Πρέσινγκ των ΗΠΑ για «Πρέσπες του Αιγαίου»

Πρέσινγκ των ΗΠΑ για «Πρέσπες του Αιγαίου»

Παρασκηνιακές διεργασίες για συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας μετά τις εκλογές

–Και λύση-πακέτο για το Κυπριακό

Σε εξέλιξη βρίσκονται στο παρασκήνιο διεργασίες (διαδικασίες) που στοχεύουν στο να καταλήξουν Αθήνα και Άγκυρα σε μια συμφωνία με αμοιβαίους συμβιβασμούς για τα σημεία αιχμής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι διαχρονικές πιέσεις της Ουάσινγκτον έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα και προς τις δύο πλευρές, ενώ σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις τα πράγματα θα αρχίσουν να κινούνται πιο γρήγορα αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές και τον σχηματισμό κυβέρνησης και στις δύο χώρες. Οι δε σχετικές πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει κάνουν λόγο για ένα πλαίσιο συμφωνίας που θα δίνει λύσεις στα βασικά ζητήματα και θα υλοποιηθεί σε βάθος πενταετίας.

Θα αφορά, δε, τον καθορισμό της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και μία από τις προβλέψεις του σχεδίου θα είναι η αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών αλλά και της τουρκικής ακτογραμμής σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων.

Η ύφεση στις Ελληνοτουρκικές σχέσεις και οι ενδοτικές φωνές στο εσωτερικό μέτωπο

«Είμαστε έτοιμοι για διάλογο με την Τουρκία την επομένη των εκλογών», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, αποκαλύπτοντας έτσι ότι στην κυβέρνηση είναι έτοιμοι να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την τουρκική πλευρά.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι Αθήνα και Άγκυρα, μέσω μυστικών επαφών, έχουν καταλήξει σε κάποια κοινά σημεία επαφής, που θα αποτελέσουν τη βάση για να ξεκινήσει ο ουσιαστικός διάλογος. Αποτέλεσμα των επαφών αυτών, αλλά και της πίεσης που ασκείται από τις ΗΠΑ, είναι οι απροσδόκητα χαμηλοί τόνοι που τηρεί τις τελευταίες εβδομάδες η τουρκική πλευρά, έπειτα από μια μακρά περίοδο προκλήσεων και απειλών κατά της ελληνικής κυριαρχίας.

Διπλωματικοί παράγοντες αποδίδουν τη στάση αυτή της Τουρκίας και στο γεγονός ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 14ης Μαΐου θα έχει να αντιμετωπίσει το τεράστιο κόστος για την αποκατάσταση (ανοικοδόμηση) των περιοχών που επλήγησαν από τον καταστροφικό σεισμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Άγκυρα θα χρειαστεί την οικονομική στήριξη της Δύσης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Ουάσινγκτον επιθυμεί διακαώς να κλείσει οριστικά το μέτωπο Ελλάδας – Τουρκίας, όχι μόνο για να εκλείψει η ένταση στην περιοχή, αλλά και για… ενεργειακούς λόγους, καθώς θέλει τα επόμενα χρόνια να προχωρήσουν τα έργα για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων κυρίως βόρεια της Κρήτης και της Ανατολικής Μεσογείου. Και για να εξελιχθούν ομαλά όλα αυτά, θα πρέπει να έχουν εξομαλυνθεί πλήρως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα από μια βιώσιμη και χωρίς εκκρεμότητες συμφωνία.

Τα παθήματα εν ενεργεία και πρώην Προέδρων των ΗΠΑ

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, παράλληλα με την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, οι ΗΠΑ επιθυμούν να κλείσουν και το Κυπριακό, σε μια λύση-πακέτο.

Στην παρούσα φάση αυτό δεν φαίνεται εφικτό, καθώς οι θέσεις που έχει εκφράσει ο νέος Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Χριστοδουλίδης είναι σκληρές, ενώ δεν δείχνει διατεθειμένος να υπαναχωρήσει από τις διαχρονικές κόκκινες γραμμές της Λευκωσίας. Επιπλέον, απολαμβάνει μια ευρεία στήριξη τόσο στο Κοινοβούλιο όσο και στο επίπεδο της κοινωνίας, γεγονός που του παρέχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί με μεγαλύτερο σθένος τα συμφέροντα της Κύπρου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Τούρκος Γενικός Γραμματέας στον ΙΜΟ σημαίνει υλοποίηση της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» – Του Λ. ΚΑΜΠΟΥΡΙΔΗ


Σχολιάστε εδώ