Αδ. Γεωργιάδης για τον απολογισμό της 4ετίας: Τις επιτυχίες τις φέρνουν οι ομάδες και όχι οι μονάδες
Με κεντρικό σύνθημα «2019-2023: Ανάπτυξη για τις τοπικές κοινωνίες, Ανάπτυξη για την Ελλάδα, Ανάπτυξη για Όλους» το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων παρουσίασε το Κυβερνητικό Έργο στους τομείς των επενδύσεων και της ανάπτυξης σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.
Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Αναπληρωτής Υπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, οι Υφυπουργοί, κ. κ. Γιάννης Τσακίρης και Χρίστος Δήμας ανέλυσαν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις του Υπουργείου που οδήγησαν σε ιστορικά ρεκόρ σε επενδύσεις – ιδίως ξένες επενδύσεις -και εξαγωγές, τη σημαντική αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων, των ΣΔΙΤ και των υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και την πρώτη θέση της Ελλάδας στην ΕΕ-27 τόσο στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-20 αλλά και στην έγκριση και άμεση υλοποίηση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 όσο και στη βελτίωση του Δείκτη Καινοτομίας μεταξύ 2015-2022 προσελκύοντας, παράλληλα, επενδύσεις παγκόσμιας εμβέλειας στον τομέα έρευνας, καινοτομίας και υψηλής τεχνολογίας.
Παράλληλα, εκπρόσωποι των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Σύρου (Αντώνης Χατζαντώνης) και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας (Μαρίνα Πέππα και Σάββας Παπαδόπουλος), τις εταιρείες PYRAMIS – ΠΙΤΣΟΣ (Γαβριήλ Θεοδοσίου) CRETA FARMS (Στέλιος Αϊφαντής), NOVA (Αλέξανδρος Μπρέγιαννης) και AMAZON WEB SERVICES (Μαρίνα Σταυρακαντωνάκη), τις start-up HELLENIC RADIATION DOSIMETRY (Μαριάνθη Φραγκοπούλου), GRANDMAMA (Βίκυ Κλήμη) και CAMPSAROUND (Κυριάκος Τσίγκρος) και της Spin-off BIO2CHP (Στέφανος Τσιακμάκης), των Πωλητών Λαϊκών Αγορών (Δημήτρης Μουλιάτος) και της Εστίασης (Βαγγέλης Πιττερός) αφού έκαναν σύντομη αναδρομή στην εξυγίανση – ίδρυση της εταιρείας τους καθώς και στις θέσεις εργασίας που διασώθηκαν και δημιουργήθηκαν αλλά και στις επενδύσεις που δρομολογήθηκαν, ανέδειξαν την δημιουργική συνεργασία τους με το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και εξέφρασαν την πίστη τους στις προοπτικές τόσο των επιχειρήσεων όσο και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.
Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΙ, κ. Άρης Πορτοσάλτε, ενώ παρέστησαν ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Νότης Μηταράκης, ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης, κ. Γιώργος Κώτσηρας, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, κ. Θανάσης Μπούρας, ο Βουλευτές, κ. κ. Ευάγγελος Λιάκος, Μπάμπης Παπαδημητρίου και Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης, ο Υποψήφιος Βουλευτή Ν.Δ. Δυτικής Αττικής, κ. Σταμάτης Πουλής, οι Γενικοί Γραμματείς, κ. κ. Θανάσης Κυριαζής, Δημήτρης Σκάλκος, Ορέστης Καβαλάκης και Σωτήρης Αναγνωστόπουλος , οι Ειδικοί Γραμματείς, κ. Γιώργος Ζερβός και κ. Νίκη Δανδόλου, η Υπηρεσιακή Γραμματέας, κ. Ευαγγελία Βασιλικού, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Γιώργος Ζαβός και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΑΤΕ), κ. Χάρης Λαμπρόπουλος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος, κ. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού, κ. Νίκος Μπακατσέλος, ΕΒΕΑ, κ. Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου, ΕΒΕΠ, κ. Βασίλης Κορκίδης, Αχαϊας και ΕΦΕΠΑΕ, κ. Πλάτων Μαρλαφέκας, ο Πρόεδρος και CEO της ONEX, κ. Πάνος Ξενοκώστας, οι Πρόεδροι της ΜΟΔ, κ. Γιώργος Παπαδημητρίου, του ΟΒΙ, κ. Δημήτρης Χρόνης, του Οργανισμού Κεντριών Αγορών & Αλιείας, κ. Απόστολος Αποστολάκος, του ΕΣΥΔ, κ. Κωνσταντίνος Κούρταλης, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΕΛΟΤ, κ. Γεωργία Ρεμπούτσικα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, κ. Ελευθέριος Κοσμόπουλος, οι Δήμαρχοι Μάνδρας, κ. Χρήστος Στάθης και Ασπροπύργου, κ. Νίκος Μελετίου, εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, της πανεπιστημιακής, επιχειρηματικής, εφοπλιστικής και ερευνητικής κοινότητας και παραγωγικών φορέων, υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου και των εποπτευόμενων οργανισμών και πλήθος κόσμου.
Ακολουθούν οι ομιλίες των Υπουργών:
Άδωνις Γεωργιάδης – Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Πάντοτε πίστευα, και όλοι όσοι με γνωρίζουν το ξέρουν καλά αυτό, ότι τις επιτυχίες, όλα αυτά τα απτά αποτελέσματα που βλέπετε, τις φέρνουν οι ομάδες και όχι οι μονάδες.
Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχει ένα χαρακτηριστικό: ό,τι κάνουμε μετριέται. Οι επενδύσεις ή αυξήθηκαν ή δεν αυξήθηκαν. Στην απορρόφηση του
ΕΣΠΑ, ή ανεβήκαμε ή δεν ανεβήκαμε. Επενδύσεις ή φέραμε ή δεν φέραμε. Το ΑΕΠ αυξήθηκε ή δεν αυξήθηκε. Θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν ή δεν δημιουργήθηκαν. Είναι όλα μετρήσιμα.
Είμαι πάρα πολύ υπερήφανος για όσα πετύχαμε με όλη την ομάδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυτά τα 4 χρόνια.
Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον Νίκο Παπαθανάση, τον Αναπληρωτή μου, που ήταν πάντα το δεξί μου χέρι αυτά τα 4 χρόνια και δώσαμε όλη τη μεγάλη προσπάθεια μαζί.
Τον Γιάννη Τσακίρη και την ομάδα του με το Δημήτρη Σκάλκο, το Γιώργο Ζερβό, τη Νίκη Δανδόλου, όπου πετύχαμε τα απόλυτα ρεκόρ στο ΕΣΠΑ από την 19 η θέση στην 1η σταθερά και πρώτη και στο νέο ΕΣΠΑ από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Και τον Χρήστο Δήμα ο οποίος στον τομέα της έρευνας και της τεχνολογίας νομίζω ότι άλλαξε σελίδα η χώρα, αγαπητέ Χρήστο, με όλη την δουλειά που κάνετε εκεί με τον Θανάση Κυριαζή.
Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους τους υπαλλήλους του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την υπηρεσιακή γραμματέα, την κυρία Βασιλικού, και όλους τους διευθυντές, γενικούς διευθυντές και τους υπαλλήλους του Υπουργείου Τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και γενικά την δομή την οποία κάναμε, την Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Πρόεδρο και τη διευθύνουσα, που είναι παρόντες, και όλους τους εποπτευόμενους φορείς του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς την αρωγή της δημόσιας διοίκησης.
Επέλεξα η σημερινή απολογιστική εκδήλωση να γίνει εδώ στα ναυπηγεία Ελευσίνος. Και θα σας πω και το γιατί. Ήμουν σχεδόν στην αρχή της θητείας μου, πριν τον Covid, τον Νοέμβριο του 2019, όταν καταφέραμε και ξεμπλοκάραμε τότε την επένδυση της ΟΝΕΧ, αγαπητέ Πρόεδρε, κύριε Ξενοκώστα, στα ναυπηγεία, στο Νεώριο της Σύρου, όπου ξέρετε καλά ότι όταν παρέλαβα το υπουργείο είχε, δυστυχώς, σχεδόν κολλήσει. Και χρειάστηκε, δεν θέλω να πούμε λεπτομέρειες, μια συγκροτημένη στρατηγική τότε, για να μπορέσει να λυθεί ένας Γόρδιος Δεσμός, να προχωρήσει η επένδυση και να πάμε με τον τότε Αμερικανό πρέσβη, τον κύριο Pyatt, και να κάνουμε τα εγκαίνια των ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου. Ευχαριστώ τους εργαζομένους από το Νεώριο που είναι εδώ παρόντες σήμερα.
Τότε, στην εκδήλωση απέναντι μου την ώρα που μιλούσα, καλή ώρα σαν τώρα,
ήταν μια ομάδα εργατών από τα ναυπηγεία Ελευσίνος, οι οποίοι είχαν ταξιδέψει από την Ελευσίνα στην Σύρο, πρώτα από όλα για να συγχαρούν τους συνάδελφους τους του Νεωρίου Σύρου που έβρισκαν δουλειά και προχωρούσε ξανά η ζωή τους σε μια κανονικότητα. Και να μου ζητήσουν, αυτό ήταν το αίτημα τους, να λύσω τον Γόρδιο Δεσμό για τα ναυπηγεία Ελευσίνος και να ξεκινήσουν την λειτουργία τα ναυπηγεία Ελευσίνος.
Είμαι, λοιπόν, ιδιαιτέρως περήφανος που τέσσερα χρόνια μετά βλέπετε απέναντι ένα από τα 13 καράβια που έχουν έρθει αυτούς τους τελευταίους τέσσερις μήνες και φτιάχνονται, επιδιορθώνονται εδώ στην Ελευσίνα, φέρνοντας θέσεις εργασίας και εισόδημα στην χώρα, αντί να πηγαίνουν στην Τουρκία, στην Ρουμανία ή αλλού.
Και να τους πω ότι τήρησα την υπόσχεση που τους έδωσα εκείνη την ημέρα. Λύσαμε τον Γόρδιο Δεσμό και τα ναυπηγεία Ελευσίνας πήραν μπρος. Όμως, έχουμε κάνει και πολλά άλλα ακόμα, ελάχιστα από τα οποία θα σας παρουσιάσουμε σήμερα.
Θέλω με την ευκαιρία να μεταφέρω τα αυτονόητα συλλυπητήρια όλων μας στην πόλη της Ελευσίνας για την απώλεια της προέδρου της πολιτιστικής πρωτεύουσας Ελευσίνας, της αειμνήστου πια Γερουλάνου, γιατί πράγματι είχε δώσει μεγάλη ψυχή εδώ και μεγάλη προσπάθεια για να αναδειχθεί η Ελευσίνα σε αυτό που πραγματικά της αξίζει να είναι. Και θα την θυμόμαστε πάντα με πολύ μεγάλο σεβασμό.
Εγώ δεν θα σας πω άλλα λόγια. Με έχετε ακούσει πολλές φορές να μιλάω. Ακούσατε πολλούς αριθμούς. Αλλά οι αριθμοί έχουν σημασία. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν εύκολα κατανοητά από τον κόσμο.
Σήμερα έχουμε αποφασίσει να δώσουμε λόγο στους πραγματικούς πρωταγωνιστές. Στους ανθρώπους που βρήκαν δουλειά. Στους ανθρώπους που διασώθηκε η δουλειά τους. Στους ανθρώπους που πλέον μπορούν να αντιμετωπίζουν το μέλλον με πολύ μεγαλύτερη αισιοδοξία.
Οι αληθινοί πρωταγωνιστές είστε εσείς. Για σας δουλέψαμε, για σας κάναμε όσα κάναμε και ευχαριστούμε».
Νίκος Παπαθανάσης – Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο χαρούμενος νιώθω και τι τιμή είναι αυτή σήμερα, να βρίσκομαι εδώ σήμερα, αγαπητοί εργαζόμενοι των ναυπηγείων, στην Ελλάδα που θέλουμε.
Στην νέα Ελλάδα που παράγει, που δημιουργεί. Στην Ελλάδα που δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας για όλες και όλους.
Το 2019 πήραμε μια εντολή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να αλλάξουμε το επιχειρηματικό περιβάλλον. Να δημιουργήσουμε μια χώρα η οποία θα προσέλκυε επενδύσεις.
Και νομίζω ότι είδατε την εικόνα των νέων επενδύσεων και των νέων επιχειρήσεων που έχουν έρθει. Των τεχνολογικών κολοσσών, δηλαδή, που ήρθαν στην Ελλάδα.
Είχα, όμως, μια ευκαιρία και μια τύχη. Να συνεργαστώ με έναν Υπουργό καταπληκτικό. Έναν άνθρωπο, έναν αποτελεσματικό Υπουργό, έναν εργατικό Υπουργό. Έναν Υπουργό που μας ενέπνευσε, τον Άδωνι Γεωργιάδη, και τον ευχαριστώ πάρα πολύ για την συνεργασία αυτά τα τέσσερα χρόνια.
Να ευχαριστήσω τους Υφυπουργούς – συνεργάτες, τον Χρίστο Δήμα, τον Γιάννη Τσακίρη. Να ευχαριστήσω τον Ορέστη Καβαλάκη. Έναν καταπληκτικό Γενικό Γραμματέα.
Όλους τους Γενικούς εδώ, τους φίλους και βεβαίως όλους τους εργαζόμενους που στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια.
Κυρίες και κύριοι, τα ναυπηγεία Ελευσίνας είναι το ζωντανό παράδειγμα της αναβίωσης της ναυπηγοεπισκευαστικής μας βιομηχανίας. Και νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να πάρουμε ως παράδειγμα είναι αυτό του δημιουργικού συνδικαλισμού, ενός συνδικαλισμού που παράγει εργασία, που παράγει πλούτο. Πλούτο που μπορούμε δημοσιονομικά να μοιράσουμε σε προγράμματα κοινωνικής συνοχής και κυρίως να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την ανάπτυξη.
Αυτή την 4ετία με απλοποιήσεις, επιταχύνσεις και μεταρρυθμίσεις δημιουργήσαμε ένα κλίμα φιλοεπενδυτικό. Πετύχαμε μία δυναμική ανάπτυξη, πετύχαμε ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων. Αυξήθηκαν συνολικά οι επενδύσεις στην Ελλάδα την τελευταία 4ετία κατά 45%, ένα σημαντικό ποσοστό.
Είχαμε 36 νέες στρατηγικές επενδύσεις, επίσης ρεκόρ, πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήδη τρέχουμε την επένδυση της Microsoft, που μας εμπιστεύτηκε και βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη η στρατηγική επένδυσή της.
Είχαμε ρεκόρ εξαγωγών, όπου πλέον οι εξαγωγές προσεγγίζουν το 40%, δηλαδή προσεγγίζουμε την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Πορτογαλία. Είχαμε ρεκόρ υπαγωγών στον Αναπτυξιακό Νόμο. Πάνω από 282% μεσοσταθμική αύξηση των υπαγωγών ετησίως κατά τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Δεν είναι τυχαίο ότι, το 2022 πετύχαμε διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης 6% έναντι 3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Και δεν είναι τυχαίο ότι, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος ανεβαίνοντας 16 θέσεις μεταξύ 34 πλούσιων ευρωπαϊκών χωρών.
Δεν είναι τυχαίο ότι 300.000 νέες και νέοι συμπολίτες μας βρήκαν δουλειά και πολλοί συμπολίτες μας που έφυγαν στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια των μνημονίων, έχουν αρχίσει και επιστρέφουν στην πατρίδα μας.
Στηρίξαμε τις στρατηγικές επενδύσεις, απλοποιήσαμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες, τριπλασιάσαμε τις εγκρίσεις των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Σταθήκαμε δίπλα στην μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, περάσαμε την πανδημία στηρίζοντας τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και δεν είχαμε απώλεια θέσεων εργασίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι είχαμε μείωση της ανεργίας κατά 7%.
Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για κάτι το οποίο σερνόταν για πολλά χρόνια, την απολιγνιτοποίηση, γίνεται πράξη ενώ ταυτόχρονα αλλάζουμε το παραγωγικό μοντέλο στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.
Από δω, λοιπόν, κυρίες και κύριοι, από την Ελευσίνα, στέλνουμε ένα μήνυμα, ένα μήνυμα σε όλες τις νέες και στους νέους. Ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας Έλληνας, καμία Ελληνίδα, χωρίς δουλειά.
Στην Ελλάδα, στην Ελλάδα της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όλοι έχουν δικαίωμα για δουλειά. Όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες.
Δεν θα σταματήσουμε, λοιπόν. Μέχρι τελευταία στιγμή, μέχρι την τελευταία μέρα των εκλογών, να παλεύουμε έτσι ώστε να δημιουργήσουμε πλούτο, νέες θέσεις εργασίας, προκειμένου να στηρίξουμε όλη την κοινωνία.
Για αυτό, λοιπόν, πάμε δυνατά. Στις εκλογές της 21ης Μαΐου ζητάμε ισχυρή εντολή για να μπορέσουμε να σχηματίσουμε την επόμενη μέρα μια αυτοδύναμη κυβέρνηση, για να πάει η Ελλάδα πιο μπροστά, πιο ψηλά. Εκεί που αξίζει σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».
Γιάννης Τσακίρης – Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Εγώ θα σας μιλήσω για το ΕΣΠΑ. Το ΕΣΠΑ που είναι για όλους αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών πόρων, στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων επί 4 χρόνια δουλεύουμε ασταμάτητα και μεθοδικά με στόχο την ανάπτυξη της χώρας μας και φυσικά την ευημερία των πολιτών της.
Κάναμε- κάνουμε και θα κάνουμε τα πάντα για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της πατρίδα μας για να βρει στον επενδυτικό χάρτη τη θέση που της αξίζει και αυτή πρέπει να είναι και θα είναι η πρώτη θέση.
Καταφέραμε αυτά τα 4 χρόνια να βρεθούμε στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ απορρόφησης των κοινοτικών πόρων που δεν είναι απλή απορρόφηση αλλά ουσιαστική ανάπτυξη για την χώρα.
Ανήλθαμε στο 85% απορρόφησης στα τέλη του 2022 έναντι 24% που παραλάβαμε το 2019, ήτοι καταφέραμε ουσιαστική αύξηση 60% στην απορρόφηση- ανάπτυξη που μεταφράζεται σε 12 δις ευρώ πραγματικά χρήματα στην πραγματική οικονομία.
Ταυτόχρονα καταφέραμε να απλοποιήσουμε διοικητικές διαδικασίες στις πράξεις κρατικών ενισχύσεων με στόχο την ταχύτερη αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων.
Όμως και την περίοδο της πανδημίας με το ΕΣΠΑ στηρίξαμε την κοινωνία και τα νοικοκυριά έμπρακτα. Οι εργαζόμενοι που βρέθηκαν σε αναστολή κατάφεραν να δουν τα πρώτα 800 ευρώ στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στις 30 Απριλίου του 2020, 1,5 μήνα από την έναρξη της πανδημίας –χρήματα που δόθηκαν από το ΕΣΠΑ- ενώ αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε ακόμη περισσότερους πόρους για την ανάπτυξη και λειτουργία της πλατφόρμας εμβολιασμού που έσωσε τόσες ζωές.
Κι αυτό ήταν μόνο ένα απειροελάχιστο κομμάτι όσων χρειάστηκαν να γίνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τα 2,5 χρόνια της πανδημίας, αφού τελικά δόθηκαν περί τα 8,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη του κοινωνικού και επιχειρηματικού ιστού της χώρας και πιο συγκεκριμένα :
• 7.6 δις ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους,
• 70 εκ ευρώ για την Παιδεία,
• 262εκ ευρώ για την Υγεία,
• 205 εκ ευρώ για τη Γεωργία, αλλά και κεφάλαια για λοιπά έργα.
Όμως δεν είναι μόνο η περίοδος της πανδημίας για την στηριξη από το ΕΣΠΑ που η χώρα μας στηρίχτηκε από τους ευρωπαϊκούς πόρους.
Χαρακτηριστικά θα ήθελα να αναφέρω ότι στον τομέα της απασχόλησης ωφελήθηκαν :
• 133.000 άνεργοι
• 105.000 μακροχρόνια άνεργοι
• 177.000 (αυτό)απασχολούμενοι
• 125.000 νέοι έως 29 ετών
• Είχαμε 3.100 σχέδια για δημιουργία νέων επιχειρήσεων, από τις οποίες αναμένεται να δημιουργηθούν ως πολλές νέες θέσεις εργασίας
• Ενώ 500.000 άνεργοι ωφελούνται καθημερινά μέσω νέων προγραμμάτων και
• Επίσης καταφέραμε 875.000 άτομα να επωφελούνται από τις υποστηριζόμενες δομές υγείας και προνοίας
Στο σημαντικότατο κομμάτι της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης
• Σε 15.000 σχολικές μονάδες γίνονται εκπαιδευτικές παρεμβάσεις
• 15.000 άτομα (16-66+) συμμετέχουν σε προγράμματα δεύτερης ευκαιρίας
• 30.800 μαθητές συμμετέχουν σε προγράμματα μαθητείας
• 7.170 προγράμματα δια βίου μάθησης
Σε σχέση με το κρίσιμο ζήτημα της ενεργειακή αποδοτικότητας λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία καταφέραμε 50.000 νοικοκυριά να αναβαθμιστούν ενεργειακά ενώ έχουμε μείωση ετήσιας κατανάλωσης πρωτογενούς ενέργειας από τα δημόσια κτήρια κατά 148 εκατ. kWh
Στον τομέα της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας: 1.500 επιχειρήσεις υλοποιούν πλέον δράσεις έρευνας και καινοτομίας, 1.400 επιχειρήσεις συνεργάζονται με ερευνητικά ιδρύματα ενώ 2.500 επιχειρήσεις ενισχύονται να εισάγουν νέα προϊόντα στην αγορά ή στην εταιρεία δημιουργώντας 14.200 νέες θέσεις εργασίας Και στο εξίσου σημαντικό κομμάτι των βασικών δομών δικτύου έχουμε 225 . χλμ. νέο δίκτυο και 840 χλμ αναβαθμισμένο οδικό δίκτυο προσπαθώντας κυριολεκτικά να ενώσουμε όλη την χώρα.
Κύριες και κύριοι
όλα αυτά που έχουν γίνει σε 4 χρόνια δεν χωρούν σε λίγα μόνο λεπτά. Αν κοιτάξετε όμως γύρω σας μιλήσετε με γνωστούς και φίλους σας, θα αντιληφθείτε και θα δείτε το έργο του Υπουργείου μας αλλά και τη συμβολή των ευρωπαϊκών πόρων στην ελληνική ανάπτυξη και ευημερία.
Το ΕΣΠΑ είναι παντού, είναι για όλους αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά».
Χρίστος Δήμας – Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων:
«Θέλω να επιβεβαιώσω ότι πράγματι ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης
πιστεύει στις ομάδες. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ευτυχώς, είναι
Υπουργός ο Άδωνις Γεωργιάδης. Άρα αυτός είναι που οδηγούσε την
ομάδα και θέλω ένα πολύ μεγάλο χειροκρότημα.
Κάποιοι από σας μπορεί να έχετε συνεργαστεί μαζί του. Πολλοί, όλοι,
τον έχετε δει στην τηλεόραση. Εγώ θέλω να σας πω ότι όσοι έχετε συνεργαστεί μαζί του σε επαγγελματικά θέματα είμαι 100% σίγουρος ότι θα έχετε διαπιστώσει πόσο εύστροφος, αποφασιστικός, ικανός άνθρωπος είναι. Ένας σύγχρονος manager και επειδή πολλοί από εσάς δεν έχετε συνεργαστεί μαζί του εγώ μπορώ να σας πω, αυτά τα 4 χρόνια στο Υπουργείο μόνο λύσεις βρίσκαμε σε ζητήματα, χάρη στην αποφασιστικότητα και την αποτελεσματικότητα του Υπουργού.
Θέλω, όμως με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όχι μόνο τον Υπουργό για την απεριόριστη εμπιστοσύνη, αλλά και τον Αναπληρωτή Υπουργό και τον Υφυπουργό, θέλω να ευχαριστήσω και εγώ τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, ιδιαίτερα τον Θανάση Κυριαζή με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Όπως φυσικά και τις διευθύντριες στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας και όλους τους διευθυντές και τα στελέχη του Υπουργείου
Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Θέλω να σας πω ότι το κομμάτι της έρευνας και καινοτομίας έχει κι αυτό μετρήσιμα αποτελέσματα. Το πρώτο είναι οι δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης όπου έχουμε 20% αύξηση, που ειδικότερα για την περασμένη χρονιά ήταν η μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγράψει ποτέ το ελληνικό κράτος.
Δεν φτάσαμε, όμως τυχαία σε αυτό το αποτέλεσμα. Δώσαμε πολύ σημαντικά φορολογικά κίνητρα, ειδικότερα με τις υπερεκπτώσεις δαπανών έρευνας και ανάπτυξης που αυξήσαμε το φορολογικό κίνητρο από το 130% στο 200%, με τις δράσεις του ΕΣΠΑ που τρέξαμε όπωςείναι οι δράσεις για Συνεργατικούς Σχηματισμούς Καινοτομίας, τα λεγόμενα innovation clusters, τα κέντρα ικανοτήτων, τα competence centers, έτσι ώστε η έρευνα και η ανάπτυξη να μην είναι μόνο για τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που έχουν την πολυτέλεια να επενδύσουν στην έρευνα και την ανάπτυξη αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να έχουν πρόσβαση στην έρευνα και την ανάπτυξη.
Δράσεις όπως το Ερευνώ-Καινοτομώ, το οποίο το τρέξαμε με όλες τις δυσκολίες που είχε, ειδικότερα η προηγούμενη δράση, και μου δίνεται η ευκαιρία να πω ότι το επόμενο Ερευνώ-Καινοτομώ θα είναι πολύ πιο απλό και πολύ γρήγορο στις πληρωμές.
Το δεύτερο μετρήσιμο αποτέλεσμα έχει να κάνει με την καινοτομία. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πριν από ένα περίπου μήνα πως η Ελλάδα είναι η χώρα που έχει τον μεγαλύτερο ρυθμό βελτίωσης στην καινοτομία από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Την προηγούμενη χρονιά ήμαστε στην τρίτη θέση, την προπροηγούμενη χρονιά στην πέμπτη θέση και πριν αναλάβουμε την διακυβέρνηση της χώρας ήμαστε κάτω από την δεκάδα.
Άρα, βλέπετε, ότι χρόνο με τον χρόνο αυξάνουμε την θέση μας, έχουμε φτάσει στην πρώτη θέση και ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε στην πρώτη θέση διότι πρέπει να τρέχουμε πιο γρήγορα από τους ανταγωνιστές μας.
Στο κομμάτι της καινοτομίας, και χαίρομαι γιατί θα μιλήσουν και πολλοί από τους startupers, από τις νεοφυείς επιχειρήσεις, τολμώ να πω ότι δεν υπήρχε απολύτως κανένα σχέδιο από την ελληνική πολιτεία. Και αργήσαμε, αυτό είναι όχι μόνο αιχμή για την προηγούμενη Κυβέρνηση, είναι κάτι το οποίο είναι ένα γεγονός το οποίο όλοι το αποδεχόμαστε.
Πλέον έχουμε δημιουργήσει το elevate Greece, έχουμε θεσμοθετήσει κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους, κίνητρα για την απόκτηση μετοχών προαίρεσης, τα λεγόμενα stock options. Tρέξαμε δράση μέσω ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητας τωνω νεοφυών επιχειρήσεων και έχουμε δώσει σημαντικά κίνητρα, ώστε η Πολιτεία να μην είναι απέναντι στις νεοφυείς επιχειρήσεις αλλά να είναι
δίπλα.
Τελειώνω λέγοντας πως όσοι έχετε ταξιδέψει στο εξωτερικό θα βλέπατε
πως υπάρχουν σε πολλές πόλεις σημαντικές υποδομές, φυσικοί χώροι
καινοτομίας. Στην Ελλάδα δεν είχαμε τέτοιους χώρους. Τρέχουμε, λοιπόν, ήδη και είναι σε εξέλιξη ο διεθνής δημόσιος διαγωνισμός για την δημιουργία της
πρώτης πολιτείας καινοτομίας στην ΧΡΩΠΕΙ. Τρέχουμε το ThessINTEC στην Θεσσαλονίκη, μια αντίστοιχη εγκατάσταση όπου νεοφυείς επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα, πανεπιστήμια, επιχειρήσεις που επενδύουν στην έρευνα και την ανάπτυξη, δημιουργούνε το περιβάλλον, τις προϋποθέσεις, ώστε να
προκαλούνται συνέργειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και
υπηρεσιών.
Θέλω να κλείσω, όμως, με το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο ήταν ένα πολύ σημαντικό χρηματοδοτικό εργαλείο και μας δίνεται η δυνατότητα για πρώτη φορά να αναβαθμίσουμε το σύνολο των υποδομών των ερευνητικών κέντρων της χώρας, να δημιουργήσουμε νέα Ινστιτούτα για την τεχνητή νοημοσύνη, για την ρομποτική, για την κβαντική τεχνολογία, για το ανθρώπινο γονιδίωμα και για άλλους τομείς αιχμής, ώστε η οικονομίας μας να είναι ανταγωνιστική και οι Έλληνες επιστήμονες και ταλαντούχοι επιχειρηματίες να γνωρίζουν πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί από την Ελλάδα σε παγκόσμια κλίμακα.
Και πάλι, χωρίς την στήριξη του Υπουργού και όλων των εργαζομένων στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, δεν θα μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτα από αυτά».