Άνεμος αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ

Άνεμος αισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ

–Οι στόχοι του Ν. Ανδρουλάκη για τις εκλογές και η στρατηγική για την επόμενη μέρα

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς, παρά τις πιέσεις που δέχονται τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά, το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να καταγραφεί ικανοποιητικά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις.

Θεωρούν δε ότι καθώς θα προσεγγίζουμε τον χρόνο των εκλογών η απήχηση του Κινήματος στην κοινωνία θα αυξάνεται. Υπό αυτήν την έννοια, εκτιμούν με βεβαιότητα ότι ο στόχος που έχει θέσει ο Ν. Ανδρουλάκης για ισχυρό διψήφιο ποσοστό είναι εφικτός και θα επιτευχθεί. Για την Ιστορία, ο πήχης από τη Χαριλάου Τρικούπη έχει μπει στο 12% – 14% (ταβάνι), ενώ στην τρέχουσα περίοδο το ΠΑΣΟΚ κινείται (ανάλογα με τη δημοσκόπηση) μεταξύ 9,5% και 11%.

Στην περίπτωση που το Κίνημα πιάσει τον εκλογικό του στόχο, πρόθεση του Ν. Ανδρουλάκη, όταν λάβει την εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι να εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Θέτοντας, βεβαίως, συγκεκριμένους ως προς το κυβερνητικό πρόγραμμα, αλλά και όσον αφορά τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Αν οι προσπάθειές του δεν αποδώσουν καρπούς, θα καταγγείλει τους Κυρ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα για υπονόμευση των διαδικασιών, ούτως ώστε να μην καταλήξουν σε συμφωνία. Και παράλληλα θα τους κατηγορήσει ότι βάζουν το προσωπικό και κομματικό συμφέρον πάνω από τα συμφέροντα της χώρας.

Ο κ. Ανδρουλάκης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει ότι μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις πρώτες κάλπες και έτσι η χώρα να αποφύγει την περιπέτεια των επαναληπτικών εκλογών. Στη Χαριλάου Τρικούπη ανησυχούν ότι, αν παραστεί ανάγκη για δεύτερες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα δεχτεί ισχυρές πιέσεις, μέσα στο κλίμα πόλωσης που θα δημιουργήσουν Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανή την απώλεια δυνάμεων.

Αν συμβεί κάτι τέτοιο, το Κίνημα θα μπει σε κλίμα εσωστρέφειας και οι αναταράξεις θα είναι σοβαρές, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να τεθεί ακόμη και θέμα ηγεσίας. Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν πιάσει τον στόχο του στις εκλογές, ο ίδιος θα τεθεί υπό αξιολόγηση από τα όργανα και τα στελέχη του Κινήματος. Χωρίς, ωστόσο, να ξεκαθαρίσει αν πρόκειται με δική του πρωτοβουλία να παραιτηθεί και να κινήσει τις διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου.


Σε ρόλο ρυθμιστή…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι, ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, που θεωρούν ότι αν ο Ν. Ανδρουλάκης παραμείνει αμετακίνητος στη θέση του για κυβέρνηση χωρίς πρωθυπουργό έναν εκ των κ. Μητσοτάκη και Τσίπρα, ρόλο ρυθμιστή θα παίξουν τα μικρότερα κόμματα. Για τον σχηματισμό κυβέρνησης εννοούμε. Δεδομένου ότι το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κατηγορηματικά κάθε είδους σύμπραξη ή εμπλοκή και το Εθνικό Κόμμα έχει αποκλειστεί εκ προοιμίου, τα φώτα θα στραφούν σε Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Στην περίπτωση που πουν το ναι, αυτό θα προέλθει μέσα από σκληρά παζάρια, όχι αμιγώς πολιτικά, ενώ δεν είναι βέβαιο ότι η κοινοβουλευτική τους δύναμη θα αρκεί για τη συγκρότηση της αναγκαίας πλειοψηφίας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Φωτό: newpost.gr


Σχολιάστε εδώ