«Πάμε για τη νίκη», το σύνθημα στον ΣΥΡΙΖΑ

«Πάμε για τη νίκη», το σύνθημα στον ΣΥΡΙΖΑ

–Άνεμος αισιοδοξίας στην Κουμουνδούρου από τις δημοσκοπήσεις

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται ο δείκτης της αισιοδοξίας στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις τελευταίες, διαδοχικές δημοσκοπήσεις, που καταγράφουν τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει ουσιαστικά οφέλη από τη σημαντική υποχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, ωστόσο στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ως άκρως θετική εξέλιξη τη μείωση της διαφοράς στις τρεις κατά μέσον όρο μονάδες.

Επιπλέον, θεωρούν ότι τμήμα των αναποφάσιστων θα γυρίσει τελικά την πλάτη στην κυβέρνηση και θα δώσει μια δεύτερη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ. «Η μάχη θα είναι δύσκολη, αλλά πλέον ο στόχος για νίκη στις εκλογές είναι περισσότερο εφικτός από κάθε άλλη φορά», υπογραμμίζει στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του ο Αλ. Τσίπρας.

Σε κάθε ευκαιρία –το έκανε και στην πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη– τονίζει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης των ηττημένων, αν δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα στις εκλογές.

Ωστόσο, δεν είναι λίγα τα στελέχη του κόμματος που έχουν ταχθεί υπέρ μιας τέτοιας κυβέρνησης, με βασικό επιχείρημα την ανάγκη απομάκρυνσης της Δεξιάς από την εξουσία. Ως εκ τούτου, την επομένη των εκλογών ο κ. Τσίπρας θα γίνει αποδέκτης ισχυρών πιέσεων τόσο από τα στελέχη του όσο και από τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τέτοιο βαθμό, που θα είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί.

Στο μεταξύ, στην Κουμουνδούρου υπάρχει ικανοποίηση για την αναγκαστική απόφαση του πρωθυπουργού να μεταθέσει την ημερομηνία των εκλογών. Έτσι, θα έχουν περισσότερο χρόνο αφενός να φθείρουν και άλλο την κυβέρνηση και αφετέρου να προβάλουν όσο γίνεται καλύτερα το κυβερνητικό τους πρόγραμμα. Από την άλλη, πιστεύουν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης, όσες πρωτοβουλίες κι αν αναλάβει, δεν θα καταφέρει να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα και ότι η οργή που υπάρχει στην κοινωνία για την τραγωδία στα Τέμπη δεν θα αμβλυνθεί με τις όποιες κυβερνητικές εξαγγελίες και τα προεκλογικά δωράκια.

Θεωρούν ότι η κατάσταση για την κυβέρνηση είναι μη αναστρέψιμη και το ζητούμενο για την Κουμουνδούρου είναι πόσο χαμηλά θα πέσει η Νέα Δημοκρατία και αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει –έστω και στο νήμα– να την προσπεράσει.

Παράγοντας ανησυχίας για τον Αλ. Τσίπρα η στάση που θα τηρήσουν στις κάλπες οι νέοι, κυρίως στις ηλικίες 17 – 25 ετών.

Οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις –λόγω Τε­μπών– κατέγραψαν μια αποστροφή των νέων προς το πολιτικό σύστημα γενικότερα.

Φοβούνται για την ακρίβεια ότι ένα σημα­ντικό τμήμα τους θα επιλέξει την αποχή και ένα άλλο θα κινηθεί με αντισυστημική λογική και θα ψηφίσει κάποιο από τα μικρότερα κόμματα.

Στις προηγούμενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταγράψει ένα υψηλό ποσοστό στους ψηφοφόρους των ηλικιών 18 – 24 ετών, ήταν, δηλαδή, ένα προνομιακό κομμάτι για το κόμμα. Είναι λογικό οι αναταράξεις των τελευταίων εβδομάδων και η στροφή των νέων να τους ανησυχεί και να τους προβληματίζει.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ