Εξερράγη το Starship κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης (video) – Ε. Μασκ: «Mάθαμε πολλά»

Εξερράγη το Starship κατά τη διάρκεια δοκιμαστικής πτήσης (video) – Ε. Μασκ: «Mάθαμε πολλά»

Ο πύραυλος Starship της SpaceX εκτοξεύθηκε σήμερα (20/4) με επιτυχία και στη συνέχεια εξερράγη, σχεδόν 4 λεπτά μετά την απογείωσή του. Το Γαλλικό πρακτορείο μεταδίδει ότι ο ισχυρότερος πύραυλος που έχει κατασκευαστεί ποτέ, εξερράγη την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της πρώτης δοκιμαστικής πτήσης του διαστημικού σκάφους που έχει σχεδιαστεί για να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη, τον Άρη και πέρα από αυτόν.

Όπως μεταδίδει το Associated Press, oι εικόνες έδειξαν ότι πολλοί κινητήρες δεν δούλευαν στον πύραυλο 33 κινητήρων καθώς ανέβαινε από την εξέδρα εκτόξευσης, φτάνοντας μέχρι και τα 39 χιλιόμετρα.

Ο γιγάντιος πύραυλος εκτοξεύθηκε από την Starbase, το ιδιωτικό διαστημοδρόμιο της SpaceX στην Μπόκα Τσίκα του Τέξας ενώ η κάψουλα Starship είχε προγραμματιστεί να αποχωριστεί από τον προωθητικό πύραυλο πρώτου σταδίου τρία λεπτά μετά την πτήση, αλλά ο διαχωρισμός δεν έγινε, ο πύραυλος άρχισε να πέφτει και στη συνέχεια εξερράγη. Μετά τον διαχωρισμό του, το διαστημόπλοιο υποτίθεται ότι θα συνέχιζε ανατολικά και θα επιχειρούσε να κάνει τον γύρο του κόσμου, πριν συντριβεί στον Ειρηνικό κοντά στη Χαβάη.

«Σαν να μην ήταν αρκετά συναρπαστική η δοκιμαστική πτήση, το Starship παρουσίασε μια γρήγορη απρογραμμάτιστη αποσυναρμολόγηση πριν από τον διαχωρισμό», έγραψε η SpaceX στο Twitter.

Eπίσης, τονίζει ότι «με μια δοκιμή όπως αυτή, η επιτυχία έρχεται από αυτά που μαθαίνουμε, και η σημερινή δοκιμή θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την αξιοπιστία του Starship, καθώς η SpaceX επιδιώκει να κάνει τη ζωή πολυπλανητική».

Ο Έλον Μασκ, σε ένα tweet, έκανε λόγο για «μια συναρπαστική δοκιμαστική εκτόξευση του Starship! Μάθαμε πολλά για την επόμενη δοκιμαστική εκτόξευση σε λίγους μήνες». Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της πτήσης, ο Μασκ έδινε 50-50 πιθανότητες να φτάσει το διαστημόπλοιο σε τροχιά.

Με πληροφορίες απο ertnews.gr, με πηγές: Reuters, AFP, SpaceX, Αssociated

Σχολιάστε εδώ