Ζωή Ράπτη στο “Π”: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πριν πάνε στην κάλπη

Ζωή Ράπτη στο “Π”: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι Έλληνες πριν πάνε στην κάλπη

Της
ΖΩΗΣ ΡΑΠΤΗ
Υφυπουργού Υγείας


Για να εκλέξουν οι πολίτες τους πολιτικούς και της πολιτικές της αρεσκείας τους, πρέπει να γνωρίζουν. Είναι αδύνατη η ορθή επιλογή χωρίς ενημέρωση για τις προθέσεις των κομμάτων και των προσώπων, καθώς και για τα αποτελέσματα της ασκηθείσας πολιτικής.

Για να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις για τις επιδόσεις των δύο κομμάτων, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, στη διακυβέρνηση της χώρας, αντιπαραθέτουμε τα πεπραγμένα των δύο τετραετιών, ξεκινώντας από την πορεία της οικονομίας. Η ανεργία μειώθηκε 7% επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μειώθηκε επιπλέον 8% επί Νέας Δημοκρατίας, παρά τις εξωγενείς κρίσεις, όπως η πανδημία της Covid-19, η ενεργειακή κρίση κ.ά.

Επί ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα υποβαθμίστηκε από τους οίκους αξιολόγησης δέκα φορές, ενώ επί Νέας Δημοκρατίας η Ελλάδα μόνο αναβαθμίζεται, 11 φορές μέχρι σήμερα, και έχει ήδη φτάσει στα πρόθυρα της επενδυτικής βαθμίδας! Σε ό,τι αφορά την προοπτική για το μέλλον, όπως έχει ήδη εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, στην επόμενη τετραετία της ΝΔ θα υπάρχουν καλύτεροι μισθοί για όλους και στήριξη της Υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Για τον τομέα της Υγείας, στον οποίον εργάστηκα, εν τω μέσω πρωτοφανών κρίσεων, όπως είναι η πανδημία, αναλαμβάνοντας το χαρτοφυλάκιο της Ψυχικής Υγείας και των Εξαρτήσεων, η σύγκριση μεταξύ κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας. Επί των ημερών μας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 αλλάζει το πρόσωπο της Ψυχικής Υγείας στην Ελλάδα, με τη δημιουργία 106 νέων δομών στην κοινότητα, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε όλους τους πολίτες, ενώ λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες ομάδες.

Ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί και έχουν εκδοθεί οι άδειες ίδρυσης και λειτουργίας για τις 66 δομές και έχουμε εγκαινιάσει τις 10, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται το πρώτο Κέντρο Ημέρας για Εργαζόμενους στον Πειραιά, η πρώτη Μονάδα Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση στην Τρίπολη, καθώς και Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες για την Υποστήριξη των Ενηλίκων και για τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας με άνοια.

Στο έργο που υλοποιούμε περιλαμβάνονται καινοτόμες και πρωτοποριακές δομές και υπηρεσίες που για πρώτη φορά τίθενται σε λειτουργία στην πατρίδα μας, όπως είναι οι Μονάδες Έγκαιρης Παρέμβασης στην Ψύχωση, για τους νέους με ψυχωσικά συμπτώματα, και τα Κέντρα Ημέρας Υποστήριξης Φοιτητών μέσα στα Πανεπιστήμια, για τα οποία νομοθετήσαμε σχετικά, ώστε να προβλεφθεί η λειτουργία τους. Επίσης, περιλαμβάνονται Κέντρα Ημέρας και Κινητές Μονάδες για παιδιά και έφηβους, Κέντρα Ημέρας για κακοποιημένα παιδιά σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, Κέντρα Ημέρας για την Οικογένεια, Κέντρο Ημέρας Στήριξης Νέων με Ογκολογικά Νοσήματα, Ξενώνες Φιλοξενίας για παραβατικούς εφήβους και Οικοτροφεία για ασθενείς με άνοια τελικού σταδίου.

Στο προσεχές διάστημα προχωρούμε στα εγκαίνια και στη λειτουργία των υπόλοιπων δομών, ενώ ξεκινούν να προκηρύσσονται οι διαγωνισμοί για τις άλλες 40 δομές που περιλαμβάνουν Κινητές Μονάδες Ακούσιας Νοσηλείας, Κέντρα Ημέρας και Οικοτροφεία για παιδιά στο αυτιστικό φάσμα, Κέντρα Ημέρας για την Προαγωγή της Ψυχικής Υγείας μέσω της Τέχνης και κινητές μονάδες για παιδιά και εφήβους.

Η λειτουργία όλων των δομών περιγράφεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ψυχική Υγεία, με δεκαετή ορίζοντα, που εγκρίθηκε από τη Βουλή. Σε διακριτούς άξονες του Σχεδίου Δράσης περιγράφεται η αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων, όπως είναι οι Μονάδες Τηλεψυχιατρικής σε Σύμη και Καστελλόριζο, τα Προγράμματα Ψυχογηριατρικής σε νησιά και ορεινά χωριά και η λειτουργία της Εθνικής Δωρεάν Γραμμής Ψυχοκοινωνικής Στήριξης 10306 για τον γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, στα χρόνια της διακυβέρνησής μας, αυξήσαμε το υγειονομικό προσωπικό, υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ, αυξήσαμε τις κλίνες στις ψυχιατρικές κλινικές για ενήλικους και παιδιά, δημιουργήσαμε την πρώτη Μονάδα Νευρογενούς Ανορεξίας σε νοσοκομείο του ΕΣΥ (Σισμανόγλειο), δώσαμε κίνητρα στους γιατρούς που θα πάνε στις νησιωτικές περιοχές και ανοίξαμε το ΕΣΥ στους ιδιώτες.

Όσον αφορά την επόμενη τετραετία, το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ εστιάζει στην περαιτέρω ενίσχυση της Δημόσιας Υγείας. Είναι στο χέρι του λαού να επιλέξει τη συνέχιση της πορείας μας στην ανάπτυξη και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων ή το πισωγύρισμα στην εποχή των μαθητευόμενων μάγων και της εκδικητικής φορολόγησης της μεσαίας τάξης.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ