Κατερίνα Τιτή: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματά της

Κατερίνα Τιτή: Η Ελλάδα δεν κινδυνεύει να χάσει τα δικαιώματά της

[Εξομολογήσεις]

-Ακόμη και αν περνάει ο καιρός

«Η κυριότητα των Γλυπτών δεν πέρασε ποτέ στη βρετανική κυβέρνηση και κατά συνέπεια ούτε στο Βρετανικό Μουσείο. Αυτό που πέρασε είναι η κατοχή, αλλά όχι η κυριότητα. Και επειδή στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχει παραγραφή, νομικά τα Γλυπτά δεν έπαψαν να ανήκουν στην Αθήνα.

Το γεγονός ότι το διεθνές δίκαιο υποστηρίζει την επιστροφή των Μαρμάρων στην Ελλάδα, σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να ακολουθήσει τον δρόμο της δικαστικής διεκδίκησης, συγκεκριμένα, να επιδιώξει μία γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ω­στόσο, η δικαστική διεκδίκηση πάντα έχει ένα ρίσκο. Για την ώρα, οι διαπραγματεύσεις είναι η καλύτερη μέθοδος διεκδίκησης.

Στις διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε το νομικό επιχείρημα. Δεν χρειάζεται βιασύνη, γιατί το διεθνές δίκαιο αλλάζει σε κατεύθυνση που ευνοεί την ελληνική θέση. Αυτό που χρειάζεται, είναι η Ελλάδα να συνεχίσει να διεκδικεί τα Μάρμαρα.  Αυτή η επιμονή σημαίνει ότι η χώρα δεν κινδυνεύει να χάσει το δικαίωμά της, ακόμη και αν περνάει ο καιρός».

Υπογραφή: Κατερίνα Τιτή, Διεθνολόγος


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ