Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♦ Δεκαπέντε προγράμματα κατάρτισης και απασχόλησης για 60.000 ωφελουμένους στη μάχη κατά της ανεργίας από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ). Συγκεκριμένα, πρόκειται για 8 προγράμματα που στοχεύουν στη βελτίωση των δεξιοτήτων των ανέργων και άλλα 7 προγράμματα για την εύρεση εργασίας, που αφορούν είτε περιοχές-θύλακες της ανεργίας είτε ομάδες ωφελουμένων (νέοι, γυναίκες και μακροχρόνια άνεργοι).
♦ Η πίεση από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας και τη μείωση της κατανάλωσης οδηγεί σε πτώση των τιμών σε γαλακτοκομικά προϊόντα που παράγονται από αγελαδινό γάλα, με την Κρι Κρι και την Όλυμπος να ανακοινώνουν μειώσεις τιμών και προσφορές στο αγελαδινό γιαούρτι. Η αξία των πωλήσεων στην αγορά γιαουρτιού έπεσε στα 250,05 εκατ. ευρώ το 2022 από 262,99 εκατ. ευρώ το 2021.
♦ Και νέος παίκτης στην αγορά ηλεκτρικών πατινιών. Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει η Hop. Υπάρχει, πάντως, προβληματισμός για το μέλλον του μέσου μετακίνησης μετά την απαγόρευση ενοικίασής του στο Παρίσι.
♦ Επιτέλους, ήρθε η ώρα για τους νέους ηλικίας 25 – 39 ετών. Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων για 5.000 χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια, με το επιτόκιο να περιορίζεται στο ένα τέταρτο του επιτοκίου της αγοράς και να μηδενίζεται για τους πολύτεκνους, ενώ δεν χρειάζεται και εγγυητής. Οι άγαμοι θα πρέπει να έχουν εισόδημα από 10.000 έως 16.000 ευρώ και τα ζευγάρια έως 24.000 ευρώ, συν 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
♦ Τη δυνατότητα να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα και πέρα από τις 9 μ.μ. έως την επόμενη μέρα στις 6 π.μ. (οι λεγόμενες «λευκές νύχτες») προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που ήδη ψηφίστηκε στη Βουλή. «Λευκές νύχτες» θα μπορούν να διοργανώνουν όλοι οι δήμοι, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.
♦ Τρεις μήνες προθεσμία (αν δεν δοθεί παράταση, όπως συνηθίζεται) έχουν πάνω από 8.500.000 πολίτες που διαθέτουν ΑΦΜ για να συμπληρώσουν και να υποβάλουν τη φετινή φορολογική τους δήλωση. Όσοι βρεθούν με χρεωστικό εκκαθαριστικό μπορούν να πληρώσουν τον φόρο είτε εφάπαξ με έκπτωση 3% είτε σε οκτώ δόσεις.
♦ Το 10% των Ελλήνων επενδύει σε κρυπτονομίσματα. Βρισκόμαστε υψηλότερα από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με… πρωταθλητές τους Σλοβένους. Σε όλη την ΕΕ, οι εννέα στους δέκα διατηρούν τρεχούμενο λογαριασμό (στην Ελλάδα 67%) και το 66% χρησιμοποιεί ως μέσο πληρωμής χρεωστική ή πιστωτική κάρτα (στην Ελλάδα το 53%). Το 1/4 των Ευρωπαίων έχει στεγαστικό δάνειο (17% στην Ελλάδα) και το 15% καταναλωτικό δάνειο (11% στην Ελλάδα).
♦ Αξιωματούχοι με γνώση των δεδομένων δεν αποκλείουν η ανάπτυξη να κυμανθεί στο 2,5% – 3%, καθώς τα πρώτα στοιχεία για την πορεία του τουρισμού κάνουν λόγο για αύξηση τουλάχιστον 10% σε σχέση με πέρυσι. Την ίδια στιγμή, στην περίπτωση που ο εκλογικός κύκλος δεν μεταβάλει ουσιαστικά την οικονομική πολιτική, θεωρείται εφικτή η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας το τέταρτο τρίμηνο του 2023 ή το πρώτο τρίμηνο του 2024.
♦ Φρένο στη φοροδιαφυγή με τη διασύνδεση ταμειακών μηχανών – PΟS. Σημαντικός πυλώνας των καινοτόμων δράσεων που έχει αναλάβει η φορολογική διοίκηση είναι η ηλεκτρονική πλατφόρμα «myDATA», όπου μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 1,93 δισ. μεταφορές εγγράφων, με τη συνολική αξία τους να ανέρχεται σε 1,3 τρισ. ευρώ, ενώ οι εγγεγραμμένες εταιρείες ανέρχονται σε 1,19 εκατομμύρια.
♦ Μάχη για την ψήφο των συνταξιούχων. Στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4% – 3,6%, ίσως δε να προκύψει και συμπληρωματική αύξηση 0,3% – 0,4% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ