Για πρώτη φορά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ξεπέρασαν τις αναλήψεις με μετρητά

Για πρώτη φορά οι ηλεκτρονικές συναλλαγές ξεπέρασαν τις αναλήψεις με μετρητά

Εφαλτήριο για την ευρύτερη εξάπλωση των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα αποτέλεσε η πανδημία. Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία (Απρίλιος 2023) σχετικής έρευνας του ΙΟΒΕ  για την  εξέλιξη των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2022, η συνολική αξία εγχώριων συναλλαγών με ελληνικές κάρτες ξεπέρασε την αξία αναλήψεων μετρητών για πρώτη φορά το 2022, φτάνοντας στο 50,5%. … ενώ η χρήση καρτών επεκτείνεται σε μικρότερης αξίας συναλλαγές, όπως καταγράφεται από τη συνεχιζόμενα πτωτική πορεία της μέσης αξίας συναλλαγών, παρά τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις το 2022.

Συγκεκριμένα ο ΙΟΒΕ αναφέρει πως καταγράφεται η εξέλιξη των ηλεκτρονικών πληρωμών στην Ελλάδα την περίοδο 2020-2022, τόσο με όσο και χωρίς φυσική παρουσία, στο σύνολο της οικονομίας και σε επιμέρους κλάδους, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση της διατηρισιμότητας της πορείας σύγκλισης στη χρήση καρτών με την ΕΕ.

Ειδικότερα, εκτιμάται η μόνιμη επίδραση της πανδημίας στη χρήση καρτών πληρωμών, αφού ελεγχθούν προσωρινές επιδράσεις που σχετίζονται με τα περιοριστικά υγειονομικά μέτρα και τις μακροοικονομικές τάσεις. Αναδεικνύεται ότι σε σημαντικό βαθμό οι αλλαγές στη συμπεριφορά και τις συνήθειες των καταναλωτών που παρατηρήθηκαν κατά την πανδημία έχουν μόνιμο χαρακτήρα.

Στο πλαίσιο ανάκαμψης της οικονομίας με τρόπο βιώσιμο και δίκαιο μετά την κρίση πανδημίας, η προοπτική διεύρυνσης της φορολογικής βάσης που προσφέρεται μέσα από την εξάπλωση των ΗΜΠ καθιστά τα μέτρα πολιτικής για την τόνωσή τους οικονομική και κοινωνική προτεραιότητα.

Η χρήση καρτών πληρωμών στην Ελλάδα αναλογικά με την ιδιωτική κατανάλωση, έχει συγκλίνει με τον μ.ό. της Ευρωζώνης το 2021 για πρώτη φορά διαχρονικά. Ωστόσο, παραμένει μόλις στην 18η θέση μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Επιπλέον, το IOBE (2021) δείχνει ότι η χρήση είναι χαμηλή σε επιμέρους συναλλαγές, όπως στις υπηρεσίες.

Διαβάστε όλη την έρευνα ΕΔΩ

 


Σχολιάστε εδώ