Παίρνει… μπροστά το «Καλιφόρνια»

Παίρνει… μπροστά το «Καλιφόρνια»

Eπιτέλους! Ο ιστορικός κινηματογράφος «Καλιφόρνια», που αποτελούσε σημείο αναφοράς για μισό και πλέον αιώνα στην περιοχή της Αγίας Σοφίας στην Πέμπτη Κοινότητα, μετά από πολλές παλινωδίες και καθυστερήσεις, μπαίνει σε τροχιά αξιοποίησης.

Τα γραφειοκρατικά προβλήματα ξεπεράστηκαν και πλέον μπορούμε να πούμε ότι είμαστε πολύ κοντά στην ώρα της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Πειραιά και του Δήμου Δελφών, στον οποίο ανήκει το ακίνητο, που θα προβλέπει τη μακροχρόνια μίσθωσή του από τον Δήμο Πειραιά, με τα έξοδα των εργασιών αποκατάστασης, ανακαίνισης και διαμόρφωσης να βαρύνουν τον μισθωτή, αλλά να συμψηφίζονται με τα ενοίκια.

Το κτίριο, που αποτελούσε τοπόσημο για την περιοχή, είχε αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια εγκατάλειψης, δεδομένου ότι ο Δήμος Γαλαξιδίου, στον οποίο ανήκει ως κληροδότημα, και Δελφών στη συνέχεια, αφού το Γαλαξίδι υπήχθη στους Δελφούς με τον «Καλλικράτη», δεν είχαν τη δυνατότητα να το συντηρήσουν.

Πριν από τέσσερα χρόνια περίπου παρενέβη, όμως, ο Δήμος Πειραιά και πρότεινε να αναλάβει το ακίνητο και να το αξιοποιήσει ως Πνευματικό Κέντρο και Στέγη Πολιτισμού και Τεχνών.
Ενώ όμως το σχέδιο του Δήμου Πειραιά είχε γίνει αποδεκτό και είχαν διασφαλιστεί και οι πόροι, εμφανίστηκαν προβλήματα για τα οποία βέβαια δεν είχε ευθύνη ο Πειραιάς και πήγαν πίσω την υπόθεση. Τα προβλήματα είχαν σχέση με την εμφάνιση και άλλου κληρονόμου, την τροποποίηση της σύμβασης, την αλλαγή νομικών μεθοδεύσεων κ.λπ. Τελικά, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών πέρασε τη συμφωνία με τον Δήμο Πειραιά, η απόφασή του επικυρώθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, στην οποία ανήκουν οι Δελφοί, και όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης.

Κατά συνέπεια, ένα ακόμα θέμα που απασχολούσε επί πολλά χρόνια τους κατοίκους της Πέμπτης Κοινότητας οδεύει προς την οριστική του διευθέτηση.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ