Επιτόκια… Χτυπάει την καμπάνα στην ΕΕ

Επιτόκια… Χτυπάει την καμπάνα στην ΕΕ

♦ Η Τουρκία θα χορηγήσει κεφάλαια άνω των 5 δισ. δολ. στις μεγάλες κρατικές τράπεζες. Είναι μια τελευταία προσπάθεια του Σουλτάνου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη εν όψει των εκλογών του Μαΐου.

♦ Μεγάλη αύξηση πωλήσεων είχε το 2022 το ελληνικό επιχειρείν, με τις πωλήσεις να είναι αυξημένες σε όλους τους κλάδους. Τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης πραγματικών πωλήσεων σημείωσε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας με αύξηση 47% το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2019.

♦ Χτυπάει την καμπάνα… «Οι τράπεζες της Ευρωζώνης κινδυνεύουν να “αιφνιδιαστούν” από τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων», διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση ο επικεφαλής του SSM Aντρέα Ενρία. «Η αύξηση των επιτοκίων και η ποσοτική σύσφιγξη απαιτούν από τις τράπεζες να επικεντρωθούν στους κινδύνους ρευστότητας και χρηματοδότησης».

♦ Ζηλεύεις τον γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος έχει αναμορφώσει τη γαλλική οικονομία σε βαθμό που συγκρίνεται με τις μεταρρυθμίσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980 και τις μεταρρυθμίσεις της γερμανικής «Α­τζέντας 2010». Η Γαλλία σήμερα είναι μια διαρθρωτικά υγιέστερη οικονομία από πριν. Ξεπερνάει σε μεγάλο βαθμό τη Γερμανία.

♦ Χωρίς δουλειά πάνω από 12 μήνες ήταν τον Φεβρουάριο 530.940 άτομα. Επιδοτούμενοι ήταν 239.196 άνεργοι, 26.235 περισσότεροι σε σχέση με το 2022 και 45.564 σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2023.

♦ Πρωταθλητές στις αποδόσεις είναι τα ακίνητα σε Νίκαια και Αιγάλεω. Υψηλά είναι τα κέρδη που δίνουν και επτά περιοχές του κέντρου και συγκεκριμένα τα Πατήσια, η πλατεία Αττικής, η Ομόνοια, η πλατεία Αμερικής, η πλατεία Βικτωρίας, η Κυψέλη και ο Κολωνός.

♦ Σε πολιορκία το λιμάνι του Ηρακλείου. Στα τέλη Απριλίου, πριν από τις εκλογές, μετέφερε το ΤΑΙΠΕΔ την προθεσμία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών για την πώληση του 67% του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου, ύστερα από σχετικά αιτήματα ενδιαφερόμενων επενδυτών.

♦ Στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές. Ξεπέρασε τα 2.000 δολάρια η ουγγιά για πρώτη φορά μετά από έναν χρόνο. Η τιμή του την περασμένη εβδομάδα σημείωσε αύξηση 6,5%, που είναι η μεγαλύτερη από τον Μάρτιο του 2020.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ