Μετά την Ολλανδία και η Ιαπωνία σχεδιάζει να περιορίσει ορισμένες εξαγωγές τεχνολογίας μικροτσίπ

Μετά την Ολλανδία και η Ιαπωνία σχεδιάζει να περιορίσει ορισμένες εξαγωγές τεχνολογίας μικροτσίπ

– Η Ολλανδία κινείται για να περιορίσει ορισμένες εξαγωγές τεχνολογίας

Η ολλανδική κυβέρνηση στις αρχές του Μαρτίου ειχε γνωστοποιήσει πως πρόκειται να θέσει περιορισμούς στις «πιο προηγμένες» εξαγωγές τεχνολογίας μικροτσίπ της χώρας για την προστασία της εθνικής ασφάλειας, μετά από παρόμοια κίνηση των ΗΠΑ.

Οι περιορισμοίθα περιλαμβάνουν προϊόντα από τον κατασκευαστή εξοπλισμού τσιπ ASML.

Σε απάντηση, η Κίνα έχει ξεκινήσει επίσημη καταγγελία κατά της κίνησης. «Η Ολλανδία θεωρεί απαραίτητο για λόγους εθνικής και διεθνούς ασφάλειας να τεθεί υπό έλεγχο αυτή η τεχνολογία το συντομότερο δυνατό», είχε δηλώσει η Ολλανδή υπουργός Εμπορίου Liesje Schreinemacher.

Η Ιαπωνία σχεδιάζει να περιορίσει ορισμένες εξαγωγές εξοπλισμού

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας λέει ότι σχεδιάζει να θέσει περιορισμούς σε ορισμένες εξαγωγές τσιπ υπολογιστών, μετά από παρόμοιες κινήσεις από τις ΗΠΑ και την Ολλανδία.

Τα μέτρα θα ισχύουν για 23 τύπους εξοπλισμού παραγωγής ημιαγωγών. Οι ημιαγωγοί, που τροφοδοτούν τα πάντα, από κινητά τηλέφωνα μέχρι στρατιωτικό υλικό, βρίσκονται στο επίκεντρο μιας πικρής διαμάχης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Η Κίνα έχει συχνά αποκαλέσει τις ΗΠΑ «τεχνολογική ηγεμονία» ως απάντηση στους ελέγχους των εξαγωγών που επέβαλε η Ουάσιγκτον. Ωστόσο, στη δήλωση της Παρασκευής από το υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Ιαπωνίας δεν έγινε καμία αναφορά στην Κίνα ή τις ΗΠΑ. «Εκπληρώνουμε την ευθύνη μας ως τεχνολογικό έθνος να συμβάλουμε στη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα», ανέφερε το υπουργείο. Ο Ιάπωνας υπουργός Εμπορίου Yasutoshi Nishimura είπε στους δημοσιογράφους ότι η κίνηση δεν συντονίστηκε με τους περιορισμούς των ΗΠΑ.

“Εάν οι εξαγωγές μας δεν χρησιμοποιηθούν εκ νέου για στρατιωτική χρήση, θα συνεχίσουμε να εξάγουμε. Πιστεύουμε ότι ο αντίκτυπος στις εταιρείες θα είναι περιορισμένος”, πρόσθεσε ο κ. Νισιμούρα.

Η ανακοίνωση έγινε καθώς ο Ιάπωνας υπουργός Εξωτερικών Yoshimasa Hayashi επρόκειτο να επισκεφθεί το Πεκίνο το Σαββατοκύριακο.

Ο κ. Hayashi είπε ότι θα συναντήσει τον Κινέζο ομόλογό του Qin Gang για «μια ειλικρινή και ειλικρινή συζήτηση για τη δημιουργία μιας εποικοδομητικής και σταθερής σχέσης».

Mε πληροφορίες απο το BBC

Σχολιάστε εδώ