99 χρόνια Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως! – Η ιστορία της ΑΕΚ

99 χρόνια Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως! – Η ιστορία της ΑΕΚ

Η Μεγάλη Κυρία (και) του ελληνικού ποδοσφαίρου συμπληρώνει 99 χρόνια στο σπίτι της με όραμα και στόχους…

“99 χρόνια Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως! 99 χρόνια αθλητικού μεγαλείου και τίμιων αγώνων.
Ο σύλλογος που έγινε σύμβολο της προσφυγιάς και στο πέρασμα των δεκαετιών εξελίχθηκε στην ΑΕΚ όλων των Ελλήνων, γιορτάζει σήμερα τα τελευταία του γενέθλια πριν τη συμπλήρωση ενός αιώνα ιστορίας, αλλά και τα πρώτα της επιστροφής στο Σπίτι του. Στον νέο του Ναό, στην ιστορική του έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια!
Χρόνια πολλά στη μεγάλη αυτή Ιδέα που ομορφαίνει τις ζωές μας!” αναφέρει η ΑΕΚ στο μυνημά της.

 

 

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως (A.E.Κ.) είναι ελληνικός αθλητικός σύλλογος με έδρα την Αθήνα και έμβλημα το δικέφαλο αετό, έμβλημα της δυναστείας των Παλαιολόγων και της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χρώματα της ΑΕΚ είναι το κίτρινο και μαύρο, επίσης εμπνευσμένα από τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, για να θυμίζουν στους μεταγενέστερους την ένδοξη παρακαταθήκη των Ελλήνων της Πόλης.

Η ιστορία της ΑΕΚ ξεκινά πολύ πριν το 1924, στην Κωνσταντινούπολη, η οποία στα τέλη του 19ου αιώνα και στις αρχές του 20ου συγκέντρωνε πληθυσμιακά μεγάλη κοινότητα Ελλήνων, όπως και άλλες πόλεις της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας σαν τη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη. Τομείς όπως το εμπόριο, η ναυτιλία, η βιοτεχνία, ο πολιτισμός, η μουσική βρίσκονταν σε μεγάλη ακμή. Ο αθλητισμός δεν μπορούσε να ξεφύγει από τον κανόνα αυτό με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αθλητικοί σύλλογοι με πρωτεύον άθλημα το στίβο.

Το ποδόσφαιρο δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή των Ελλήνων αφού περίμενε τους ποιμένες του (Άγγλους) να το διαδώσουν μέσω των ναυτικών που προσέγγιζαν το λιμάνι της Κωνσταντινούπολης. Άλλωστε το ίδιο σκηνικό είχε διαδραματιστεί και σε άλλες χώρες. Το ποδόσφαιρο αγαπήθηκε από τους Έλληνες της πόλης με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν οι πρώτοι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι. Τα κυριότερα ομογενειακά αθλητικά σωματεία ήταν η «Ένωση Ταταύλων», το «Πέρα Κλουμπ», ο «Ερμής» του Πέραν, ο «Μέγας Αλέξανδρος», ο «Ήφαιστος», το αθλητικό τμήμα της Ροβερτείου Σχολής κλπ.

Η Αθλητική Ένωσις Κωνσταντινουπόλεως ιδρύθηκε το 1924 στην Αθήνα. Η ιδρυτική συνέλευση έλαβε χώρα στις 30 Μαΐου 1924. Η απόφαση για τη δημιουργία της ΑΕΚ είχε παρθεί τον Απρίλιο του 1924 στο μαγαζί αθλητικών ειδών των Αιμίλιου Ιωνά και Κωνσταντίνου Δημόπουλου, που βρισκόταν στην τότε στοά Λουξ της οδού Βερανζέρου 24.

Τα ιδρυτικά μέλη του νεοσύστατου σωματείου ήταν πάνω από 40, ανάμεσα στους οποίους οι: Αιμίλιος Ιωνάς, Μενέλαος Ιωνάς, Κώστας Δημόπουλος, Μενέλαος Καροτσιέρης, Τιμολέων Τάγαρης, Κώστας Σπανούδης (πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ, διετέλεσε υπουργός και βουλευτής του Ελευθέριου Βενιζέλου), Μίλτος Ιερεμιάδης, Στέφανος Κεχαγιάς, Νικηφόρος Ελεόπουλος, Παντελής Καραγιάννης, Φωκίων Δημητριάδης (σπουδαίος σκιτσογράφος για δεκαετίες στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ),Ευστράτιος Καραδενιζλής, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αλέξανδρος Μακρίδης, Κώστας Ζαρίφης, Γιάννης Χρυσαφίδης, Κώστας Χρυσόπουλος, Βασίλης Φρυδάς, Φίλιππος Φλωρίδης, Αλέξανδρος Στρογγυλός, Λευτέρης Παξιμαδάς, Χρίστος Αλεξανδρίδης. Η επιλογή ως προς το όνομα δεν έγινε τυχαία, αφού ο σύλλογος ιδρύθηκε από Έλληνες με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. [με πληροφορίες απο το wikipedia]

Ένας μεγάλος αθλητικός σύλλογος

Η ΑΕΚ έχει ενεργά τμήματα σε 24 αθλήματα (ποδόσφαιρο, καλαθοσφαίριση, καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, πετοσφαίριση, χειροσφαίριση, υδατοσφαίριση, ποδόσφαιρο σάλας, ράγκμπι λιγκ, στίβο, κολύμβηση [και καλλιτεχνική], ποδηλασία, επιτραπέζια αντισφαίριση, πυγμαχία, κικ μπόξινγκ, τάε κβο ντο, καράτε, ξιφασκία, τοξοβολία, ρυθμική γυμναστική, μπόουλινγκ, σκάκι, άρση βαρών, e-sports, γιόγκα).

Σύμφωνα με τα επίσημα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η ΑΕΚ έχει 17 εγγεγραμμένα αθλήματα (σκάκι, καλαθοσφαίριση με αμαξίδιο, επιτραπέζια αντισφαίριση, καλαθοσφαίριση, πυγμαχία, ποδόσφαιρο, χειροσφαίριση, υδατοσφαίριση, ξιφασκία, ποδηλασία, κλασικός αθλητισμός [στίβος], πετοσφαίριση, κικ μπόξινγκ, μοντέρνο πένταθλο, ράγκμπι λιγκ, κολύμβηση, και ξεχωριστά καλλιτεχνική κολύμβηση), άλλα 4 αθλήματα μη εγγεγραμμένα με ειδική αθλητική αναγνώριση (άρση βαρών, τοξοβολία, ρυθμική γυμναστική, καράτε) ενώ το μπόουλινγκ εμφανίζεται ως ξεχωριστό σωματείο.

Επίσης το 2018-2019 είχε ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει η δραστηριοποίηση σε μια σειρά από περαιτέρω αθλήματα όπως: μοντέρνο πένταθλο (το οποίο ήδη εμφανίζεται στα μητρώα της Γ.Γ.Α. ως εγγεγραμμένο άθλημα), μπραζίλιαν ζίου ζίτσου, μεικτές πολεμικές τέχνες (ΜΜΑ), αντισφαίριση, τοιχοσφαίριση, σκοποβολή, μπιτς βόλεϊ, τζούντο.

Τα χρώματα της ΑΕΚ είναι το κίτρινο και το μαύρο. Το κίτρινο υποδηλώνει την ελπίδα μετά τον ξεριζωμό των χιλιάδων προσφύγων το 1922, αλλά έχει ρίζες και στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία, ενώ το μαύρο υποδηλώνει τον πόνο της γενιάς εκείνης, που αναγκάστηκε να μεταφερθεί στα αστικά κέντρα της Ελλάδας. Το έμβλημα του συλλόγου είναι ο δικέφαλος αετός, σύμβολο που επίσης συνδέεται με τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία και τη Δυναστεία των Παλαιολόγων, ο οποίος κρατά ξίφος και σφαίρα ή δύο ξίφη (παλαιότερα).


Σχολιάστε εδώ