Παν. Καππάτος στο “Π”: Οι τρεις διεθνείς εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα για την Ελλάδα

Παν. Καππάτος στο “Π”: Οι τρεις διεθνείς εξελίξεις που αλλάζουν τα δεδομένα για την Ελλάδα

Του
ΠΑΝΑΓΗ ΚΑΠΠΑΤΟΥ
Βουλευτή Κεφαλονιάς και Ιθάκης της Νέας Δημοκρατίας


Τις επόμενες εβδομάδες καλούμαστε να αποφασίσουμε για τις πολιτικές που θα διαμορφώσουν τη ζωή μας την επόμενη τετραετία. Ο δημόσιος διάλογος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου συνήθως κυριαρχείται από τα ζητήματα εσωτερικής πολιτικής.

Όμως αυτό που βλέπουμε από το 2019, όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δεκαετίες, είναι ότι οι παγκόσμιες εξελίξεις γίνονται καθοριστικές. Από την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία έως την ενεργειακή κρίση και τις ραγδαίες αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Ακόμα και αν η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κατάφερε να υλοποιήσει τις βασικές της προεκλογικές δεσμεύσεις, οι παγκόσμιες εξελίξεις αναγκάζουν τελικά όλες τις κυβερνήσεις να προσαρμόζουν ανάλογα τις εθνικές τους πολιτικές.
Ποιες είναι οι δομικές αλλαγές που επηρεάζουν την Ελλάδα; Κατά την άποψή μου είναι τρεις:

Πρώτον: Το τέλος της ευρωπαϊκής ασφάλειας με εγγυητή τις ΗΠΑ, τουλάχιστον με τον τρόπο που είχαμε συνηθίσει. Η συλλογική ασφάλεια αναγκαστικά περνά στα χέρια και των ίδιων των χωρών της Ευρώπης. Ο πόλεμος της Ουκρανίας επιταχύνει αυτήν την τάση. Όμως η βαθύτερη αιτία είναι η μεταφορά του κέντρου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ στον Ειρηνικό και στην ανάσχεση της Κίνας.

Δεύτερον: Το τέλος της ρωσικής ενέργειας ως βασικής πηγής κίνησης της οικονομίας. Ο πόλεμος της Ουκρανίας ή­ταν και πάλι ο επιταχυντής. Η Ευρώπη και η Ελλάδα, με τρόπο ξαφνικό, αναγκάζονται να αναπροσαρμόσουν το ενεργειακό τους μοντέλο.

Τρίτον: Το τέλος της φθηνής εργατικής δύναμης στην Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες. Είναι η πανδημία που έπαιξε τον ρόλο του επιταχυντή των εξελίξεων σε αυτό το πεδίο, με την κατάρρευση των εφοδιαστικών αλυσίδων. Όμως η ανάγκη επιστροφής παραγωγικών μονάδων στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έχει πια ισχυρή υποστήριξη και για μια σειρά από άλλους λόγους.

Οι εξελίξεις αυτές επηρεάζουν έντονα την Ελλάδα και τη ζωή μας, πολύ πιο πέρα από το πεδίο της οικονομίας. Σε συνδυασμό με τις μεγάλες αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην τεχνολογία, η Ελλάδα οφείλει να αντιληφθεί και να διαβάσει ποιος είναι ο κόσμος που αναδύεται. Να αξιοποιήσει προς όφελός της αυτές τις αλλαγές και τις ευκαιρίες που δημιουργούνται.

Για παράδειγμα, στα εθνικά μας θέματα, καλούμαστε να σχεδιάσουμε το αύριο της χώρας απέναντι σε μια Τουρκία που λειτουργεί όλο και περισσότερο ως αυτόνομος γεωπολιτικός δρώντας. Πιθανότατα, καλούμαστε να σχεδιάσουμε το αύριο χωρίς την παρουσία των ΗΠΑ ως διαιτητή σε κάθε διακρατική διαφορά στην Ανατολική Μεσόγειο. Χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και η Ελλάδα, ήδη διευρύνουν τη συνεργασία τους για τη συλλογική τους ασφάλεια.

Σπουδαία ευκαιρία για την Ελλάδα παρουσιάζεται και στο πεδίο της ενέργειας. Η πορεία του ενεργειακού εφοδιασμού δεν πρέπει να κυριαρχείται από διαδρομές που ξεκινούν από την Ανατολή προς τη Δύση, αλλά από τον Νότο προς τον Βορρά. Δηλαδή, η Ευρώπη να εφοδιάζεται με δίκτυα που ξεκινούν από τη Μεσόγειο και την Αφρική. Η κομβική γεωγραφική θέση της χώρας μπορεί να μας καταστήσει πρωταγωνιστές. Όχι μόνο για να αποκτήσουμε περισσότερες και φθηνότερες πηγές ενεργειακού εφοδιασμού για τους καταναλωτές, αλλά για να δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις για νέες θέσεις εργασίας στη βιομηχανία, στα logistics και στην τεχνολογία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά, στον δρόμο για τις εθνικές εκλογές; Ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται απλώς σταθερή κυβέρνηση, αλλά κυβέρνηση που μπορεί να κατανοήσει αυτές τις αλλαγές και να τις αξιοποιήσει έγκαιρα προς όφελος της πατρίδας μας.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εργάστηκαν εντατικά για τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων, τη δημιουργία νέων ενεργειακών συνδέσεων και την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας. Οι επενδύσεις, η μείωση της ανεργίας και η ανάπτυξη της οικονομίας είναι αποτελέσματα αυτής της πολιτικής. Αυτή η πορεία πρέπει να συνεχιστεί και την επόμενη τετραετία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ