Ακρίβυνε και ο δανεισμός – Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη

Ακρίβυνε και ο δανεισμός – Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη

♦ Προ των πυλών η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, όπως έγινε και στη Γαλλία, όπου το όριο αυξήθηκε από τα 62 στα 64 έτη. Στη χώρα μας, όμως, δεν θα γίνει άμεσα, όπως λέει ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου. Ξεκαθάρισε ότι το γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξήθηκε το 2013 στα 67 έτη και επισήμανε ότι όλες οι χώρες θα αναγκαστούν στο μέλλον να προχωρήσουν στην αύξηση των ορίων ηλικίας, όμως αυτό δεν είναι πιθανό να γίνει στο άμεσο μέλλον.

♦ Οι ελληνικές startups (με ή χωρίς παρουσία στη χώρα) έχουν αντλήσει από τις αρχές της χρονιάς 362 εκατ. δολ. από 52 venture capitals σε 34 γύρους χρηματοδότησης.

♦ Ακρίβυνε και ο δανεισμός! Το μέσο κόστος του δανεισμού αυξήθηκε περαιτέρω για τις ελληνικές επιχειρήσεις τον Ιανουάριο, στο 5,1%, το υψηλότερο ποσοστό της εξαετίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ.

♦ Η μείωση των τιμών της ενέργειας φέρνει πάνω από 2 – 3 δισ. ευρώ μπόνους στο ελληνικό ΑΕΠ και έτσι ανοίγει ο δρόμος για την κυβέρνηση και την οικονομία εν όψει των εκλογών.

♦ Να αρχίσουν οι χοροί… Προλάβαμε και πήραμε «γερές ομπρέλες» απέναντι στην καταιγίδα και έτσι οι ειδικοί είναι καθησυχαστικοί για το χρηματοπιστωτικό «τσουνάμι» που έρχεται. Σύμφωνα με τα στοιχεία του S&P, η Ελλάδα είναι στην 11η καλύτερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών όσον αφορά τη ρευστότητα. Ο λόγος των καταθέσεων προς τα δάνεια στις ελληνικές τράπεζες είναι από τους υψηλότερους στην Ευρώπη.

♦ Η Ελλάδα έχει το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη, με την αύξηση των ενοικίων να ξεπερνάει το 30% την τελευταία πενταετία. Λεφτά, όμως, ΔΕΝ υπάρχουν, με αποτέλεσμα οι νέοι και οι νέες να αφήνουν το σπίτι των γονιών τους στα 30,7 χρόνια.

♦ Μετά την τετραήμερη εργασία, πολλές επιχειρήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες πειραματίζονται με το μοντέλο των 9 εργάσιμων ημερών ανά 14 ημέρες. Κάθε δεύτερη εβδομάδα οι εργαζόμενοι έχουν μία επιπλέον ημέρα άδειας και αυτή συχνά είναι η Παρασκευή. Σύμφωνα με τις επιχειρήσεις που έχουν υιοθετήσει το μοντέλο αυτό, τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά.

Η επιδότηση για την αντικατάσταση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα με ηλιακό αφορά τουλάχιστον 120.000 νοικοκυριά και καλύπτει μέχρι και το 60% της δαπάνης. Στο ανώτατο ποσό της επιχορήγησης συμπεριλαμβάνεται και το κόστος εγκατάστασης.

♦ Ξύπνησαν μνήμες του 2008! Δεν βρισκόμαστε σε τραπεζική κρίση, αλλά ο κίνδυνος να συμβεί είναι υψηλότερος απ’ ό,τι ήταν πριν από μία εβδομάδα. Ακόμη και μια φερέγγυα τράπεζα μπορεί να χρεοκοπήσει εάν οι καταθέτες πανικοβληθούν και προσπαθήσουν ξαφνικά να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

«Δεν τελειώσαμε ακόμη με τις τράπεζες», δηλώνει ο πρόεδρος του Eurasia Group Ίαν Μπρέμερ. «Οι διεθνείς θεσμοί έχουν διδαχθεί από το παρελθόν, αλλά ο πληθωρισμός δυσχεραίνει την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν νομίζω ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα καταρρεύσει, οι μεταρρυθμίσεις έχουν ενισχύσει την ανθεκτικότητά του».


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ