Παρουσίαση Βιβλίου στον ΙΑΝΟ της Αθήνας: «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ»
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ | «ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΤΣΟΣ – ΔΩΣΕ ΜΟΥ ΜΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΘΥΜΗΘΩ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ»
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΕΤΡΟΝΟΜΟΣ
Την Παρασκευή 7 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Μετρονόμος, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Σταύρου Γ. Καρτσωνάκη, με τίτλο «Νίκος Γκάτσος – Δώσε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι: Ποίηση και Στιχουργική 1931-1991».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
♦ Νίκος Ξυδάκης, συνθέτης
♦ Κώστας Φασουλάς, στιχουργός
♦ Αγαθή Δημητρούκα, συγγραφέας, ποιήτρια
♦ Σταύρος Γ. Καρτσωνάκης, συγγραφέας
> Στίχους του ποιητή Νίκου Γκάτσου θα διαβάσει η ηθοποιός Ερμίνα Γεράρδη.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι Youtube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.
Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3M0HGFK
Link βιβλίου: https://bit.ly/3ZuM7LY
Tο βιβλίο
Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κάποιος για τον σπουδαιότερο ποιητή στίχων της ελληνικής μουσικής, τον μυστηριώδη Νίκο Γκάτσο, ίσως θα μπορούσε να τα καταλάβει και μόνο από τους εμβληματικούς και ευαίσθητους στίχους του – στίχοι ρωμαλέοι, φιλοσοφικοί, λιτοί, μικρές ιστορίες που πραγματεύονται σχεδόν οτιδήποτε απασχολεί διαχρονικά τον παγκόσμιο Έλληνα. Κρίσεις για τον ποιητή γνωστές και άγνωστες, τα νεανικά λογοτεχνικά βήματα της πρώτης περιόδου, αθησαύριστα σημειώματα, ραδιοφωνικές εκπομπές και χρονικά δημιουργίας σημαντικών έργων είναι μόνο μερικά και ενδεικτικά στοιχεία που περιλαμβάνονται στο βιβλίο «Νίκος Γκάτσος. Δώστε μου μια ταυτότητα να θυμηθώ ποιος είμαι. Ποίηση και στιχουργική 1931-1991», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μετρονόμος, και τα οποία ανιχνεύουν και φωτίζουν –το καθένα από άλλη οπτική γωνία– τον άνθρωπο παράλληλα με το έργο του, συμπληρώνοντας το διαρκώς μισοτελειωμένο παζλ ενός κάθε άλλο παρά σιωπηλού «ευαίσθητου ληστή» των συναισθημάτων μας. Μέσα στα πολλά κεφάλαια του βιβλίου θα συναντήσουμε την απάντηση για την εκδοτική ανακοπή που ακολούθησε τη μία και μοναδική Αμοργό‧ ακόμη, τη σάτιρα και την πολιτική διάσταση των στίχων του. Ένα βιβλίο-αποτέλεσμα εικοσαετούς έρευνας, που στοχεύει, μέσα από μια αναθεωρημένη γραφή, να απευθυνθεί σε ένα ευρύ κοινό. Κυρίως, σε οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να αποκτήσει επαρκή και τεκμηριωμένη επιστημονικά εικόνα σχετικά με τον άνθρωπο για τον οποίο η Γλώσσα και η Πατρίδα στάθηκαν «η πρώτη του παρηγοριά και η στερνή του ελπίδα» –όπως εύστοχα είπε ο ίδιος στους τελευταίους στίχους του– και του οποίου το έργο είναι πιο επίκαιρο από ποτέ στα «ασυλλόγιστα χρόνια» που ζούμε.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Σταύρος Γ. Kαρτσωνάκης γεννήθηκε στα Χανιά και ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως δάσκαλος από το 1989 έως σήμερα. Παράλληλα, ως μελετητής, ερευνητής και συλλέκτης δίσκων, ελληνικής και ξένης μουσικής, τις τελευταίες δεκαετίες ασχολήθηκε -μεταξύ άλλων- ιδιαίτερα με το έργο του Νίκου Γκάτσου. Είναι διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθήνων. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, βιβλία, εφημερίδες και στο διαδίκτυο.
Κατηφορία: Ποίηση
ISBN: 978-618-5339-70-8