Ο Μυστικός Δείπνος όπως τον είδε ο “Ελ Γκρέκο” – To γεγονός και το όνομα

Ο Μυστικός Δείπνος όπως τον είδε ο “Ελ Γκρέκο” – To γεγονός και το όνομα

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος ή αλλιώς El Greco έφυγε από τη ζωή, στις 7 Απριλίου του 1614. Ας δούμε όμως πως ο σπουδαίος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος είχε αποτυπώσει τον Μυστικό Δείπνο. 

 Ο Μυστικός Δείπνος του “Ελ Γκρέκο” χρονολογείται από το 1596. Πρόκειται για λάδι σε ξύλο, διαστάσεων 43×52 εκατοστά. Βρίσκεται στην Pinacoteca Nazionale στη Μπολόνια της Ιταλίας.

Ποιο είναι το γεγονός του Μυστικού Δείπνου

Ο Μυστικός δείπνος σύμφωνα με την Χριστιανική πίστη, διεξήχθη ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Αποστόλους στην Ιερουσαλήμ μία μέρα πριν τη Σταύρωσή του. Σήμερα, η μέρα αυτή ονομάζεται Μεγάλη Πέμπτη. Όπως αναφέρει το wikipedia, κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου ο Χριστός έπλυνε στους μαθητές του τα πόδια τους και τους κοινώνησε το Σώμα και το Αίμα του, λέγοντάς τους: Λάβετε φάγετε τοῦτό μου ἐστι τὸ σῶμά καθώς και: Τοῦτό ἐστι τὸ αἷμά μου τὸ τῆς καινῆς διαθήκης τὸ περὶ πολλῶν ἐκχυνόμενον.

Θεωρείται ως η πρώτη στην Ιστορία της Τέχνης τοιχογραφία που απεικονίζει τους Αποστόλους να αντιδρούν ο καθένας με διαφορετικό τρόπο στην αποκάλυψη του Ιησού ότι κάποιος θα τον προδώσει.

Το όνομα “Μυστικός Δείπνος”
Η ονομασία «μυστικός», οφείλεται επειδή περιελάμβανε το «μυστήριο» της Θείας Μετάληψης και όχι επειδή … ήταν κρυμμένοι, όπως φαίνεται στα Ματθ. 26, 26-20, Μάρκ. 14, 22-24, Λουκ. 22, 17-20 και Α΄ προς Κορινθίους 11, 23-30. Η ονομασία Μυστικός Δείπνος δεν αναφέρεται πουθενά στην Καινή Διαθήκη, όμως σήμερα χρησιμοποιείται από όλα σχεδόν τα δόγματα του Χριστιανισμού.

Κατά την Μεγάλη Τετάρτη επιτελούμε την ανάμνηση του γεγονότος της αλείψεως του Κυρίου με μύρο από μια πόρνη γυναίκα. Επίσης φέρεται στη μνήμη μας, η σύγκλιση του Συνεδρίου των Ιουδαίων, του ανωτάτου δηλαδή Δικαστηρίου τους, προς λήψη καταδικαστικής αποφάσεως του Κυρίου, καθώς και τα σχέδια του Ιούδα για προδοσία του Διδασκάλου του.

Φωτο: By El Greco – The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM), distributed by DIRECTMEDIA Publishing GmbH. ISBN: 3936122202., Public Domain, https://commons.wikimedia.org

Σχολιάστε εδώ