Απορία ψάλτου…

Απορία ψάλτου…

«Θα ήθελα να τονίσω το συμβολικό μήνυμα από τη σημερινή επίσκεψή μου, ότι οι τραγωδίες και οι φυσικές καταστροφές αυτού του μεγέθους είναι πέρα και πάνω απ’ οποιοδήποτε πρόβλημα και διαφορά μεταξύ μας και θα μπορούσαν να λειτουργήσουν σαν μοχλοί που μειώνουν την ένταση και δημιουργούν, έτσι, τις συνθήκες που διευκολύνουν την επικοινωνία και τις συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών».

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, την προπερασμένη Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο ομόλογός του, Χουλουσί Ακάρ, σημείωσε πως «πρέπει να λύσουμε κάποια από τα προβλήματά μας με την Ελλάδα με ειρηνικά μέσα»…

Αυτό που μπορεί να καταλάβει κανείς από τις προσεκτικές και αόριστες δηλώσεις είναι η ατμόσφαιρα αμηχανίας που διέπει κάθε… συμβολική διμερή συνά­ντηση…

Διότι «το πρόβλημα και η διαφορά», αλλά και «τα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε» δεν είναι… ο άγνωστος Χ, τον οποίο ψάχνουμε…

Γνωστά και… εμπεδωμένα είναι όλα τα ζητήματα και τα προβλήματα.

Μόνο που ο Ακάρ κρατούσε μια ρουκέτα για το τέλος – για την οποία δεν υπήρξε καμιά αντίδραση από πλευράς Παναγιωτόπουλου:

«Ειλικρινής επιθυμία μας είναι το Αιγαίο και η Μεσόγειος να γίνουν πραγματικά θάλασσα φιλίας, δημιουργώντας ένα μόνιμο περιβάλλον συνεργασίας».

Και κάπως έτσι επιστρέψαμε –μάλλον δεν φύγαμε ποτέ– από το γνωστό… κάδρο.


Διάλειμμα ολίγων λεπτών;

Προς το παρόν, όμως, ανακωχή, λόγω εκλογών, η οποία, έτσι όπως τίθεται, μάλλον… επιβεβλημένη είναι.

Διότι τόσο το στυλάκι του εκπροσώπου της Τουρκικής Προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν όσο και τα… μερεμέτια του τούρκου Προέδρου και του τούρκου ΥΠΕΞ είναι χαρακτηριστικά της ιδιάζουσας κατάστασης.

Ο Καλίν κατέρριψε τη θεωρία της… διπλωματίας των σεισμών απαντώντας σε… σχετική ερώτηση, καθώς τόνισε ότι Τουρκία και Ελλάδα είχαν στήσει μηχανισμό εξομάλυνσης των σχέσεων πριν χτυπήσει ο Εγκέλαδος…

Προτίμησε να… μπει στο ψητό των «κάποιων προβλημάτων» με την Ελλάδα.

«Υπάρχουν θέματα. Υπάρχει η ασφάλεια των συνόρων. Υπάρχει ο εναέριος χώρος. Υπάρχουν θέματα θαλάσσιας υφαλοκρηπίδας. Υπάρχει το Λιμενικό. Υπάρχουν διπλωματικές σχέσεις. Έχουμε πολλά θέματα φυσικά με την Ελλάδα», σημείωσε και επέμεινε, φυσικά, στο γνωστό αίτημα για… διμερή επίλυση των ζητημάτων (και καμιά παρέμβαση τρίτων…).

Πριν, πάντως, από τις… αποκαλύψεις Καλίν, ο τούρκος Πρόεδρος επισήμανε ότι είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για… «την επίλυση των προβλημάτων με την Ελλάδα σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο», ενώ ο Τσαβούσογλου, σε ιφτάρ που διοργάνωσε η (ΜΚΟ) Διεθνής Ένωση Δημοκρατών (UID) στις Βρυξέλλες, υπενθύμισε τις γνωστές απειλές περί τετελεσμένων στην Κύπρο, στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Λιβύη…

ΕΛΛΗ ΜΗΤΑΚΙΔΟΥ


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ