Ο Βαρουφάκης κλείνει την πόρτα σε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ!
Φρένο σε μετεκλογικές συνεργασίες, οιασδήποτε μορφής, με τον ΣΥΡΙΖΑ βάζει το ΜέΡΑ25, προδιαγράφοντας έτσι τη στάση που θα τηρήσει την επομένη των εκλογών στην περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Αποκλείει ταυτόχρονα με τον τρόπο αυτό μια ενδεχόμενη συμμετοχή του στον σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης με τη σύμφωνη γνώμη και του ΠΑΣΟΚ, όπως προβλέπει το σενάριο που έχουν επεξεργαστεί στην Κουμουνδούρου.
Το ΜέΡΑ25 κάνει ένα βήμα ακόμη πιο πέρα και υπογραμμίζει ότι δεν πρόκειται να δώσει ούτε ψήφο ανοχής σε μια κυβέρνηση όπου θα μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Βαρουφάκης είχε πριν από μήνες προτείνει στον Αλ. Τσίπρα διάλογο και συμφωνία σε μια σειρά ζητήματα και πολιτικές που θα υλοποιούσε η προοδευτική κυβέρνηση. Ο δεύτερος αρνήθηκε να μπει στη διαδικασία αυτή, παραπέμποντας την όποια συζήτηση για μετά τις εκλογές. Εύλογο ήταν, καθώς θέσεις όπως η κρατικοποίηση της ΔΕΗ, του ΟΣΕ και άλλων οργανισμών, όπως ακόμη η ακύρωση της επένδυσης στο Ελληνικό, δεν θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Τις έχει απορρίψει ο κ. Τσίπρας, στην προσπάθεια να δώσει τα διαπιστευτήριά του στην εγχώρια και στην ξένη ολιγαρχία», είναι το αιχμηρό σχόλιο του ΜέΡΑ25. Με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι το κόμμα του βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ο κ. Βαρουφάκης δεν δείχνει να συμμερίζεται τις ανησυχίες στελεχών του για την πόλωση που θα επικρατήσει στην πορεία προς τις εκλογές. Θεωρεί δε ότι η άνοδος αυτή θα συνεχιστεί ακόμη και μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων. Το επιχείρημά του… ακλόνητο: «Επειδή βάζουμε τις αρχές μας πάνω από τα εκλογικά οφέλη», τονίζει. Από πού προκύπτει αυτή η αισιοδοξία;
Στο ΜέΡΑ25 εκτιμούν ότι η αντισυστημική τάση που υπάρχει στην ελληνική κοινωνία μετά την τραγωδία στα Τέμπη θα διαρκέσει μέχρι και τις εκλογές. Κατά συνέπεια, ένας σημαντικός αριθμός ψηφοφόρων, που υπό άλλες συνθήκες ενδεχόμενα θα επέλεγε ένα από τα κόμματα εξουσίας, θα κατευθυνθεί προς τα μικρότερα κόμματα, ανάμεσα σε αυτά και στο ΜέΡΑ25. Επιπλέον, ποντάρουν πολλά και στην ψήφο των νέων, ιδίως αυτών που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά και υπερβαίνουν τους 400.000.