Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

♦ Για το 2023 η Moody’s προβλέπει για την Ελλάδα βελτίωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο -1,5% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1,2% του ΑΕΠ. Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα ανέλθουν σε περίπου 2% από το 2024.

♦ Χρέη προς τους δήμους: Η νέα ρύθμιση των 36 και 72 δόσεων αφορά αποκλειστικά συνεπείς οφειλέτες. Συγκεκριμένα, όσους κάλυπταν τις υποχρεώσεις τους προς τους δήμους πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

♦ Λεφτά υπάρχουν. Απόδειξη, το ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε πλεόνασμα 1,3 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2023 έναντι ελλείμματος 1,4 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

♦ Με κρατική παρέμβαση η Credit Suisse εξαγοράστηκε από τη UBS έναντι 3 δισ. ευρώ. Η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρείχε έκτακτη ρευστότητα 100 δισ. ευρώ για να κλείσει το deal ύστερα από τις διαπραγματεύσεις-θρίλερ του προηγούμενου Σαββατοκύριακου.

♦ Ο κρυμμένος θησαυρός της Ελλάδας είναι οι σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες στο υπέδαφος της χώρας. Πρόκειται για μια ομάδα 17 μεταλλικών στοιχείων που μαζί με άλλες κρίσιμες πρώτες ύλες χρησιμοποιούνται στην παραγωγή ευρύτατου φάσματος προϊόντων υψηλής τεχνολογίας, από τα smartphones, τους υπολογιστές, τις ανεμογεννήτριες και τις μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι τον αμυντικό εξοπλισμό.

♦ Τα ακίνητα χαμηλής ενεργειακής κλάσης ούτε θα ενοικιάζονται ούτε θα πωλούνται μετά το 2030, σύμφωνα με κοινοτική οδηγία. Στη χώρα μας μέσω των προγραμμάτων «Εξοικονομώ» έχουν διατεθεί τα τελευταία χρόνια αρκετά δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου της ενεργειακής αναβάθμισης, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι τώρα είναι περιορισμένα.

♦ Το όνειρο του νεόδμητου απομακρύνεται! Η εκτίναξη των τιμών έχει κάνει απαγορευτική την αγορά καινούργιας κατοικίας για τη συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών. Στην Αττική η μέση τιμή πώλησης είναι από 3.500 μέχρι 4.000 ευρώ το τ.μ. Πανελλαδικά, η αύξηση των τιμών των νεόδμητων κατοικιών είναι 40,5% και των μεταχειρισμένων 36,6%.

♦ Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδιώκει να απεξαρτηθεί από την Κίνα. Η ΕΕ εξαρτάται κατά 100% από ξένους προμηθευτές για 14 από τις 27 κρίσιμες πρώτες ύλες και κατά 98% από την Κίνα για τις σπάνιες γαίες της.

♦ Χωρίς δίψα για νέα προϊόντα δεν γίνεσαι startupper, τονίζει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εταίρος του ελληνικού επενδυτικού κεφαλαίου Ma­rathon Venture Capital. Καινοτομία, ο­μαδικότητα και παραγωγικότητα είναι τα τρία συστατικά των νεοφυών επιχειρήσεων. Το προϊόν πρέπει να ικανοποιεί τον πελάτη, πρέπει να το κάνουν να δουλέψει. Όσοι δεν σκέφτονται έτσι, δεν θα πετύχουν.

♦ Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες μίσθωσης οχημάτων Autohellas και Avis ανανεώνουν τον στόλο τους και αναπτύσσουν δίκτυα φορτιστών.

♦ Ώρα μηδέν για την ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις μειώθηκαν κατά 66% στην ΕΕ, ενώ αυξήθηκαν κατά 63% στις ΗΠΑ, επισημαίνει ο Μάρκους Μπέιρερ, γενικός διευθυντής του BusinessEurope. Η Ευρώπη δεν πρέπει να μπει σε μια κούρσα επιδοτήσεων με τις ΗΠΑ. Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για την ανάπτυξη κανόνων.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ