Η Γαλλία στηρίζει τον σύνθετο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο: Πολύ σημαντικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Η Γαλλία στηρίζει τον σύνθετο ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο: Πολύ σημαντικό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Στην Αλεξανδρούπολη, τη Δευτέρα 10 Απριλίου, η πλοίαρχος Claire Pothier, κυβερνήτης της FREMM «Languedoc», υποδέχθηκε τον Patrick Maisonnave, Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, τη Sandrine Mouchet, Γενική Πρόξενο στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τον Σμήναρχο Olivier Madiot, Ακόλουθο Άμυνας της Πρεσβείας.

Τη γεωστρατηγική σημασία του λιμένα της Αλεξανδρούπολης υπογράμμισε από την ακριτική πόλη, για μια ακόμα φορά, ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα Πατρίκ Μεζονάβ (Patrick Maisonnave). Από τη γαλλική φρεγάτα FREMM Languedoc, του γαλλικού πολεμικού ναυτικού, που ελλιμενίστηκε χθες στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Έβρου, ο Γάλλος πρέσβης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως συνιστά (σ.σ. ο κατάπλους της φρεγάτας) μία ακόμη πτυχή της ελληνογαλλικής αμυντικής συνεργασίας και αξιολογείται ως πάρα πολύ σημαντική.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή του που επισκέπτεται την Αλεξανδρούπολη για δεύτερη φορά εντός λίγων εβδομάδων, χαρακτήρισε την πόλη ως ένα πολύ σημαντικό λιμάνι. Σημείωσε πως η εγγύτητά της με τα Στενά της προσδίδει έναν ιδιαίτερα στρατηγικό ρόλο, ειδικότερα σήμερα λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία. Ένας πόλεμος που, όπως είπε, είναι πολύ κοντά μας και η εδώ παρουσία της Γαλλίας δείχνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη της. Αναγνωρίζοντας τη δυσκολία και την πολυπλοκότητα του σύνθετου ρόλου της Ελλάδας εκτιμά πως μέσω της παρουσίας του γαλλικού πολεμικού ναυτικού στην Αλεξανδρούπολη δίδεται ακόμα μία ευκαιρία απόδειξης της στήριξης της Γαλλίας στην Ελλάδα, μια χώρα που οι Γάλλοι, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, αγαπάνε πάρα πολύ.

Τι αναφέρει η Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα

Από ελληνικής πλευράς, έγιναν δεκτοί ο Δημήτρης Πέτροβιτς, αντιπεριφερειάρχης Έβρου, ο Κωνσταντίνος Χατζημιχαήλ, πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης, ο Υποστράτηγος Μπακιρτζής, διοικητής της 12ης μεραρχίας στρατού, καθώς και άλλες σημαντικές προσωπικότητες.

Έλαβαν χώρα επαφές με τους τοπικούς φορείς στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων Ελλάδας και Γαλλίας, που συνδέονται στενά χάρη στη στρατηγική εταιρική τους σχέση σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Ο Πρέσβης υπενθύμισε τη στρατηγική θέση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, σε κοντινή απόσταση από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία, τα Στενά και τη Μαύρη Θάλασσα, υπογραμμίζοντας τη βούληση της Γαλλίας να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή.

Ποτέ στο παρελθόν οι ελλιμενισμοί γαλλικών πολεμικών σκαφών στην Ελλάδα δεν υπήρξαν περισσότεροι. Ποτέ στο παρελθόν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις, ιδίως του Ναυτικού και της Αεροπορίας, δεν είχαν τέτοια ένταση και συχνότητα. Όλα τα παραπάνω συνεισφέρουν στην ενίσχυση της οικειότητας μεταξύ των στρατιωτών μας και της διαλειτουργικότητας των δυνάμεων μας. Έτσι, η Γαλλία στηρίζει έμπρακτα την αύξηση της ισχύος των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Η Ελλάδα, όπως γνωρίζουμε, βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα ασταθές περιφερειακό περιβάλλον, με πολλαπλές προκλήσεις για την ίδια της την κυριαρχία. Όμως, η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και ως εκ τούτου οι δικές της προκλήσεις είναι προκλήσεις για όλους τους Ευρωπαίους.


Σχολιάστε εδώ