Το χαρτί της σταθερότητας παίζει ο Αλ. Τσίπρας

Το χαρτί της σταθερότητας παίζει ο Αλ. Τσίπρας

–Προοδευτική κυβέρνηση από τις πρώτες εκλογές

Το χαρτί της πολιτικής σταθερότητας ρίχνει στο τραπέζι των εκλογών ο Αλ. Τσίπρας και προεξοφλεί τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας με προοδευτική κατεύθυνση μετά τις πρώτες κάλπες.

Την ίδια στιγμή που ο Κυρ. Μητσοτάκης προαναγγέλλει δεύτερη εκλογική αναμέτρηση και παράταση της αστάθειας και της αβεβαιότητας στη χώρα. «Δεν ερχόμαστε να διχάσουμε, αλλά για να ενώσουμε, γι’ αυτό δεν μιλάμε για αυτοδυναμία, αλλά για προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», υπογραμμίζει.

Με το επιχείρημα αυτό, ο κ. Τσίπρας επιχειρεί να προσεγγίσει τους πολίτες εκείνους που θέλουν η χώρα να επανέλθει γρήγορα σε κανονικούς ρυθμούς και να μην μπει στην περιπέτεια της ακυβερνησίας.
Πολίτες που ως επί το πλείστον κινούνται στον χώρο του Κέντρου και επιλέγουν παραμονές εκλογών ποιο κόμμα θα στηρίξουν και έτσι καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της κάλπης.

Στην Κουμουνδούρου εμφανίζονται αισιόδοξοι όσον αφορά την έκβαση της εκλογικής αναμέτρησης στις 21 Μαΐου και θεωρούν ότι είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος να είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς τις δημοσκοπήσεις, τονίζουν ότι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία είναι στα όρια του στατιστικού λάθους (3 – 4 μονάδες). Και ακόμη ότι στο εσωτερικό της ελληνικής κοινωνίας υπάρχει σε εξέλιξη ένα κύμα αλλαγής που ακόμη δεν μπορούν να καταγράψουν οι έρευνες. Υποστηρίζουν δε πως αυτό θα φανεί καθαρά από το αποτέλεσμα της κάλπης το βράδυ της 21ης Μαΐου.

Αντικείμενο ευρείας συζήτησης αποτελούν στην Κουμουνδούρου οι θέσεις που έχει διατυπώσει το τελευταίο διάστημα ο Ν. Ανδρουλάκης, και ειδικά το τελεσίγραφό του ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλ. Τσίπρα. Και αυτό διότι αυτή η θέση θέτει υπό αμφισβήτηση το εγχείρημα της προοδευτικής κυβέρνησης που προωθεί η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράγοντες του κόμματος τονίζουν ότι πρωθυπουργός της κυβέρνησης θα είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος. «Δεν μπορεί να αποφασίζει το 8% με 10% για λογαριασμό του 30%», λένε χαρακτηριστικά. Όσον α­φορά το τελεσίγραφο του κ. Ανδρουλάκη, σημειώνουν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ λέει όσα λέει από μια απόσταση ασφαλείας και θεωρούν ότι όταν «βρεθεί αντιμέτωπος με τα γεγονότα θα αναγκαστεί να προσαρμοστεί». «Σε διαφορετική περίπτωση θα αναλάβει την ευθύνη για την παράταση της ακυβερνησίας και παράλληλα την ευθύνη για ενδεχόμενη παραμονή της Δεξιάς στην εξουσία», επισημαίνουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τις επόμενες μέρες θα συνεχίσει τις περιοδείες και τις επισκέψεις σε χώρους δουλειάς, ενώ θα κλιμακώσει τις επιθέσεις του εναντίον της κυβέρνησης, βάζοντας σταθερά στο κάδρο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου θα εγκριθεί από τα κομματικά όργανα το πολιτικό (κυβερνητικό) πρόγραμμα του κόμματος και στη συνέχεια θα δοθεί στη δημοσιότητα προκειμένου να ενημερωθούν με αναλυτικό τρόπο οι πολίτες.

Σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, οι εκκρεμότητες που υπάρχουν με τα ψηφοδέλτια θα ρυθμιστούν μετά τις γιορτές του Πάσχα, με τελευταίο από όλα το Επικράτειας, το οποίο, όπως λένε οι πληροφορίες, θα περιέχει ο­νόματα-έκπληξη.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ