Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Ένας μήνας, μηδέν απαντήσεις

Ευαγγελία Λιακούλη στο “Π”: Ένας μήνας, μηδέν απαντήσεις

Της
ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ
Γραμματέως της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ
Βουλευτού Λάρισας


Τι κι αν πέρασε ένας μήνας από την τραγωδία των Τεμπών, το ρολόι έχει σταματήσει σε εκείνη τη νύχτα. Η τοπική κοινωνία της Λάρισας, ολόκληρος ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί και δεν θέλει να ξεχάσει. Η οργή συνεχίζει να βράζει στα σωθικά, πρωτίστως, της νέας γενιάς, που μπορεί μεν να περιόρισε τις μαζικές συγκεντρώσεις, εξακολουθεί όμως να φλέγεται για απαντήσεις και δικαίωση.

Μπροστά στον πάνδημο θρήνο, η ελληνική κυβέρνηση αποδείχθηκε ξανά κατώτερη των περιστάσεων. Το επικοινωνιακό καμουφλάρισμα της πραγματικότητας προκαλεί αναίσχυντα το λαϊκό αίσθημα. Οι πρωθυπουργικές ακροβασίες μόνο οίκτο μπορούν να εγείρουν.

Ο κ. Μητσοτάκης, ξεκινώντας από την αποκλειστική επίρριψη ευθυνών στο ανθρώπινο σφάλμα του σταθμάρχη, που σκιωδώς είχε μεταταχθεί χάρη στις γαλάζιες υπογραφές, κατέληξε σε μια λειψή συγγνώμη για λογαριασμό άλλων.

Δίνοντας στο «δεξί του χέρι» τις αρμοδιότητες του υπουργείου Μεταφορών, προσπαθώντας να κρυφτεί πίσω από μια κυβερνητική επιτροπή, εντελλόμενος την ανεξάρτητη δικαστική εξουσία, αποδεχόμενος τα στελέχη του να βαφτίζουν «τηλεδιοίκηση» έναν τοπικό πίνακα, έφτασε στο σημείο να υποστηρίζει ότι οι δεκάδες συνάνθρωποί μας «θυσιάστηκαν».

Ο αυτοαποκαλούμενος «κυβερνήτης» της Ελλάδας, αφού κυβέρνησε για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, ηγούμενος της παράταξης που έχει κυβερνήσει για σχεδόν είκοσι έτη, θυμήθηκε ξαφνικά ότι του φταίνε οι «παθογένειες» του κράτους. Οι «παθογένειες», δηλαδή, του εαυτού του, αφού το επιτελικό κράτος, το οποίο ο ίδιος σκαρφίστηκε, νομοθέτησε και εφάρμοσε, δεν ήταν παρά ένα προσωποκεντρικό σύστημα υπερσυγκέντρωσης στην αυλή του Μεγάρου Μαξίμου.

Συνειδητή απαξίωση της νοημοσύνης ενός λαού ή προεκλογική «τρικυμία εν κρανίω», αμφότερα πόρρω απέχουν από την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία που οφείλει να επιδεικνύει όποιος κρατά στα χέρια του το τιμόνι μιας χώρας.

Μαζί με τον ανήξερο «κυβερνήτη», η αμνησία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρίχνει περισσότερο λάδι στη φωτιά που κοχλάζει στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός που ξεπούλησε την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπιρ παρά, ο πρωθυπουργός που εξήγγειλε την πρώτη φορά Αριστερά για να συγκυβερνήσει εις διπλούν με την Ακροδεξιά, ο πρωθυπουργός που υποθήκευσε τη δημόσια περιουσία για έναν αιώνα, ο πρωθυπουργός των «αρμών της εξουσίας», εκείνος που νομοθέτησε ένα «τρύπιο» σύστημα κινητικότητας, ορθάνοιχτο στο ρουσφέτι, ρίχνει τώρα κροκοδείλια δάκρυα πάνω από την υποβάθμιση των δημόσιων αγαθών, τα οποία ο ίδιος πολύπλευρα υπονόμευσε.

Οι επικοινωνιακές «κοκορομαχίες» ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος προκάλεσε μεγαλύτερο κακό στη χώρα, ο ανταγωνισμός για το ποιος ξεπέρασε τον άλλο στην καταστροφή, το μπαλάκι των ευθυνών που πετιέται από τη μια πλευρά στην άλλη και τελικά στην «κερκίδα», οι άναρθρες κραυγές αποσιώπησης ευθυνών δεν υποτιμούν απλώς τους πολίτες, αλλά στην παρούσα συγκυρία προσβάλλουν και τους ακόμα ασαράντιστους νεκρούς και τις οικογένειές τους.

Το γυαλί της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στο κράτος έχει ραγίσει. Στο χέρι όλων μας είναι να αποκαταστήσουμε τη ρωγμή, για να μη γίνει θρύψαλα. Και η συγκολλητική ουσία μπορεί να γεννηθεί μόνο μέσα από την ομόνοια. Πριν από μία εβδομάδα, ο εορτασμός της Εθνικής Παλιγγενεσίας υπενθύμισε γλαφυρά σε όλους μας το κόστος της διχόνοιας, που η Ελλάδα μας έχει πληρώσει πολύ ακριβά σε κρίσιμες ιστορικές συγκυρίες.

Απέναντι στον κενό, διχαστικό λόγο και στα δηλητηριώδη βέλη πάντων προς πάντες, στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής χαράσσουμε έναν διαφορετικό, εναλλακτικό δρόμο, για να τον βαδίσουμε μαζί με τους προοδευτικούς, δημοκράτες πολίτες. Τους πολίτες που δεν αρκούνται στη μιζέρια και δεν «τσιμπάνε» στην τρομολαγνεία της αστάθειας, γιατί δεν επιθυμούν μια σταθερότητα της ανασφάλειας και της αναξιοκρατίας, γιατί γνωρίζουν ότι η κανονικότητα των πολλών δεν μπορεί να ταυτίζεται με την παγίωση της αισχροκέρδειας των λίγων.

Ο εναλλακτικός δρόμος που χαράσσουμε στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής βασίζεται σε ένα διαφορετικό ήθος διακυβέρνησης. Χτίζεται με αρχές και αξίες που έχουν επίκεντρο τον άνθρωπο. Δεν αρνούμαστε τα πεπραγμένα των ετών που η δική μας παράταξη κυβέρνησε ή συγκυβέρνησε. Δεν αρκούμαστε στην κριτική, αλλά διεκδικούμε θεσμικά απαντήσεις που θα ρίξουν φως σε κάθε πτυχή της τραγωδίας. Τραβάμε διαχωριστική γραμμή από «τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» και προτείνουμε ένα ολοκληρωμένο προγραμματικό πλαίσιο, με ρεαλιστικές λύσεις και ξεκάθαρες απαντήσεις στο πανελλαδικό αίτημα για αξιοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη.

Στις 21 Μαΐου, ο ελληνικός λαός έχει τη δύναμη να κλείσει, μια για πάντα, το «γκισέ» που κόβει «εισιτήρια χωρίς επιστροφή».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ