Μικρά οικονομικα

Μικρά οικονομικα

♦ Και, ξαφνικά, η Παγκόσμια Τράπεζα χτύπησε την καμπάνα της «Παναγίας των Παρισίων»! Συγκεκριμένα, προειδοποίησε ότι η τεχνολογική αποσύνδεση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, των ΗΠΑ και της Κίνας, και η επιβολή εκατέρωθεν περιορισμών υπονομεύουν την καινοτομία και στις δύο χώρες και μειώνουν την προσφορά γνώσης παγκοσμίως.

♦ Την αντίθεσή του στο «καλάθι του νοικοκυριού» δηλώνει ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, επικεφαλής της Metro ΑΕΒΕ: «Θα ήλπιζα το “καλάθι του νοικοκυριού” να τελειώνει εδώ που αρχίζουν οι εκλογές». Παρατάθηκε, όμως, η ισχύς του μέχρι το τέλος Ιουνίου. Και ο κ. Παντελιάδης τονίζει: «Στη φιλελεύθερη οικονομία του 2023 έχουμε ένα διοικητικά καθορισμένο καλάθι προϊόντων με διοικητικά καθορισμένο μέγεθος, προβολή, κωδικούς. Μετά μιλάμε για ελεύθερο ανταγωνισμό».

♦ Επιστρέφει οριστικά στο Δημόσιο η ΔΕΗ 97.000 στρέμματα στις λιγνιτικές περιοχές Κοζάνης, Φλώρινας και Μεγαλόπολης. Σε έκτακτη γενική συνέλευση της ΔΕΗ, αποφασίστηκε η σύσταση της Μεταλιγνιτικής ΑΕ, στην ο­ποία μεταβιβάζονται εκτάσεις 97.000 στρεμμάτων. Η αξία των προς μεταβίβαση εκτάσεων αποτιμήθηκε στα 162 εκατ. ευρώ.

♦ Η αύξηση των επιτοκίων φέρνει στο φως τις αδυναμίες των τραπεζών. Οι αμερικανικές τράπεζες ενδέχεται να έχουν ζημίες ύψους 620,4 δισ. δολαρίων από την πτώση της αξίας των ομολόγων που κατέχουν.

♦ Πρωτογενές πλεόνασμα για το 2022 «βλέπει» το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, με την προϋπόθεση να εγγραφούν στα περυσινά έσοδα οι δύο δόσεις, ύψους 1,3 δισ. ευρώ, που έλαβε η χώρα μετά τις τελευταίες αξιολογήσεις.

♦ Οι ελλείψεις σε προσωπικό στον τουρισμό ξεπερνούν τις 100.000. Το 2022 μία στις πέντε θέσεις στα ξενοδοχεία δεν καλύφθηκε.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ