Λαζαράκια: Το έθιμο κι η συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Λαζαράκια: Το έθιμο κι η συνταγή για το Σάββατο του Λαζάρου

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζυμώνουν ανήμερα το πρωί του Σαββάτου ειδικά κουλουράκια, τα οποία τα ονομάζουν «Λαζαράκια», «Λαζάρηδες» ή αλλιώς και «Λαζαρούδια».

«Λαζαράκια για τον Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν παλαιότερα σε κάποια μέρη της Ελλάδας που πίστευαν, ότι σύμφωνα με την παράδοση, πως ο Αναστημένος Λάζαρος είχε παραγγείλει: «Όποιος ζυμώσει και δε με πλάσει, το φαρμάκι μου να πάρει…»

Στα «λαζαράκια» δίνουν το σχήμα ανθρώπου σπαργανωμένου, όπως ακριβώς παριστάνεται ο Λάζαρος στις εικόνες. Όσα παιδιά έχει η οικογένεια τόσους «λαζάρηδες» πλάθουν και στη θέση των ματιών βάζουν δυο γαρίφαλα.

Στην Κω, η παράδοση ήθελε κάποτε τις αρραβωνιασμένες κοπέλες να φτιάχνουν φτιάχναν ένα λαζαράκι σε μέγεθος μικρού παιδιού, γεμισμένο με χίλια δυο καλούδια και κεντημένο σχεδόν σαν τις κουλούρες του γάμου, για να το στείλουν στο γαμπρό. Τα «λαζαρούδια» πολλές νοικοκυρές τα γέμιζαν με αλεσμένα καρύδια, αμύγδαλα, σύκα, σταφίδες, μέλι, πρόσθεταν πολλά μυρωδικά και τα παιδιά ξετρελαίνονταν να τα τρώνε ζεστά.

Δείτε την συνταγή από 3 εξαιρετικούς σεφ

Γιώργος Τσούλης

ΥΛΙΚΑ
Για τη ζύμη
200 ml νερό
80 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
14 γρ. μαγιά, ξερή
400 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
30 ml ηλιέλαιο
1 πρέζα γαρύφαλλο, τριμμένο
½ κ.γ. κανέλα, τριμμένη

Για τη γέμιση
100 γρ. καρύδια, θρυμματισμένα
50 γρ. σταφίδες, ξανθές
Στικ γαρύφαλλου, για τα μάτια

Μέθοδος Εκτέλεσης

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη ζάχαρη και τη μαγιά. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός και αφήνουμε το μείγμα για 5 λεπτά, για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

2Έπειτα, προσθέτουμε το αλεύρι, το ηλιέλαιο, τη κανέλα, το γαρύφαλλο και ζυμώνουμε με το γάντζο, σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να δημιουργήσουμε ένα λείο ζυμάρι.
3Το αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
4Για τη γέμιση: Σε ένα μπολ, προσθέτουμε αδειάζουμε τα καρύδια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι και αφήνουμε στην άκρη.
5Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
6Μόλις φουσκώσει η ζύμη, κόβουμε σε κομμάτια των 50 γρ και τα σχηματίζουμε σε μπαλάκια. Από το κάθε μπαλάκι χωρίζουμε τα 40 γρ. για το σώμα και τα 10 γρ. για τα χεράκια.
7Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε τα 40 γρ. σε οβάλ σχήμα διαμέτρου 15 εκ., με ένα πλάστη. Απλώνουμε 2 κ.γ. από τη γέμιση στην επιφάνεια της ζύμης και κλείνουμε καλά.
8Με την υπόλοιπη ζύμη (τα 10 γρ.) φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.
9Τοποθετούμε από 2 γαρύφαλλα για τα μάτια και μεταφέρουμε το λαζαράκι σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία για την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.
10Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν.
11Μόλις είναι έτοιμα, αφαιρούμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Άκης Πετρετζίκης

ΥΛΙΚΑ
400 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.σ. μαγιά ξηρή
150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
50 γρ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
1/4 κ.γ. γαρίφαλο, σε σκόνη
1/2 κ.γ. κάρδαμο (κακουλέ)
1/4 κ.γ. αλάτι
800 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
50 γρ. σταφίδες
50 γρ. καρύδια, χοντροκομμένα
40 γαρίφαλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Στον κάδο του μίξερ, προσθέτουμε το νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός για να διαλυθεί και το αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο σε σκόνη, το κάρδαμο, το αλάτι και το αλεύρι.
Χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 8-10 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να δέσει το ζυμάρι.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σκεπασμένη με μια πετσέτα για 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170° C στον αέρα.
Αφού η ζύμη έχει ξεκουραστεί τη χωρίζουμε σε 20 μπαλάκια των 60 γρ. το καθένα.
Από το κάθε μπαλάκι ζυγίζουμε 50 γρ. για το σώμα και 10 γρ. για τα χεράκια.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τις σταφίδες και τα καρύδια ώστε να φτιάξουμε το μείγμα της γέμισης.
Πλάθουμε το σώμα από τα Λαζαράκια σε μακρόστενο σχήμα, γεμίζουμε με 1 κ.γ. από τη γέμιση, κλείνουμε καλά και με την υπόλοιπη ζύμη και φτιάχνουμε 2 χεράκια τα οποία περνάμε χιαστί από την πίσω μεριά για να καταλήξουν σε σχήμα Χ μπροστά.
Τοποθετούμε γαρίφαλα για τα μάτια.
Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε για 20-30 λεπτά.
Σερβίρουμε.


Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Συστατικά

  • 500 γρ. αλεύρι σταρένιο
  • 1 φακελάκι μαγιά
  • 1/2 φλ. ζάχαρη
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1/4 κ.γ. μαστίχα κοπανισμένη
  • 2 πρέζα/ες γαρίφαλο
  • 1 φλ. νερό
  • Λίγες σταφίδες
  • Λίγα γαρίφαλα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Αν δεν έχετε χρόνο, τα λαζαράκια γίνονται και με έτοιμη ζύμη για πίτσα. Στο κάθε φύλλο ζύμης βγαίνουν 3 λαζαράκια.

Αν θέλετε να φτιάξετε από την αρχή τη ζύμη για τα παραδοσιακά λαζαράκια, βάλτε σε ένα μπολ τη μαγιά, 1 κ.σ από τη ζάχαρη, 3 κ.σ από το νερό.

Ανακατέψτε κι αφήστε να ενεργοποιηθεί η μαγιά αφού σκεπάσετε το μπολ.

Μετά από 10′, βάλτε σε ένα μπολ όλα υλικά εκτός από το αλεύρι.

Ανακατέψτε με ένα κουτάλι καλά να διαλυθούν τα υλικά, ρίξτε την ενεργοποιημένη μαγιά κι ανακατέψτε.

Κρατήστε 1/2 φλ. αλεύρι και το υπόλοιπο ρίξτε το ανακατεύοντας με το κουτάλι στα υλικά.

Το αλεύρι δεν το βάζουμε όλο με μιας.

Κρατάμε λίγο για το τελείωμα της ζύμης.

Όταν η ζύμη μαζευτεί σε μπάλα γύρω από το κουτάλι, βουτάμε τα χέρια στο αλεύρι που κρατήσαμε και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη απαλή και εύπλαστη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια.

Σε ένα λαδωμένο μπολ βάζουμε τη ζύμη για τα λαζαράκια, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να διπλασιαστεί για 1 ώρα.

Μετά το φούσκωμα βγάζουμε τη ζύμη στον πάγκο και τη ζυμώνουμε να ξεφουσκώσει.

Χωρίζουμε τη ζύμη για λαζαράκια παραδοσιακά σε 6 κομμάτια.

Θα πλάσουμε 6 λαζαράκια στα σχέδια που βλέπετε στις φωτογραφίες.

Τα αραδιάζουμε σε μία λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα.

Τα σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 30′ .

Αλείφουμε με ζαχαρόνερο για να γυαλίσουν.

Ψήνουμε τα λαζαράκια σε προθερμασμένο φούρνο, για περίπου 20′, στις αντιστάσεις, στην κάτω σχάρα του φούρνου, στους 180 °C μέχρι να ροδίσουν.


Σχολιάστε εδώ