Μαν. Χριστοδουλάκης στο “Π”: Οικοδομώντας ένα σύγχρονο κράτος

Μαν. Χριστοδουλάκης στο “Π”: Οικοδομώντας ένα σύγχρονο κράτος

Του
ΜΑΝΩΛΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗ
Υποψήφιου Βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ανατολικής Αττικής
Μέλους Πολιτικού Συμβουλίου – πρώην Γραμματέα ΠΑΣΟΚ


Μετά από μια υπερδεκαετή δημοσιονομική κρίση, που προκλήθηκε από τις άφρονες πολιτικές της περιόδου 2004 – 2009 και οδήγησε στην πτώχευση του κράτους, η χώρα μας συνεχίζει να ζει μέσα σε αλλεπάλληλες κρίσεις:

Υγειονομική κρίση, ενεργειακή κρίση και ένα κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά, που πληγώνουν την οικονομία και απειλούν την κοινωνική συνοχή. Η τραγωδία των Τεμπών, ως αφορμή, έφερε στην επιφάνεια μία από τις βασικές παραμέτρους αυτών των διαδοχικών κρίσεων: Τις παθογένειες του πολιτικού και οικονομικού μας συστήματος.

Στις εκλογές της 21ης Μαΐου κρίνεται το μέλλον της χώρας και της ελληνικής κοινωνίας. Μαζί, όμως, κρίνεται και η πολιτική βούληση κάθε κόμματος να αλλάξει τα πράγματα. Και μόνο το ΠΑΣΟΚ απέδειξε διαχρονικά ότι είναι έτοιμο να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να κάνει βαθιές τομές. Μόνο στη Δημοκρατική Παράταξη μπορούμε να αισθανόμαστε περήφανοι για τους αγώνες μας, το έργο μας, την ευθύνη που σηκώσαμε, ώστε να σώσουμε και να αλλάξουμε τη χώρα, στα δύσκολα, μόνοι μας και με την πλάτη στον τοίχο, όταν όλοι οι υπόλοιποι έχτιζαν πολιτικές καριέρες στα Ζάππεια και στις πλατείες.

Δυστυχώς, αν τα πέτρινα χρόνια της κρίσης οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις δεν έταζαν εύκολους παραδείσους, αλλά ήταν έτοιμοι να συνταχθούν μαζί μας στις επώδυνες αλλά αναγκαίες αποφάσεις που έπρεπε να πάρουμε, τώρα θα ζούσαμε σε μια καλύτερη χώρα.

Στην ετήσια έκθεση για την Ελλάδα, που εκδίδει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, καταγράφονται το σκάνδαλο των υποκλοπών, η «λίστα Πέτσα», τα περιστατικά αστυνομικής βίας, η βία κατά μεταναστών και προσφύγων, οι παραβιάσεις της ελευθερίας του Τύπου και άλλα που αφορούν την υποχώρηση του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Δηλαδή όσα καταγγέλλουμε εδώ και πολλούς μήνες. Δικαιώματα σε αποδρομή, υποδομές υπό κατάρρευση, παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη και στις Ανεξάρτητες Αρχές, διαφθορά και αναξιοκρατία, υγειονομικό και εκπαιδευτικό σύστημα σε διάλυση, ιδιωτικοποιήσεις βασικών αγαθών, όπως το νερό, φθίνουσα αγοραστική δύναμη.

Εδώ και δύο δεκαετίες, ίσως και περισσότερο, παλεύουμε με τα ίδια φαντάσματα. Ζούμε σε ένα κράτος που δεν εγγυάται ούτε τα στοιχειώδη στους πολίτες του, ασφάλεια, ελευθερία, αξιοπρέπεια. Οι πολιτικές δυνάμεις διατείνονται συνεχώς την επανίδρυσή του, αλλά στην ουσία αρνούνται να το πράξουν, προτάσσοντας τις πελατειακές σχέσεις, τα ρουσφέτια και την αναξιοκρατία.

Απέναντι στην ανεπάρκεια της ΝΔ και στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής αντιπαραβάλλει το δικό του κυβερνητικό πρόγραμμα. Απέναντι στην ακατάσχετη προεκλογική, επιδοματική παροχολογία από τη μία και στις κούφιες, ψεύτικες υποσχέσεις από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ προτάσσει ένα πρόγραμμα ουσιαστικής αλλαγής. Με μείωση των κοινωνικά άδικων έμμεσων φόρων, με αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις, με ενίσχυση των δομών υγείας, με πάταξη της αισχροκέρδειας και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά, με ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και προστασία της πρώτης κατοικίας, με αξιοποίηση του προγράμματος κοινωνικής στέγασης, κατάργηση των αδικιών του «νόμου Κατρούγκαλου» και επαναφορά του ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Στις προσεχείς εκλογές, το ΠΑΣΟΚ πάει με δύο πολύ μεγάλα εφόδια, που το ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις: Το πρόγραμμά μας και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν να γίνουν φορείς των ιδεών και αξιών του Κινήματος. Και με δύο σπάνιες αρετές. Την ειλικρίνεια και τη συνέπεια. Αυτές μας χαρακτηρίζουν, διαπνέουν τη δράση μας και αποδεικνύουν πως δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Και αυτά συνθέτουν την εικόνα που θέλουμε να εμπνεύσουμε. Αυτονομία, ανανέωση και πραγματικά προοδευτική, σοσιαλδημοκρατική ταυτότητα, για ένα κράτος σύγχρονο, στην υπηρεσία του πολίτη.

Είναι χρέος της Δημοκρατικής Παράταξης να οικοδομήσει ένα νέο κράτος, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο με τον λαό, όπου θα μπορούν όλοι οι πολίτες να ζουν με αξιοπρέπεια, κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες. Γιατί η αλλαγή είναι εδώ.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ