Θ. Δημόπουλος στο “Π”: Διαδικασίες Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στο ΕΚΠΑ την περίοδο 2015 – 2023

Θ. Δημόπουλος στο “Π”: Διαδικασίες Διασφάλισης και Πιστοποίησης Ποιότητας στο ΕΚΠΑ την περίοδο 2015 – 2023

Του
ΘΑΝΟΥ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ
Πρύτανη ΕΚΠΑ


Την περίοδο 2015 – 2023, το Πανεπιστήμιό μας προέβη σε σημαντικές ενέργειες για τη διασφάλιση ποιότητας των προγραμμάτων σπουδών του, εναρμονιζόμενο τόσο με τις επιταγές της νομοθεσίας όσο και με τις αρχές και τις κατευθύνσεις του Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΧΑΕ).

Κορυφαία στιγμή αποτέλεσε η πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ, τον Νοέμβριο του 2018, με άριστα (πλήρη συμμόρφωση), του πρώτου, στην ιστορία του Ιδρύματος, Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ). Το ΕΣΔΠ του ΕΚΠΑ περιλαμβάνει όλες εκείνες τις διεργασίες και διαδικασίες που απαιτούνται από το Ίδρυμα για την συστηματική εφαρμογή της διασφάλισης ποιότητας. Από τότε και μέχρι σήμερα, μεταξύ των άλλων ενεργειών και δράσεων, το Πανεπιστήμιό μας, μέσω της Μονάδας Διασφάλισης Ποιότητας και των Ομάδων Εσωτερικής Αξιολόγησης (ΟΜΕΑ) των Τμημάτων του ΕΚΠΑ, έχει επιτύχει:

• Την επιτυχή πιστοποίηση από την ΕΘΑΑΕ 28 Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του Ιδρύματος.
• Την Πιστοποίηση του Ξενόγλωσσου Προπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Medical Degree της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ από την ΕΘΑΑΕ το 2021.
• Την ολοκλήρωση της διαδικασίας πιστοποίησης πέντε ακόμη Προπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών του ΕΚΠΑ, για τα οποία αναμένεται η τελική απόφαση πιστοποίησης.
• Τη σύνταξη και υποβολή στην ΕΘΑΑΕ 157 φακέλων πιστοποίησης Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Ιδρύματος.
Στα πολύ σημαντικά επιτεύγματα της εν λόγω περιόδου θα πρέπει να αναφερθούν και τα εξής:
• Η ολοκλήρωση με απόλυτη επιτυχία, τον Νοέμβριο του 2015, και με τη λήψη της υψηλότερης διάκρισης «worthy of merit», της πρώτης Ιδρυματικής Αξιολόγησης του ΕΚΠΑ από Επιτροπή Εξωτερικών Αξιολογητών της ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ), η οποία άνοιξε τον δρόμο για τις διαδικασίες πιστοποίησης.
• Η σύνταξη των δύο πρώτων εκθέσεων επιτευγμάτων του Ιδρύματος για τα έτη 2020 και 2021, βάσει της οποίας το ΕΚΠΑ έλαβε την υψηλότερη μοριοδότηση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων ανώτατης εκπαίδευσης και τις δύο χρονιές και συνακόλουθα την υψηλότερη χρηματοδότηση για το 20% των ετών 2022 και 2023.

Παράλληλα, ενδεικτικά αποτελέσματα της στρατηγικής αλλά και της συλλογικής προσπάθειας και του σημαντικού ερευνητικού έργου της ακαδημαϊκής μας κοινότητας ήταν να επιτύχουμε και το 2022 μια σειρά από σημαντικές διακρίσεις και επιτεύγματα στην πλειονότητα των διεθνών κατατάξεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα εξής:
• Το ΕΚΠΑ βρέθηκε στο top 100 των πανεπιστημίων παγκοσμίως 12 φορές σε επτά διαφορετικές κατατάξεις μέσα στο 2022.
• Για δεύτερη φορά την τελευταία διετία, το ΕΚΠΑ σπάει το φράγμα των top 200 πανεπιστημίων σε μια από τις πλέον σημαντικές παγκόσμιες κατατάξεις, με την 186η θέση στον πίνακα κατάταξης «Performance Ranking of Scientific Papers for World Universities». Η προηγούμενη ανάλογη επιτυχία ήταν τον Ιανουάριο του 2021, όταν το Ίδρυμα βρέθηκε στην 182η θέση στην κατάταξη της Webometrics.
• Σύμφωνα με την τρέχουσα ανακοίνωση της κατάταξης «Top Universities by Top Google Scholar Citations της Webometrics» (Google Scholar) αλλά και τα αποτελέσματα των τελευταίων ετών της κατάταξης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών καταγράφει μια σπάνια επίδοση για ελληνικό πανεπιστήμιο: Βρίσκεται για πέμπτη συνεχομένη χρονιά και 10η συνεχόμενη φορά στο top 100 μιας παγκόσμιας κατάταξης πανεπιστημίων.
• Εκτός από την υψηλή αυτή θέση σε παγκόσμια επίπεδο, το ΕΚΠΑ βρίσκεται και στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, με 2.953.317 ετεροαναφορές (citations). Η επίδοση αυτή δίνει στο ΕΚΠΑ την πρώτη θέση τόσο μεταξύ των βαλκανικών πανεπιστημίων όσο και μεταξύ των πανεπιστημίων της Μεσογείου για το 2022.
• Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην 75η θέση παγκοσμίως για την πολιτική του σε θέματα ισότητας των φύλων και στην 81η θέση για τις δράσεις του που αφορούν τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων, σύμφωνα με την Κατάταξη «ΤΗΕ Impact Ranking».
• Επιπροσθέτως, το ΕΚΠΑ είναι, σύμφωνα με την κατάταξη της QS για το 2022, ένα από τα δύο ελληνικά πανεπιστήμια που λαμβάνουν διακρίσεις και στις δύο κατηγορίες επίτευξης των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.
• Το ΕΚΠΑ βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων στις πέντε από τις επτά σημαντικότερες παγκόσμιες κατατάξεις πανεπιστημίων.

Θερμές ευχαριστίες στον αντιπρύτανη και πρόεδρο της ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ, καθηγητή Δημήτριο Καραδήμα, αλλά και στους αντιπρυτάνεις και προέδρους της ΜΟΔΙΠ την περίοδο 2015 – 2019, καθηγητές Κωνσταντίνο Μπουραζέλη και Ναπολέοντα Μαραβέγια, στις ΟΜΕΑ των τμημάτων και στα στελέχη της ΜΟΔΙΠ ΕΚΠΑ, για την τεράστια και διαχρονική συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση των ανωτέρω επιτευγμάτων αλλά και στην εδραίωση της κουλτούρας ποιότητας στο Πανεπιστήμιό μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ