Καθαρή εντολή διακυβέρνησης ζητάει ο Κυρ. Μητσοτάκης!

Καθαρή εντολή διακυβέρνησης ζητάει ο Κυρ. Μητσοτάκης!

Όλα θα κριθούν από το ποσοστό που θα πάρει στην κάλπη

–Τα σχέδια και οι στόχοι του Μαξίμου για τις εκλογές της 21ης Μαΐου

Καθαρή εντολή διακυβέρνησης, με ισχυρό ποσοστό, είναι ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη για τις εκλογές, ο οποίος πυκνώνει τις πολιτικές πρωτοβουλίες του, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στην κοινωνία.

Καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν, εντείνονται ο προβληματισμός και η αγωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ τα μηνύματα από την επικράτεια μόνο αισιοδοξία δεν προκαλούν σε βουλευτές και κομματικά στελέχη.

Βασική επιδίωξη του κ. Μητσοτάκη είναι το βράδυ της 21ης Μαΐου να βρει τη Νέα Δημοκρατία πρώτη και με σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το ποια είναι η επιλογή της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού για την επόμενη μέρα, ενώ την ίδια στιγμή το τελικό αποτέλεσμα δεν θα αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, θεωρεί πως αν και όταν τεθεί θέμα σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας, ουδείς θα μπορέσει να αμφισβητήσει το δικαίωμά του να αναλάβει τα καθήκοντα του πρωθυπουργού. Και αν η νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές, με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται και είναι εφικτός στόχος, το ισχυρό ποσοστό που επιδιώκουν στο Μέγαρο Μαξίμου θα προκύψει –αν προκύψει τελικά– μέσα από μια σκληρή και επίπονη διαδικασία. Και εφόσον συνηγορήσουν προς αυτήν την κατεύθυνση μια σειρά παράγοντες. Ο κ. Μητσοτάκης έχει βάλει τον πήχη στο 33% – 34%, καθώς εκτιμά ότι εκεί πρέπει να είναι ο βατήρας εκκίνησης για τις επαναληπτικές εκλογές και συνάμα η αφετηρία για την επίτευξη της αυτοδυναμίας.

Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία μείνει κάτω από το 32%, η απόσταση από το όριο της αυτοδυναμίας (38% – 39%) δεν θα μπορεί να καλυφθεί και ο ίδιος δεν θα έχει τα αναγκαία πολιτικά επιχειρήματα για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές.

Θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να μπει στη διαδικασία και στις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με… μοναδικό υποψήφιο το ΠΑΣΟΚ. Μια τέτοια εξέλιξη θα συνιστά αποτυχία για την παράταξη και προσωπική ήττα για τον κ. Μητσοτάκη. Και μπορεί να μην τεθεί θέμα αμφισβήτησης ως προς το πρόσωπό του, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, αλλά είναι βέβαιο ότι η Νέα Δημοκρατία θα μπει σε περίοδο εσωστρέφειας και θα υπάρξουν πολλές αναταράξεις. Από το Μέγαρο Μαξίμου πάντως εκπέμπεται κλίμα αισιοδοξίας και είναι βέβαιοι ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα επικυρώσει την εμπιστοσύνη των πολιτών προς το πρόσωπο του πρωθυπουργού. Και ότι με την ψήφο τους θα ανανεώσουν τη θητεία της παράταξης στην εξουσία.

Ομολογούν, ωστόσο, ότι η προσπάθεια τις λίγες εβδομάδες που απομένουν κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι, έχοντας να αντιμετωπίσουν τον λαϊκισμό και την τοξικότητα εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ