Σύννεφα στις σχέσεις Kυβέρνησης – Δικαιοσύνης

Σύννεφα στις σχέσεις Kυβέρνησης – Δικαιοσύνης

–Δυσφορία στις τάξεις των δικαστών για τις μεθοδεύσεις σχετικά με το κόμμα Κασιδιάρη

Βαριά σύννεφα στις σχέσεις Πολιτείας – Δικαιοσύνης έχει φέρει η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης με σκοπό τον αποκλεισμό του Εθνικού Κόμματος από τις εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η επιλογή της κυβέρνησης να μεταθέσει την ευθύνη για την έγκριση ή μη σε ένα ευρύτερο σώμα δικαστών του Αρείου Πάγου ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως προσπάθεια να διαμορφωθούν οι όροι και οι ισορροπίες ούτως ώστε η τροπολογία να πάρει το πράσινο φως. Κάτι που για ορισμένους συνιστά παρέμβαση στο έργο της δικαιοσύνης, εξ ου και οι έντονες αντιδράσεις σε διάφορα επίπεδα.

Στις τάξεις των δικαστών επικρατεί προβληματισμός και αναστάτωση, καθώς διαπιστώνουν την απόπειρα της κυβέρνησης να μπει στα χωράφια της Δικαιοσύνης, υπερβαίνοντας τα όρια που έχει θέσει το Σύνταγμα της χώρας. Στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους, εισαγγελείς και μέλη του Αρείου Πάγου στηλιτεύουν την κίνηση αυτή της κυβέρνησης και κάνουν λόγο για περίεργες και ανεπίτρεπτες μεθοδεύσεις. Εκφραστής του κλίματος που υπάρχει στα ενδότερα του δικαστικού σώματος ήταν ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκος, ο οποίος με δημόσια τοποθέτησή του άσκησε δριμεία κριτική στη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Δέχτηκε, ωστόσο, σφοδρά πυρά από πολλές πλευρές και υποχρεώθηκε να υποβάλει την παραίτησή του από το σώμα.

Στο ζήτημα που προέκυψε πήρε θέση και η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία σε επίσημη ανακοίνωσή της επικρίνει τους κυβερνητικούς χειρισμούς, αλλά και τις διαδικασίες που ακολούθησε ως προς την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη.

Ναι μεν αναγνωρίζει ότι, με βάση το Σύνταγμα, η όποια νομοθετική πρωτοβουλία είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κυβέρνησης, επισημαίνει δε ότι για τη θέσπιση ενός νόμου πρέπει να υπάρχει μια διαφανής, υπεύθυνη, δημοκρατική και πλουραλιστική διαδικασία. «Διαφορετικά», σημειώνει η Ένωση, «αν γίνεται κάτι αποσπασματικά και πρόχειρα, δημιουργούνται υπόνοιες για αυθαιρεσίες εκ μέρους της εκτελεστικής εξουσίας». Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων παίρνει, όμως, σαφείς αποστάσεις και από τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου Χρ. Τζανερίκο.

Υπογραμμίζει ότι η έκφραση δημόσιας γνώμης από έναν δικαστικό για νομοθέτημα που θα κληθεί να εγκρίνει αντίκειται στις αρχές της αμεροληψίας και της αντικειμενικότητας, που «αποτελούν εχέγγυα της δίκαιης κρίσης».

Όπως και να έχει, η νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη έχει προκαλέσει ένα ισχυρό πλήγμα στις σχέσεις κυβέρνησης – δικαστικού σώματος. Μάλιστα, η όλη ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί ενισχύει το κλίμα καχυποψίας και αμφισβήτησης που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία, τόσο για το πολιτικό σύστημα ευρύτερα όσο και για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η δικαιοσύνη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: kathimerini.gr


Σχολιάστε εδώ