Τα ταξίδια της ζωής μας
Συγγραφέας
Πάρις Τσάρτας
«Δεν πρόκειται για δοκίμιο, ούτε για βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αλλά ούτε και για κάποιου είδους λεξικό. Είναι μια υβριδική μορφή συγγραφής ώστε να αποτυπωθεί ο κόσμος των ταξιδιών με μια σειρά από κείμενα-ψηφίδες και αφηγήσεις που σχηματίζουν αυτό το υπέροχο, πλούσιο και πολύχρωμο παζλ των ταξιδιωτικών μας εμπειριών».
Με τα παραπάνω λόγια περιγράφει ο ίδιος ο συγγραφέας το βιβλίο του στον πρόλογο της έκδοσης. Έχοντας μελετήσει και διδάξει τον Τουρισμό για πάνω από 35 χρόνια, έχοντας επίσης ταξιδέψει πολύ, σε αυτό το πρώτο μη ακαδημαϊκό του έργο συνθέτει ένα μωσαϊκό πολύτιμων εμπειριών.
Στη σύγχρονη εποχή ‒ιδιαίτερα μετά το 1970‒ τα ταξίδια θεωρούνται ένα αναφαίρετο κοινωνικό δικαίωμα. Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναδεικνύονται ως το πλέον διαδεδομένο πολιτισμικό, κοινωνικό και καταναλωτικό αγαθό. Ο πλούτος και η ποικιλία των χαρακτηριστικών τους, η εντυπωσιακή τους εξειδίκευση και η δυναμική αύξηση της της ζήτησης για αυτά, είναι σταθερά πεδία έρευνας, προβληματισμού, αλλά, παράλληλα, και αιτία της χαράς, του ενδιαφέροντος, της περιέργειας και της έκπληξης που, σταθερά, μας προκαλούν. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι τα ταξίδια να καθίστανται μια ανεξίτηλα αποτυπωμένη εμπειρία μνήμης και νοσταλγίας.
Απόσπασμα Βιβλίου
Η πρόκληση για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου είναι να απαντήσω με αξιοπιστία στα πολλά «γιατί» και τα πολλά «πώς» των ταξιδιών, ιδιαίτερα δε για ποιους λόγους και με ποιους τρόπους τα ταξίδια κατέληξαν να είναι το δημοφιλέστερο πολιτισμικό, καταναλωτικό και κοινωνικό αγαθό στον σύγχρονο κόσμο. Δεν πρόκειται για δοκίμιο ούτε για βιβλίο ταξιδιωτικής λογοτεχνίας, αλλά ούτε και για κάποιου είδους λεξικό. Είναι μια υβριδική μορφή συγγραφής ώστε να αποτυπωθεί ο κόσμος των ταξιδιών με μια σειρά από κείμενα-ψηφίδες και αφηγήσεις που σχηματίζουν αυτό το υπέροχο, πλούσιο και πολύχρωμο παζλ των ταξιδιωτικών μας εμπειριών.
Ουσιαστικά γεννιόμαστε ταξιδιώτες, εφόσον δεχτούμε ότι η ίδια η ζωή είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα, προκλητικά και απρόβλεπτα ως προς την έκβαση και τη διάρκειά της ταξίδια. Όταν γεννιόμαστε, μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν –και όχι από εμάς τους ίδιους βέβαια– για την κινητικότητα, γεωγραφική ή κοινωνική, που θα επιδείξουμε ως ταξιδιώτες της ζωής. Οι ευκαιρίες υπάρχουν και αυξάνονται για μια ζωή εμπειριών και άρα αλλαγών και ταξιδιών, αλλά εξίσου πολλά παραμένουν και τα εμπόδια, κοινωνικά και πολιτισμικά, τα οποία καθηλώνουν πολλούς ανθρώπους στον τόπο ή τη χώρα όπου γεννιούνται και αντίστοιχα μειώνουν τη δυνατότητά τους να αποκτήσουν εμπειρίες και να ταξιδέψουν.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Πάρις Τσάρτας είναι Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης στο Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης της Σχολής Περιβάλλοντος, Γεωγραφίας και Εφαρμοσμένων Οικονομικών του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου. Διετέλεσε Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2010-2014), μέλος (2010-2014) και Πρόεδρος (2014) της Συνόδου των Πρυτάνεων, Πρόεδρος του Συμβουλίου Ανώτατης Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΣΑΠΕ, 2014-2015), Διευθυντής στα μεταπτυχιακά προγράμματα τουρισμού TourHer (2017-2020), του ΕΑΠ (2013-2016 και 2020-2022) και του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2002-2009), Πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2002-2009) και Διευθυντής του Εργαστηρίου Τουριστικών Ερευνών και Μελετών (ΕΤΕΜ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου (2000-2010). Είναι εκδότης του διεθνούς επιστημονικού περιοδικού TOURISMOS: an International Multidisciplinary Journal of Tourism και μέλος της European University Association (EUA) καθώς και του Tourist Research Center (TRC). Η αρθρογραφία του στην ελληνική, αγγλική και γαλλική γλώσσα και τα βιβλία που έχει γράψει άπτονται θεμάτων τουρισμού και βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού, τουριστικής πολιτικής και κοινωνιολογίας του τουρισμού.
Κατηγορία: Βιβλία για όλους, Αρθρογραφία – Διαλέξεις – Δοκίμιο
ISBN 9789605864392