Κτηματολόγιο εν Αθήναις

Κτηματολόγιο εν Αθήναις

Μετ’ εμποδίων κύλησε η πρώτη εβδομάδα λειτουργίας του μεταβατικού Κτηματολογικού Γραφείου Αθηνών, την ευθύνη του οποίου έχει ακόμα το υπουργείο Δικαιοσύνης, καθώς οι καθυστερήσεις φαίνεται ότι παραμένουν, με την έκδοση ενός απλού πιστοποιητικού να χρειάζεται μήνες αναμονής.

«Δεν είναι Εθνικό Κτηματολόγιο αυτό, είναι εθνική τραγωδία», δήλωσε στο enikos.gr ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων όλης της χώρας Γιώργος Ρούσκας (φωτο), με αφορμή την πρόσφατη αντικατάσταση του υποθηκοφυλακείου Αθηνών από το μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο, με την ψηφιακή καταχώριση όλων των πράξεων και τη δυνατότητα ψηφιακής αναζήτησης στα αρχεία του Κτηματολογίου.

«Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έχουμε ακύρωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για δύο χρόνια.

Όταν ένας πολίτης θέλει 8 έως 12 μήνες για ένα πιστοποιητικό μεταγραφής, τι συζητάμε;

Καμία τράπεζα δεν θα δώσει δάνειο. Έχει κολλήσει η δραστηριότητα.

Πρόκειται για στρατηγικό λάθος», σχολίασε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός, ο οποίος από το 2022 τόνιζε τα επιδεινούμενα αυτά προβλήματα στα υποθηκοφυλακεία και στα κτηματολογικά γραφεία της Αττικής.

Για να είμαστε δίκαιοι, το Κτηματολόγιο βάλλεται, παρότι τα προβλήματα της Αθήνας πηγάζουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Τόσο ο πρόεδρος του Κτηματολογίου Δημήτρης Σταθάκης όσο και η αρμόδια διευθύντρια Κτηματολογικών Γραφείων όλης της χώρας Δήμητρα Μπίθα καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, σε αντίξοες συνθήκες.


100 μέρες υπομονή…

Από το Κτηματολόγιο λένε ότι το πολύ εντός τριμήνου το Κτηματολογικό Γραφείο της Αθήνας θα έρθει στα χέρια του, δηλαδή θα μεταφερθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, και τότε θα βγαίνουν τα πιστοποιητικά σε 48 ώρες, ψηφιακά και με ηλεκτρονική πληρωμή, όπως ήδη γίνεται σε άλλες 50 περιοχές της χώρας μας.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

 


Σχολιάστε εδώ