Τα δίνει όλα ο Μητσοτάκης για να μείνει στην εξουσία

Τα δίνει όλα ο Μητσοτάκης για να μείνει στην εξουσία

–Υποσχέσεις, παροχές, εξαγγελίες αλλά και… εκβιαστικά διλήμματα

Με παροχές, εξαγγελίες, υποσχέσεις αλλά και εκβιαστικού τύπου διλήμματα για την επόμενη μέρα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να διαμορφώσει τις συνθήκες για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και να ανοίξει ο δρόμος για μια δεύτερη τετραετία στη διακυβέρνηση της χώρας.

Στο διάστημα των 42 ημερών που απομένουν μέχρι να στηθούν οι πρώτες κάλπες θα τα δώσει όλα προκειμένου να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, μετά τη μαζική εκροή που καταγράφηκε, με αιτία κυρίως το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Στις προεκλογικές ομιλίες του ο πρωθυπουργός υπόσχεται γενναίες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη λειτουργία του κράτους, συγκρούσεις με κατεστημένες συμπεριφορές και ταυτόχρονα καλύτερους μισθούς, περισσότερες θέσεις εργασίας κ.λπ. Όλα αυτά δομημένα πάνω στο τρίπτυχο «Σταθερά, Τολμηρά, Μπροστά».

Στην προσπάθειά του να αποσπάσει την ψήφο των πολιτών, θα κάνει εκτενείς αναφορές στο έργο της κυβέρνησης, φέρνοντάς το σε αντιπαραβολή με τα πεπραγμένα της τετραετίας 2015 – 2019, όταν στην εξουσία ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλ. Τσίπρας.

Εστιάζοντας σε πεδία όπως τα εθνικά θέματα, η οικονομία, το μεταναστευτικό, τα εργασιακά κ.ά. Είναι πρόδηλο από τις μέχρι σήμερα ομιλίες και τις συνεντεύξεις του ότι πρόθεσή του είναι να εργαλειοποιήσει τον φόβο της… επιστροφής του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Με σκοπό αφενός να… ανησυχήσει τους κεντρώους ψηφοφόρους, που λόγω ορισμένων γεγονότων (Τέμπη, υποκλοπές κ.ά.) έχουν πάρει αποστάσεις από τη Νέα Δημοκρατία, και αφετέρου να συσπειρώσει τους γαλάζιους ψηφοφόρους, που έχουν απογοητευτεί από την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη.

Οι φόβοι του Μαξίμου
Ο πρωθυπουργός και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζουν την πεποίθησή τους ότι η αυτοδυναμία, έστω και στις δεύτερες εκλογές, είναι εφικτή, αντιλαμβάνονται ότι ο δρόμος μπροστά τους είναι σπαρμένος με αγκάθια. Και οι πιθανότητες να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες τους περιορισμένες. Ο πήχης του 33% – 34%, που έχουν βάλει για τις πρώτες κάλπες, φαντάζει αυτήν τη στιγμή δυσθεώρητος.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φοβούνται το ενδεχόμενο να επικρατήσει η λογική της χαλαρής ψήφου σε μια σημαντική μερίδα των πολιτών: Γνωρίζοντας ότι στις πρώτες εκλογές δεν πρόκειται να αναδειχθεί κυβέρνηση, να επιλέξουν να στηρίξουν ένα από τα μικρότερα κόμματα.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να ανατρέψει τις ισορροπίες και να αλλάξει δραστικά τους όρους της αναμέτρησης. Ακόμη πιο έντονη όμως είναι η ανησυχία στο επιτελείο του πρωθυπουργού μετά και την τραγωδία στα Τέμπη για την  πιθανότητα ένα τμήμα των ψηφοφόρων να λειτουργήσει με τιμωρητική διάθεση έναντι της κυβέρνησης.

Η ανησυχία αυτή αντανακλά σε όλες τις τελευταίες δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος… κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. «Δεν χωρούν επιπόλαια και άσφαιρα μηνύματα δήθεν ψήφου διαμαρτυρίας», είπε χαρακτηριστικά στην ομιλία του στα Ιωάννινα. Και πρόσθεσε: «Κανένα λάθος δεν διορθώνεται μετά την ψηφοφορία, το κακό για τη χώρα θα έχει συντελεστεί».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: ekirikas.com


Σχολιάστε εδώ