Σε κράτος-διακινητή μετατρέπεται η Τουρκία!

Σε κράτος-διακινητή μετατρέπεται η Τουρκία!


Του
ΒΑΣΙΛΗ ΤΑΛΑΜΑΓΚΑ


Ο ρόλος της Τουρκίας ως χώρας διέλευσης της κοκαΐνης αυξάνεται, καθώς η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε εκεί έχει επταπλασιαστεί από το 2014, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ναρκωτικά και το Έγκλημα.

Η έκθεση αναφέρει ότι η καλλιέργεια της κόκας σημείωσε αύξηση 35% παγκοσμίως μεταξύ 2021 και 2022, ενώ η ποσότητα του ναρκωτικού που κατασχέθηκε στην Τουρκία αυξήθηκε στους 2,8 τόνους το 2021, που αποτελεί αριθμό-ρεκόρ.

Αναφέρεται ακόμα ότι μέρος της κοκαΐνης φτάνει στην Τουρκία μέσω της Δυτικής Αφρικής, ενώ άλλο μέρος προέρχεται απευθείας από τη Λατινική Αμερική. Η εξερχόμενη κοκαΐνη… ρέει δυτικά από την Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας και των Βαλκανίων, μια διαδρομή που παραδοσιακά συνδέεται με τη διακίνηση οπιούχων και λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Οι κύριες αγορές κοκαΐνης παγκοσμίως είναι η Βόρεια Αμερική, η Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, ακολουθούμενες από τη Νότια και Κεντρική Αμερική και την Καραϊβική. Η έκθεση τονίζει επίσης ότι οι αποστολές με εμπορευματοκιβώτια φρέσκων φρούτων από τη Νότια Αμερική, ιδίως τον Ισημερινό, ήταν μια τυπική μέθοδος απόκρυψης της κοκαΐνης που φτάνει στα λιμάνια των Βαλκανίων.

Η πανδημία διατάραξε τις αγορές ναρκωτικών, με τα πιο πρόσφατα στοιχεία να δείχνουν, όμως, ότι η πτώση της ζήτησης για ναρκωτικά όπως η κοκαΐνη είχε μικρό αντίκτυπο στις μακροπρόθεσμες τάσεις στην εν λόγω «οικονομία».

Η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών αποκάλυψε επίσης ότι και η Ελλάδα λαμβάνει ιδιαίτερα αυξανόμενες ποσότητες κοκαΐνης τα τελευταία χρόνια, μεγάλο μέρος της οποίας προοριζόταν για την ίδια βαλκανική διαδρομή και τις αγορές της Δυτικής Ευρώπης. Παράλληλα, όμως, η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση, αναχαίτισε σχεδόν 2 τόνους το 2020.

Με δεδομένο ότι η καταπολέμηση των ναρκωτικών αποτελεί έναν από τους τρεις μεγαλύτερους στόχους των οργανωμένων κρατών –οι άλλοι δύο είναι η τρομοκρατία και το εμπόριο ανθρώπων–, η χώρα μας πρέπει επιμελώς να εντείνει τις προσπάθειες ώστε να μην αποτελεί διέξοδο για την κοκαΐνη από τη γειτονική Τουρκία.

Η Τουρκία είναι ήδη στα μαύρα κατάστιχα των διωκτικών αρχών του πλανήτη και μπορεί να μολύνει και κάθε χώρα που έχει άμεση σχέση μ’ αυτήν. Δυστυχώς, η Ελλάδα συνορεύει με την Τουρκία…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ