Κεφάλαιο…
Πότε έφυγε, πότε αντικαταστάθηκε, κανείς δεν το κατάλαβε. Δηλαδή, ίσως και να ξεχάστηκε, μέσα στον… ορυμαγδό των ειδήσεων που ταλανίζει τη μικρή μας περιοχή…
Είναι που είχε ήδη αρχίσει να μπαγιατεύει κιόλας ως θέμα (αν είναι ποτέ δυνατόν…) και γι’ αυτό η μετάβαση… έγινε «σεμνά και ταπεινά»…
Ίσως τελικά αυτό να επιθυμούσαν και όλοι οι εμπλεκόμενοι στην απομάκρυνση του Οντέρ Μουμίν από τον δημαρχιακό θώκο του Δήμου Ιάσμου…
Όπως και να έχουν τα πράγματα, από τις αρχές του Απριλίου, και όχι από την… Πρωταπριλιά (η φαντασία στην εξουσία… μας έχει αφήσει χρόνους), καθήκοντα δημάρχου εκτελεί ο Μουμίν Μουμίν.
Ο δημοτικός σύμβουλος θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα του πρώην δημάρχου, την παραίτηση του οποίου έκανε τελικώς δεκτή και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Σε ειδική συνεδρίαση, και βάσει των διαδικασιών που προβλέπονται, τα μέλη της διοικούσας δημοτικής παράταξης τον όρισαν μεταβατικό δήμαρχο, αξίωμα στο οποίο θα παραμείνει μέχρι και τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
Κάπως έτσι, ένα κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας του Ιάσμου… δεν έχει ακόμα αποφασίσει αν κλείνει ή τελικά… ανοίγει.
Σπαζοκεφαλιά…
Είχε προηγηθεί, βέβαια, το Σάββατο η διοργάνωση ενός δείπνου ιφτάρ, που παρατίθεται στο τέλος της ημέρας κατά τη διάρκεια της νηστείας του Ραμαζανιού.
Χρησιμοποιήθηκε το Δημοτικό Γήπεδο του Ιάσμου, και λογικό, καθώς έπρεπε να μαζευτεί πολύς κόσμος, αφού το ζητούμενο τέτοιων μαζώξεων είναι η μαζικότητα και η «τουρκοποίηση» μιας εκδήλωσης εντός ελληνικής επικράτειας.
Οι θρησκευτικές εκδηλώσεις προσφέρονται για προπαγάνδα και πολλές φορές αυτού του τύπου τα δείπνα, εκτός από εντυπώσεις, έχουν προκαλέσει σοβαρό πονοκέφαλο σε υποψηφίους, κυρίως της πλειονότητας, που καλούνται να λύσουν τη σπαζοκεφαλιά υπό τον γενικό τίτλο «πάω και φεύγω αλώβητος».
Διότι τα ιφτάρ «χρησιμοποιούνται» γενικώς. Η μαζικότητα είναι μια πολύ ελκυστική ιδιότητα για κάθε υποψήφιο, που μπορεί να κάνει περισσότερες από 1.000 χειραψίες –και όλες μαζεμένες–, το πρόβλημα όμως έγκειται στη νομιμοποίηση μιας «παρα-εκδήλωσης», αφού τη διοργανώνει μια «παρα-αρχή» (βλέπε ψευδομουφτής).
Το θέμα
Φυσικά, στο ιφτάρ του Ιάσμου παραβρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι του τουρκικού καθεστώτος στην ελληνική Θράκη.
Την επιστασία είχε το τουρκικό προξενείο και ο νέος πρόξενος Αϊκούτ Ουνάλ, ωστόσο, έδωσε τη διοργάνωση στον Σύλλογο Νεολαίας Ιάσμου, που το μόνο που έκανε ήταν να την… αναλάβει, αφού όλη η… εργασία έγινε στο «παραμουφτέικο», με τον ψευδομουφτή Σερίφ να είναι… στα καλύτερά του…
Οι φωτογραφίες που διοχέτευσαν στα ΜΜΕ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μιλούν από μόνες τους. Όλο το παρακράτος, με ένα αμήχανο χαμόγελο, είναι η αλήθεια, αλλά με διακριτές θέσεις.
Ο Ιμάμ Τζανέρ, που κατεβαίνει για δήμαρχος με τις ευλογίες του προξενείου, αλλά και ο υποψήφιος βουλευτής Οζγκιούρ Φερχάτ, που κατεβαίνει με τις ευλογίες του Τσίπρα (ύστερα από συμφωνία με το προξενείο), είχαν την τιμητική τους.
Από την άλλη, απόντος του Οντέρ Μουμίν, και με τη δημοτική του παράταξη να παραπαίει, τα πράγματα ήταν μάλλον δύσκολα. Ήταν και ο Τζανέρ στη μέση που τα έκανε δυσκολότερα.
Η αντιπολίτευση, πάντως, που συνήθως πάει στο ιφτάρ, φέτος δεν πήγε.
Στις… καινοτομίες της φετινής διοργάνωσης (εκτός δηλαδή από την απουσία των μελών της αντιπολίτευσης…) ήταν το γεγονός ότι το ιφτάρ είχε θέμα με τίτλο «Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία»…
ΕΛΛΗ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ
ΤΟ ΠΑΡΟΝ
Φωτο: aftodioikisi