Μακρόν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει «τρίτος πόλος» δίπλα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο

Μακρόν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση να γίνει «τρίτος πόλος» δίπλα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο

Τα σχόλια του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για την Ταϊβάν δημιούργησαν σύγχιση, είπε υψηλόβαθμος Ταϊβανέζος πολιτικός, διερωτώμενος εάν τα ιδρυτικά ιδανικά της Γαλλίας για ελευθερία, ισότητα και αδελφότητα είναι πλέον εκτός μόδας.

Ο Μακρόν, σε σχόλια σε συνέντευξή του σε ένα ταξίδι στην Κίνα που είχε σκοπό να επιδείξει την ευρωπαϊκή ενότητα για την πολιτική της Κίνας, προειδοποίησε να μην παρασυρθεί σε κρίση για την Ταϊβάν που οδηγείται από έναν «αμερικανικό ρυθμό και μια κινεζική υπερβολική αντίδραση».

Κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσει την εξάρτησή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες και να γίνει «τρίτος πόλος» δίπλα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο.

Σύμφωνα με το Reuters, o πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ταϊβάν, You Si-kun, γράφοντας στο Facebook αργά την Τρίτη πάνω από ένα σενάριο μιας αναφοράς σχετικά με τα σχόλια του Μακρόν για την Ταϊβάν, αμφισβήτησε τη δέσμευση της Γαλλίας στην ελευθερία.

«Είναι εκτός μόδας το «liberte, égalité, fraternité»;», έγραψε, αναφερόμενος στο επίσημο γαλλικό σύνθημα «ελευθερία, ισότητα, αδελφότητα».

“Είναι εντάξει απλώς να το αγνοούμε όταν είναι μέρος του συντάγματος; Ή μπορούν οι προηγμένες δημοκρατικές χώρες να αγνοούν τις ζωές και τους θανάτους ανθρώπων σε άλλες χώρες;” πρόσθεσε Εσείς, ένας από τους ιδρυτές του κυβερνώντος Δημοκρατικού Προοδευτικού Κόμματος της Ταϊβάν. «Οι ενέργειες του Προέδρου Μακρόν, μιας κορυφαίας διεθνούς δημοκρατίας, με αφήνουν σε αμηχανία».

Η Κίνα πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν από το Σάββατο μετά την επιστροφή της προέδρου της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν από ένα ταξίδι στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου συνάντησε τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Κέβιν ΜακΚάρθι.

Η Γαλλία, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν που διεκδικείται από την Κίνα, αλλά διατηρεί de facto πρεσβεία στην Ταϊπέι και έχει ενωθεί με άλλους συμμάχους των ΗΠΑ υπογραμμίζοντας την ανάγκη για ειρήνη στα στενά της Ταϊβάν.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊβάν την Τρίτη προσπάθησε να υποβαθμίσει τις δηλώσεις του Μακρόν, αν και είπε ότι είχαν «σημειώσει» αυτά που είπε καταλήγει το Reuters

 

French President Emmanuel Macron poses for a photo with Chinese President Xi Jinping after meeting the press at the Great Hall of the People in Beijing, China, Thursday, April 6, 2023. Ng Han Guan/Pool via REUTERS


Σχολιάστε εδώ