Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Κρήτης

Σταύρος Αρναουτάκης στο “Π”: Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα της Κρήτης

Του
ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΡΝΑΟΥΤΑΚΗ
Περιφερειάρχη Κρήτης


Η Περιφέρεια Κρήτης, μέσα από την ενεργοποίηση του νέου ΠΕΠ, οι πόροι του οποίου είναι κατά 170 εκατ. ευρώ αυξημένοι σε σχέση με τους πόρους του ΠΕΠ 2014 – 2020 και φτάνουν στα 565 εκατ. ευρώ, συνεχίζει τη διαδρομή για την Κρήτη του 2030.

Το νέο Περιφερειακό Πρόγραμμα καλείται να συμβάλει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων και των συνεπειών που δημιούργησε η πανδημία, σε υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και των κρίσιμων ζητημάτων που αντιμετωπίζει ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως η κλιματική αλλαγή, η καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση.

Τα θεμέλια του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Κρήτης για τα επόμενα χρόνια είναι ισχυρά. Ήδη, την προηγούμενη περίοδο (2014 – 2020) πραγματοποιήθηκαν σημαντικές παρεμβάσεις, που ενίσχυσαν την περιφέρεια σε παραγωγικό, τεχνολογικό, ψηφιακό, πολιτιστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, με πόρους τόσο του ΕΠ «ΚΡΗΤΗ» 2014 – 2020 όσο και άλλων προγραμμάτων του ΕΣΠΑ 2014 – 2020. Ενδεικτικά αναφέρω ότι με πόρους του ΥΜΕΠΕΡΑΑ ολοκληρώνουμε την κατασκευή των μεγάλων μονάδων μηχανικής διαλογής απορριμμάτων σε όλη την Κρήτη.

Λαμβάνοντας υπόψη τις εμπειρίες και τη γνώση που αποκτήσαμε διαχρονικά από τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ΕΣΠΑ, αξιολογώντας τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που υλοποιήσαμε και παρακολουθώντας τις μεταβολές του οικονομικού και του κοινωνικού περιβάλλοντος, σχεδιάσαμε το νέο μας πρόγραμμα, το οποίο τώρα καλούμαστε να υλοποιήσουμε.

Η πανδημία μάς έφερε αντιμέτωπους με μια διαφορετική πραγματικότητα και ανέδειξε αναπτυξιακές προτεραιότητες που πρέπει να ενδυναμωθούν περαιτέρω, όπως η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, η δημιουργία ενός καλύτερου ψηφιακού περιβάλλοντος για τους σπουδαστές, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, η ενδυνάμωση των επιχειρήσεων που επλήγησαν για μία ακόμη φορά, η προστασία του περιβάλλοντος, με μεγιστοποίηση των ωφελειών της κυκλικής οικονομίας και της πράσινης μετάβασης, η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και δομών για τη βελτίωση της καθημερινότητας όλων των πολιτών, χωρίς διακρίσεις και διαχωρισμούς, καθώς και η υγειονομική θωράκιση των πολιτών μας.

Για τον λόγο αυτό, προωθούμε την καινοτομία και την ψηφιακή ανάπτυξη και ενθαρρύνουμε κάθε παραγωγική ευκαιρία που σέβεται το περιβάλλον και τον πολιτισμό της Κρήτης και κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία που ξεκινάει ειδικά από τους νέους. Στηρίζουμε τις προσπάθειες δημιουργίας απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης και επενδύουμε στη βιωσιμότητα και στην κλιματική ανθεκτικότητα των πόλεων της Κρήτης αλλά και στην αξιοποίηση της αυθεντικής Κρήτης, της υπαίθρου και των ορεινών όγκων.

Για την Περιφέρεια Κρήτης το αποτύπωμα των αναπτυξιακών παρεμβάσεων ενός προγράμματος ΕΣΠΑ δεν αποτιμάται μόνο με δείκτες και αριθμούς. Η δική μας αξιολόγηση λαμβάνει υπόψη το σύνολο των δεξιοτήτων που αποκτούμε και των προσαρμογών που επιχειρούμε για να χτίσουμε δομές διακυβέρνησης που απουσιάζουν σε περιφερειακό επίπεδο και οι οποίες αποδεικνύονται σημαντικές για την αναπτυξιακή διαδικασία. Πολύ καλά παραδείγματα αποτελούν οι δομές καινοτόμου επιχειρηματικότητας και παρακολούθησης της φτώχειας, όπως και η δομή παρακολούθησης της αγοράς εργασίας.

Μέσα από το νέο ΕΣΠΑ διαμορφώνουμε το σήμερα και το αύριο της Κρήτης, γιατί τα έργα που προετοιμάζουμε αποτελούν τον βασικό κρίκο για τη μετάβαση από το παρόν στο μέλλον, από την ανάκαμψη στη βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, που φτάνει σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό του τόπου μας. Στόχος μας είναι τα έργα και οι δράσεις που υλοποιούμε να υπηρετούν τον άνθρωπο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ