Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών…

Ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών…

♦ Η ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών θα αποτελεί από το 2030 προϋπόθεση για την πώληση ή την ενοικίασή τους, σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αυτό σημαίνει σημαντική επιβάρυνση, ύψους 15.000 – 20.000 ευρώ, των ιδιοκτητών ακινήτων που ανήκουν στη Ζ’ κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, ήτοι κυρίως κατοικιών που έχουν ανεγερθεί μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1990.

♦ «Καπέλο» από 1.500 έως 2.500 ευρώ τον χρόνο στα στεγαστικά δάνεια λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Η μέση μηνιαία αύξηση της δόσης υπολογίζεται προς το παρόν στα 150 ευρώ και βλέπουμε στην πορεία της οικονομίας…

♦ Η Ελλάδα είναι στην πρώτη πεντάδα των προτιμήσεων των τουριστών και για το φετινό καλοκαίρι, σύμφωνα και με τη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού ΙΤΒ του Βερολίνου – το μεγαλύτερο «χρηματιστήριο» της τουριστικής βιομηχανίας. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν 75.000 κενές θέσεις εργασίας, που θα καλυφθούν με την εισαγωγή εργαζομένων από τρίτες χώρες.

♦ Σημαντική ενίσχυση των εξαγωγών κατά 30,2% τον Ιανουάριο. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 5,8%.

♦ Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Ελλάδα στην αύξηση της καινοτομίας. Μεγάλη βελτίωση έχουν καταγράψει οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

♦ Η ακρίβεια είναι εδώ! Ο μισός πληθωρισμός προέρχεται από τις τιμές των τροφίμων. Άνω του 20% είναι οι αυξήσεις
σε γαλακτοκομικά,
έλαια και κρέας.

♦ Από το Πεκίνο η είδηση: Μυστηριώδεις εξαφανίσεις στελεχών. Τελευταίο κρούσμα, ο αναγνωρισμένος τραπεζίτης, ειδικός σε επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, Μπάο Φαν.

♦ Προκαταβολή σύνταξης 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης πήραν 37.500 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ που είχαν πάρει την κύρια σύνταξή τους, αλλά καθυστερούσε η έκδοση της επικουρικής. Η μέση αναμονή στις επικουρικές φτάνει στους 17 μήνες.

♦ Την πλήρη ψηφιοποίηση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων και των σχετιζόμενων με αυτές στοιχείων από υπόχρεους και συμβολαιογράφους προβλέπει το έργο καταπολέμησης της διαφθοράς, την ένταξη του οποίου στο Ταμείο Ανάκαμψης επικύρωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης.

♦ Μικρή είναι η συμμετοχή στο πρόγραμμα επιδότησης της δόσης του δανείου ευάλωτων οφειλετών. Μόλις 840 οφειλέτες έχουν οριστικοποιήσει μέχρι τώρα την αίτησή τους και έχουν κριθεί επιλέξιμοι.

♦ Εκσυγχρονιζόμαστε! Παραλαβή ηλεκτρονικών παραγγελιών από το κατάστημα ακόμη και μέσα σε 60 λεπτά. Οι αλυσίδες προσδοκούν και συμπληρωματικές αγορές με την ευκαιρία της επίσκεψης των καταναλωτών στο κατάστημα.

♦ Σφίγγει τα λουριά η Κομισιόν! Ζητάει να μπει τέλος στις παροχές από την επόμενη χρονιά. Στην Ελλάδα το 80% των ενεργειακών μέτρων στήριξης δεν ήταν στοχευμένο στους φτωχότερους και η χώρα μας είχε την τρίτη υψηλότερη δημοσιονομική δαπάνη για μέτρα στήριξης στην Ευρώπη το 2022. Το φρένο στις δαπάνες ζητείται ακόμη κι αν υπάρχουν υπερέσοδα. Κάθε δαπάνη θα πρέπει να νομοθετείται μαζί με ένα μέτρο που θα αυξάνει τα έσοδα.

♦ Η ΔΕΗ κοιτάζει μακριά, πέρα από τα σύνορά μας. Με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Enel για την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της στη Ρουμανία και το μεγάλο άνοιγμά της στα Βαλκάνια γίνεται ο μεγαλύτερος παίκτης ΑΠΕ και ο δεύτερος στην παροχή και στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

♦ Στην Ελλάδα η οριστική επίλυση μιας δικαστικής διαφοράς για τις επιχειρήσεις ξεπερνάει τα 4,5 χρόνια (στοιχεία 2020). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών-μελών, ο οποίος είναι υπερδιπλάσιος ακόμη και σε σύγκριση με την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, που έχουν εκσυγχρονίσει τα συστήματά τους, επισημαίνει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας.

♦ Έκρηξη επενδύσεων, ύψους 10 δισ. ευρώ, για ξενοδοχεία τόσο στην Αθήνα, στην Πελοπόννησο και στη Χαλκιδική όσο και στα νησιά, αλλά και εξαγορές, με ξένους και έλληνες πρωταγωνιστές. Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2018 – 2022 προστέθηκαν στο ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό 200 πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ σε ετήσια βάση, στο τέλος του 2022, οι πεντάστερες μονάδες έφτασαν στις 744 από 700 στο τέλος του 2021.

♦ Ξεχάστε το… Δεν υπάρχει στο τραπέζι της κυβέρνησης η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών παροχής νερού, διαβεβαιώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Αυτό μας έλειπε!

♦ Το 2022 οι φορολογικές αρχές έστειλαν στην Αρχή κατά του ξεπλύματος χρήματος 376 υποθέσεις ιδιωτών ή νομικών προσώπων που κατηγορούνται για βεβαιωμένη φοροδιαφυγή ύψους άνω των 50.000 ευρώ ή συνολικά 1,57 δισ. ευρώ. Παραπέμφθηκαν ακόμη 604 φορολογούμενοι με χρέη στην Εφορία συνολικού ύψους 552,5 εκατ. ευρώ, με τον καθένα να χρωστάει πάνω από 50.000 ευρώ.

♦ Την αναβάθμιση της αξιολόγησης της κυπριακής οικονομίας από ΒΒΒ- σε ΒΒΒ με σταθερή προοπτική ανακοίνωσε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

♦ Μετά από 26 χρόνια λειτουργίας, ξεκινά ολικό «λίφτινγκ» στο Τaxis! Ήδη ενοποιούνται όλα τα συστήματα της Εφορίας εν όψει του ερχομού του «ψηφιακού εφοριακού». Πάλι καλά, μετά από τόσα χρόνια…

♦ Στην αναμονή… Για το 2024 μετατίθεται η διανομή μερίσματος από τις τράπεζες. Οι βασικοί λόγοι που «παγώνουν» τα σχέδια των τραπεζών είναι η ανάγκη θωράκισης της κερδοφορίας τους και ενίσχυσης των κεφαλαίων τους τουλάχιστον κατά 150 μονάδες βάσης και ο υψηλός αναβαλλόμενος φόρος που έχουν στα κεφάλαιά τους, ο οποίος συνιστά ένα «βαρίδι» αν συνδυαστεί με το χαμηλό κεφαλαιακό «μαξιλάρι» που διαθέτουν.

♦ Σε επίπεδο-ρεκόρ έφτασε η ζήτηση για ακίνητα στην εμπορική πρωτεύουσα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Ντουμπάι, τους δύο πρώτους μήνες του 2023, εκτοξεύοντας τα ενοίκια.

♦ Καθαρά κέρδη 161,2 δισ. δολ. είχε το 2022 ο ελεγχόμενος από το κράτος πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco, αυξημένα κατά 46% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

♦ Αυξήσεις στους συνταξιούχους που εργάζονται αναμένεται να δοθούν το καλοκαίρι με την εφαρμογή της σχετικής διάταξης. Το μέτρο αφορά τις περιπτώσεις περικοπής της σύνταξης κατά 30% αλλά και αναστολής της σύνταξης.

♦ Τι άλλο θα δούμε… Τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας αλλά και μικρότερα στρατηγικής σημασίας, όπως της Αλεξανδρούπολης, είναι αποκομμένα από τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη όσο το σιδηροδρομικό δίκτυο παραμένει κλειστό, τουλάχιστον για τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, λόγω του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Η διακοπή της σιδηροδρομικής σύνδεσης θα σημάνει και την αύξηση του μεταφορικού κόστους.

♦ «Όποιος και να κερδίσει τις 9 μονοεδρικές, δεν έχει καμία επίδραση στο σύνολο των εδρών του, είτε με την απλή αναλογική είτε με την ενισχυμένη αναλογική», υποστηρίζει ο Ανδρέας Δρυμιώτης, σύμβουλος επιχειρήσεων.

♦ Ο μέσος Έλληνας πρέπει να κοπιάσει περισσότερο από τον μέσο Ευρωπαίο για να αγοράσει ένα σπίτι 100 τ.μ., καθώς χρειάζεται οικονομίες και δουλειά 12 – 14 χρόνων. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η Ελλάδα εμφανίζει το μεγαλύτερο ποσοστό δυσκολίας για την απόκτηση κατοικίας από όλες τις χώρες της ΕΕ, μαζί με την Ιρλανδία. Στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ απαιτείται η μισή προσπάθεια, περίπου στα 6 με 8 χρόνια.

♦ Η μεγάλη αποβιομηχάνιση της χώρας ξεκίνησε τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 και η χαριστική βολή ήρθε την περίοδο 2008 – 2018. Το διάστημα αυτό κατέβηκαν οι διακόπτες σε 26.570 πολύ μικρές, μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις του μεταποιητικού τομέα και έχασαν τη δουλειά τους 160.000 εργαζόμενοι.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ