5ετες ομόλογο: 2,5 δισ. με επιτόκιο στο 3,9% – Πάνω από 19 δισ. οι προσφορές

5ετες ομόλογο: 2,5 δισ. με επιτόκιο στο 3,9% – Πάνω από 19 δισ. οι προσφορές

Μετά και τη σημερινή έκδοση καλύπτεται πάνω από το 85% των αναγκών του 2023 για δανεισμό από τις αγορές.

Από ισχυρότατη ζήτηση χαρακτηρίστηκε η έκδοση του νέου 5ετους ομολόγου, η οποία σηματοδότησε την δεύτερη έξοδο στις αγορές για την Ελλάδα από τις αρχές του 2023. Οι δύο εκδόσεις (του νέου δεκαετούς τον Ιανουάριο και η σημερινή του 5ετους) καλύπτουν πάνω από το 85% των συνολικών αναγκών της εφετινής χρονιάς για δανεισμό, που έχουν προσδιοριστεί στα 7 δισ. ευρώ από τον ΟΔΔΗΧ.

Το Δημόσιο άντλησε το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με το επιτόκιο να διαμορφώνεται κοντά στο 3,9%. Οι προσφορές των επενδυτών έσπασαν το φράγμα των 19 δισ. ευρώ.

Θετικό σήμα από Moody’s και Goldman

Όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, η έξοδος στις αγορές συνέπεσε με δύο θετικά reports για την ελληνική οικονομία από Moody’s και Goldman Sachs. Ο οίκος αξιολόγησης έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στις ελληνικές τράπεζες, τονίζοντας ότι οι προοπτικές τους παραμένουν ευνοϊκές κόντρα στο περιβάλλον της διεθνούς αναταραχής. Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν ρυθμούς ανάπτυξης 1,8% για το 2023, με την ελληνική οικονομία να κατεβάζει ελαφρώς ταχύτητα στο 1,7% το 2024.
Από την πλευρά της η Goldman Sachs αναφερόμενη στην προκήρυξη των εκλογών σημειώνει ότι δεν βλέπει αναταράξεις στην οικονομία. Αντιθέτως θεωρεί εφικτή την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας στις 21 Απριλίου – όταν και περιμένουμε την ετυμηγορία της Standard & Poor’s.


Σχολιάστε εδώ