Ευρ. Στυλιανίδης στο “Π”: Η θωράκιση της Θράκης και οι αφελείς υποκριτές
Του
ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΣΤ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ
Βουλευτή Ροδόπης Νέας Δημοκρατίας,
Αναπλ. Καθηγητή Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου
Τη Θράκη συνήθως τη θυμούνται στην Αθήνα όταν τη θυμίζουν τα προβλήματα ή οι ξένες παρεμβάσεις. Παρότι κατά καιρούς έχουν εκπονηθεί στρατηγικές και προγράμματα από Διακομματικές Επιτροπές της Βουλής ή από ομάδες πρωτοβουλίας, όπως παλαιότερα και αυτό της Ακαδημίας Αθηνών, σκοντάφτουν στην πράξη από την έλλειψη συνέχειας και συνέπειας, την αποσπασματικότητα ή την αδυναμία υλοποίησης λόγω απουσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση εξουσιοδοτημένων προσώπων, ικανών να συντονίσουν και να παρακολουθήσουν την υλοποίησή τους.
Αυτή δε η αντιμετώπιση δεν έχει να κάνει μόνο με τη συμπεριφορά της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας αλλά και με τη γενικότερη αντιμετώπιση της ακριτικής περιοχής από τα κεντρικά ΜΜΕ ή και από τους εκπροσώπους της πνευματικής ή της οικονομικής ηγεσίας.
Αναφέρω ορισμένα αντιπροσωπευτικά παραδείγματα:
1.Όσον αφορά την αμυντική θωράκιση της Θράκης, είναι ακόμα νωπές οι μνήμες από τον υβριδικό πόλεμο που επιχείρησε η Τουρκία το 2020 στον Έβρο, εργαλειοποιώντας πρόσφυγες και μετανάστες και αφήνοντας χώρο στα διεθνή κυκλώματα εκμετάλλευσης ανθρώπων. Η αποφασιστική στάση των Θρακών και στη συνέχεια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη απέτρεψε τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης, διεθνοποίησε το ζήτημα και έκανε τους Ευρωπαίους να συνειδητοποιήσουν τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων. Η παρουσία της Frontex, η αναβάθμιση των Σχολών Αστυνομίας, η ενίσχυση της Συνοριοφυλακής, η δημιουργία και η επέκταση του τείχους έστειλαν το σωστό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις, εντός και εκτός συνόρων, και τόνωσαν το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Είναι απολύτως ακατανόητο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τώρα να αμφισβητήσει αυτή την πολιτική, και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, εγκλωβισμένος σε μια ξεπερασμένη ιδεοληψία, που έβλαψε τη χώρα…
2.Όλοι συμφωνούν ότι η σοβαρότερη επένδυση που έκανε στη Θράκη η Πολιτεία είναι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο συμβάλλει αδιάκοπα στην πνευματική και δημογραφική θωράκιση της περιοχής. Είναι ακατανόητο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε τη δημιουργία τέταρτης Νομικής στη Νότια Ελλάδα, αφού δεν χρειάζεται, οδηγώντας μαθηματικά σε μαρασμό τη Νομική Κομοτηνής, δηλαδή της πρωτεύουσας, με την πιο ευαίσθητη δημογραφική ισορροπία. Ευτυχώς, με παρέμβασή του ακύρωσε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την εκλογή του. Ωστόσο, είναι επίσης ακατανόητο για ποιον λόγο η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αθέτησε τη δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού για την άμεση δημιουργία δύο νέων τμημάτων (Εργοθεραπείας στην Κομοτηνή και Ψυχολογίας στο Διδυμότειχο), που αποτελεί την απαρχή της προσπάθειας να καταστεί το ΔΠΘ το τρίτο πανεπιστήμιο στη χώρα.
3.Είναι αδιανόητη η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 να ακυρώσει την επιδότηση εργασίας 12% για τους εργαζομένους στις βιομηχανίες της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, που είχαν να καταβληθούν από το 2010, στερώντας πολύτιμο κεφάλαιο κίνησης από τις επιχειρήσεις, οδηγώντας πολλές στο κλείσιμο και εκτινάσσοντας την ανεργία και άρα και τη μετανάστευση. Είναι σημαντικό το ότι μετά από δυναμική προσπάθειά μας η κυβέρνηση αποκατέστησε την αδικία θωρακίζοντας αναπτυξιακά τη Θράκη. Προχώρησε σε συμψηφισμό των οφειλών για 841 επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας ρευστότητα 120 εκατ. ευρώ στην τοπική αγορά και νέες θέσεις εργασίας.
4.Είναι ακατανόητη η μεταπτωτική στάση κάποιων κεντρικών ΜΜΕ που, ενώ άσκησαν σκληρή κριτική στο παρελθόν όποτε επιχειρήσαμε να δυναμώσουμε με τμήματα και φοιτητές το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, να στηρίξουμε με πρόσθετα κίνητρα τις επιχειρήσεις της περιοχής, να προωθήσουμε σύγχρονες υποδομές, όπως το αρδευτικό φράγμα του Ιάσμου και άλλα έργα, ξαφνικά, όταν εκδηλώθηκαν τουρκικές παρεμβάσεις για τη Θράκη ή ακραίες δηλώσεις ενός τοπικού δημάρχου, έσπευσαν να τις φιλοξενήσουν ως πρώτο θέμα και εξέφραζαν με επιθετικό και υποκριτικό τρόπο «το ενδιαφέρον τους» για την περιοχή, καλλιεργώντας μάλιστα κλίμα ανασφάλειας και μια δήθεν υπερπατριωτική αγωνία προκειμένου να καταγράψουν τηλεθέαση. Είναι τα ίδια ΜΜΕ και οι ίδιοι δημοσιογράφοι που διαχρονικά πολέμησαν κάθε προσπάθεια που κάναμε για να στηρίξουμε τους νέους και την αναπτυξιακή προοπτική της Θράκης, αγνόησαν κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία και μας θυμήθηκαν μόνο όταν το διεθνές ενδιαφέρον ανέδειξε τη γεωστρατηγική σημασία της περιοχής μας, π.χ. αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη, μετεξέλιξη της Θράκης σε ενεργειακό κόμβο ή αμφισβήτηση από την Τουρκία της Συνθήκης της Λωζάννης.
Όλα αυτά τα παραδείγματα και πολλά ακόμα αποδεικνύουν ότι πολλοί –ευτυχώς, όχι όλοι– στην πρωτεύουσα δεν έχουν συνειδητοποιήσει ακόμη τον σημαντικό ρόλο της Θράκης. Την αντιμετωπίζουν όπως όλες τις άλλες περιφέρειες γιατί δεν καταλαβαίνουν την ξεχωριστή σημασία που έχει όχι μόνο για την άμυνα και την ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και για την εξωστρέφεια της εθνικής οικονομίας, την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της ΕΕ και την ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ, καθώς και για τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.