Κτηματολογικά: Μιλούν για χάος

Κτηματολογικά: Μιλούν για χάος

Την εικόνα των κτηματολογικών γραφείων και τα αγκάθια στη λειτουργία τους ανέδειξαν ενδελεχώς την περασμένη Τετάρτη 29 Μαρτίου, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Γιώργος Ρούσκας και η γενική γραμματέας της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας Μαρία Μπρουζούκη.

Αιτία η υποστελέχωση

Στη συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε πως η ρίζα του προβλήματος είναι η ανυπαρξία προσωπικού, αφού αρκετά γραφεία στελεχώνονται από μόλις δύο – τρεις υπαλλήλους, οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο των συναλλαγών, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ξεκινούν δύο ώρες μετά τα μεσάνυκτα οι ουρές και οι εγγραφές προτεραιότητας.


Τετραετής… πάγος

Όπως αναφέρθηκε, οι καθυστερήσεις στην έκδοση πιστοποιητικών φτάνουν σε αρκετά γραφεία τους επτά με δώδεκα μήνες, αν, δε, διαπιστωθεί πρόδηλο σφάλμα στα πιστοποιητικά και στις λοιπές συμβολαιογραφικές πράξεις (π.χ. λανθασμένη αναγραφή ονόματος), οι υποθέσεις καταλήγουν στα δικαστήρια, παίρνοντας δικάσιμο στο Πρωτοδικείο Αθηνών για το 2027, με αποτέλεσμα το πάγωμα των αγοραπωλησιών.


Τα αιτήματα…

Οι τρεις επιστημονικοί φορείς ζήτησαν την άμεση πρόσληψη προσωπικού μέσω ΑΣΕΠ, την απλοποίηση ηλεκτρονικής υποβολής πράξεων προς καταχώριση, τη θέσπιση απλοποιημένης διαδικασίας, ώστε συγκεκριμένα πρόδηλα σφάλματα να επιλύονται εσωτερικά από τις υπηρεσίες, την άμεση λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικών ραντεβού για την αποφυγή αναμονής και τη θέσπιση ενιαίων κανόνων νομικού ελέγχου παντού.


Ζητούνται λύσεις

Προχθές, Παρασκευή 31 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη συνάντηση των διοικήσεων του Δικηγορικού και του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου με τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Θεόδωρο Λιβάνιο και τον πρόεδρο του Κτηματολογίου, καθηγητή Δημήτρη Σταθάκη και τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα όσον αφορά τη λειτουργία των υποθηκοφυλακείων και των κτηματολογικών γραφείων και οι προτεινόμενες λύσεις. Ίδωμεν…


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ