Μάνος Κρανίδης στο “Π”: Η ασφάλεια υποδομών, κτιρίων και εγκαταστάσεων, το μεγάλο ζητούμενο

Του
ΜΑΝΟΥ ΚΡΑΝΙΔΗ*


Η ανείπωτη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη ανέδειξε ξανά τα κρίσιμα διαχρονικά ζητήματα της ασφάλειας των υποδομών και εγκαταστάσεων, όλων των τύπων και μορφών. Ειδικά στα κτίρια αναδεικνύεται πλέον επίσης εξαιρετικής, πρώτιστης σημασίας.

Η ασφάλεια λειτουργίας των κτιρίων αφορά κυρίως τη στατική επάρκεια, την πυρασφάλεια και τα μέτρα προστασίας εν ώρα εργασίας, οίκησης και λειτουργίας. Οι ιδιοκτήτες, είτε είναι το στενό Δημόσιο ή οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης ή επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα, οφείλουν να εξασφαλίζουν τις βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας και τα σχετικά μέτρα προστασίας.

Ας δούμε επιγραμματικά κάποια από αυτά:
1. Έλεγχος και εξασφάλιση στατικής επάρκειας, είτε έχοντας εφαρμόσει πιστά τη στατική μελέτη είτε με μεταγενέστερους ελέγχους, σε κτίρια μεγάλης παλαιότητας ή με πολλές αυθαιρεσίες και σίγουρα σε αυτά μεγάλης σπουδαιότητας συνάθροισης κοινού, όπως σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, κλπ.
2. Τήρηση των μέτρων πυρασφαλείας σύμφωνα με την αντίστοιχη μελέτη. Από απλά μέτρα φορητών πυροσβεστήρων σε κατοικίες μέχρι σύνθετα μέτρα σε κτίρια συνάθροισης κοινού και λειτουργίας μεγάλης επικινδυνότητας, όπως βιομηχανικά ακίνητα.
3. Προστασία από καθημερινούς κινδύνους, όπως ηλεκτροπληξία, πτώσεις από σκάλες κ.λπ.
4. Τήρηση των πρωτοκόλλων λειτουργίας σε επιχειρήσεις και μεγάλες δημόσιες υποδομές υψηλής σπουδαιότητας.
5. Εφαρμογή των τεχνολογικών εφαρμογών για τον περιορισμό του ανθρώπινου λάθους και για την υποστήριξη ασφαλείας της λειτουργίας των κτιρίων.

Η ασφάλεια των υποδομών και κτιρίων έχει κρίσιμη σημασία και είναι βασικό ζητούμενο όχι μόνο για την ομαλή καθημερινή λειτουργία τους αλλά και για την ίδια την αξία τους. Αυτό ισχύει από μια σύγχρονη κατοικία, ένα επαγγελματικό κτίριο μέχρι μεγάλες υποδομές συνάθροισης κοινού. Επίσης, τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στα επαγγελματικά κτίρια με προσωπικό πρέπει να τηρούνται πλήρως, όπως προβλέπονται στη νομοθεσία αλλά και στις εκθέσεις γνωστοποίησης επαγγελματικού κινδύνου. Η τεχνογνωσία υπάρχει, η νομοθεσία είναι αυστηρή, άρα απομένει η εφαρμογή. Είναι θέμα κοινής λογικής για την προστασία της καθημερινής λειτουργίας, της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και εργασίας και πάνω απ’ όλα της ίδιας της ανθρώπινης ζωής. Απαιτεί οργάνωση δράσεων και πρόληψη και δεν φτάνει η συνήθης τακτική της «προσευχής»!

Σε κάθε περίπτωση, οι ευθύνες της Πολιτείας, της εκάστοτε κυβέρνησης είναι κορυφαίες, μεγάλες και δεδομένες. Η ασφάλεια υποδομών και εγκαταστάσεων πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Όμως και η ευθύνη των κυβερνώντων και των πολιτών είναι επίσης σημαντική και διακριτή, τόσο για την εφαρμογή και τήρηση των κανόνων ασφαλείας και προστασίας όσο και για τη σοφή επιλογή των κατάλληλων, βάσει προσόντων, χαρακτήρα και γνώσης, εκπροσώπων στην Ελληνική Βουλή, στη διοίκηση του κράτους και των δήμων. Η ασφάλεια υποδομών και κτιρίων είναι μονόδρομος, είναι θέμα βούλησης και ένα σημαντικό ζήτημα για τις επερχόμενες εκλογές, που πρέπει να συζητηθεί εις βάθος.

* Ο Μάνος Κρανίδης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, CEO «KRAMA PROPERTY», Γραμματέας Ενημέρωσης ΠΟΜΙΔΑ, Δημοτικός Σύμβουλος, Υποψήφιος Δήμαρχος Χαλανδρίου, Επικεφαλής «ΧΑΛΑΝΔΡΙ ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2023».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ