Φωνές κοινωνικής αντίστασης στη λογοτεχνία της Νότιας Αμερικής

Φωνές κοινωνικής αντίστασης στη λογοτεχνία της Νότιας Αμερικής

 


Συγγραφέας
Άννεκε Ιωαννάτου – Visée


Στη νοτιοαμερικανική ήπειρο υπάρχει μια ισχυρή παρουσία μυθιστορημάτων που ανάγονται σε δικτατορικές και επαναστατικές καταστάσεις. Καθόλου περίεργο, γιατί η βασανισμένη ιστορία των χωρών αυτών αποτελείται από μια ατέλειωτη σειρά πραξικοπημάτων από την εποχή της «ανεξαρτησίας» από τις αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Σημαίνει ότι πολλά έχουν γραφτεί σε κλίμα εκφοβισμού ή δεν έχουν γραφτεί εξαιτίας του κλίματος εκφοβισμού. Στο δοκίμιο γίνεται μια προσπάθεια να αναδειχθεί «η κοινή γόνιμη φλέβα την οποία μοιράζονται και αναπτύσσουν μαζί» οι συγγραφείς πάνω στον άξονα κοινωνική αντίσταση/διαμαρτυρία/μαρτυρία από τον 16ο μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Παρ’ όλες τις μεγάλες διαφορές μεταξύ τους παρουσιάζουν αρκετά κοινά σημεία στην πάλη τους να μην είναι «αποικίες στη λογοτεχνία». Στην επιλογή αυτή εισάγονται και λίγες περιπτώσεις που δεν είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, αλλά η υπόθεση την οποία πραγματεύονται διαδραματίζεται εκεί και θεματικά ανήκει εκεί.

Στην εισαγωγή η συγγραφέας ενημερώνει τον αναγνώστη για τους λόγους για τους οποίους επέλεξε το θέμα
Ακολουθούν στο πρώτο κεφάλαιο λίγα λόγια για τη δομή του δοκιμίου και στο δεύτερο ρίχνεται μια σύντομη ματιά στην ιστορία της λογοτεχνίας της δικτατορίας.
Το τρίτο κεφάλαιο ξεκινάει με έναν κατάλογο των επιλεγμένων συγγραφέων της λογοτεχνίας της δικτατορίας, της επανάστασης και της (δια)μαρτυρίας χωρισμένο στις ανάλογες ενότητες. Μαρτυρία και διαμαρτυρία σε μία λέξη, γιατί η μαρτυρία κακώς κειμένων είναι στην ουσία και διαμαρτυρία, όπως προκύπτει.
Το επόμενο κεφάλαιο περιλαμβάνει μια αναλυτική κριτική παρουσίαση του αντιδικτατορικού έργου των δύο συγγραφέων που θεωρούνται πρόδρομοι του είδους λογοτεχνία της δικτατορίας και περιγράφεται ποιές ιστορικές συνθήκες γέννησαν το είδος αυτό.
Η ενότητα λογοτεχνία της επανάστασης περιλαμβάνει μια σύντομη ιστορική διαδρομή για τη χώρα η οποία ξεκίνησε το είδος αυτό στη λογοτεχνία: το Μεξικό με αφορμή τη Μεξικανική Επανάσταση του 1910
Το δοκίμιο κλείνει με την παρουσίαση συγγραφέων που το έργο τους εκφράζουν αντίσταση, διαμαρτυρία ή/και μαρτυρία.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Anneke Visée-Ιωαννάτου γεννήθηκε στην Ολλανδία, όπου πήρε το Doctoraal κλασικής και νεοελληνικής φιλολογίας και συγκριτικής γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης. Από το 1976 ζει στην Ελλάδα.
Πέρα από επαγγελματική μεταφραστική δουλειά μετάφρασε από τα γερμανικά στα ελληνικά το Η εξέγερση του Σπάρτακου του Ρίγκομπερτ Γκίντερ, καθώς και το Αντι—τίρινγκ του Φρίντριχ Ενγκελς, από τα ελληνικά στα ολλανδικά το Χρονικό των τριών Ημερών της Κοστούλας Μητροπούλου και από τα ολλανδικά στα ελληνικά το Ο πικρός βίος του Μαξ Χάβελααρ του Μουλτατούλι.
Από τον Απρίλη του 1996 ήταν παραγωγός ραδιοφωνικής εκπομπής για το βιβλίο στον «902 Αριστερά στα FM» και από τον Απρίλη του 2007 μιας τηλεοπτικής εκπομπής για το βιβλίο στον ίδιο σταθμό. Εδώ και πολλά χρόνια έχει εντρυφήσει ιστορικά-φιλολογικά στη λογοτεχνία της Νότιας Αμερικής και ιδιαίτερα της Λατινικής. Εχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα και δοκίμια σε ξένα και ελληνικά έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και εφημερίδες. Εδώ και χρόνια συμμετέχει με εισηγήσεις σε φιλολογικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΤΕΧΝΩΣ 

Κατηγορία: Δοκίμια
ISBN: 978-618-5685-24-9


Σχολιάστε εδώ