Μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ η νίκη στις εκλογές

Μονόδρομος για τον ΣΥΡΙΖΑ η νίκη στις εκλογές

Τέλος στην καταστροφική τετραετία

–Ως προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης

Τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 21ης Μαΐου, ως αδήριτη προϋπόθεση για την πολιτική αλλαγή στη χώρα και τον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, θέτει ως στόχο ο Αλ. Τσίπρας.

Δίνει έτσι στην αναμέτρηση χαρακτηριστικά «μητέρας των μαχών», επιχειρώ­ντας να συσπειρώσει τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που επιθυμούν τον εκθρονισμό της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη από την εξουσία, γεγονός που –κατά την άποψή του– θα βάλει τη χώρα σε έναν νέο δρόμο, σε μια άλλη πορεία. Απευθύνει έτσι πρόσκληση-πρόκληση προς τους δημοκρατικούς πολίτες, ώστε με την ψήφο τους να βάλουν τέλος σε μια «καταστροφική τετραετία».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας αποκλείει κατηγορηματικά και σε κάθε ευκαιρία το ενδεχόμενο συγκρότησης «κυβέρνησης των ηττημένων», καθώς θεωρεί ότι μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα έχει ούτε τη λαϊκή ούτε την ηθική νομιμοποίηση.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τους πολίτες, τονίζοντάς τους ότι αν θέλουν να υπάρξει πολιτική αλλαγή στον τόπο, ο μόνος τρόπος είναι η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου. Σε δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στην περίπτωση αυτή, την επομένη των εκλογών, θα απευθύνει πρόσκληση προς τα κόμματα για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας, εξαιρώ­ντας τη Νέα Δημοκρατία και την Ελληνική Λύση.

Στην Κουμουνδούρου παρακολουθούν με προσοχή τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25. Η απάντηση και των τριών είναι από λίγο έως κάθετα αρνητική. Μάλιστα το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν λένε όχι μόνο στη συμμετοχή σε κυβέρνηση, αλλά αποκλείουν και την περίπτωση να δώσουν ψήφο ανοχής. Στο επιτελείο του κ. Τσίπρα θεωρούν ότι όλα αυτά λέγο­νται σε απόσταση ασφαλείας από τις εκλογές και πως όταν έρθει η… ώρα της κρίσης θα αναθεωρήσουν τη στάση τους.

Μοναδική εξαίρεση το ΚΚΕ, το οποίο έχει διαχρονικά μια σταθερή στάση στο συγκεκριμένο θέμα. «Ποιο προοδευτικό κόμμα και με ποια επιχειρήματα θα αναλάβει το κόστος και την ευθύνη να πει όχι σε μια προοδευτική κυβέρνηση;», ήταν το κρίσιμο ερώτημα που θέτει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Και ποιο προοδευτικό κόμμα θα αναλάβει την ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές, όπως επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία;».

Ως προς τον όρο που βάζει ο Ν. Ανδρουλάκης για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ σε κυβέρνηση συνεργασίας, δηλαδή να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Τσίπρας, στην Κουμουνδούρου αρνούνται ακόμα και να το συζητήσουν. «Με την ψήφο του ο ελληνικός λαός θα έχει δώσει στον Αλ. Τσίπρα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Κανείς λοιπόν δεν θα έχει τη δύναμη και το δικαίωμα να πάει κόντρα στη λαϊκή βούληση», τονίζουν.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι την επόμενη μέρα των εκλογών ο κ. Ανδρουλάκης θα αλλάξει στάση, διαφορετικά θα χρεωθεί την ευθύνη των δεύτερων εκλογών. Από τις οποίες, όπως σημειώνει, το ΠΑΣΟΚ θα βγει τραυματισμένο πολιτικά.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ