Η ΠτΔ στην Δημοκρατία της Σερβίας
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Σερβίας έπειτα από πρόσκληση του Προέδρου της χώρας Aleksandar Vučić. Μετά την επίσημη υποδοχή, οι δύο Πρόεδροι είχαν κατ’ ιδίαν συνάντηση. Ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των αντιπροσωπειών στο Παλάτι της Σερβίας και ξενάγηση στην Έκθεση Κρατικών Αρχείων.
Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε τα εξής:
«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι το Βελιγράδι, μετά από πρόσκληση του Προέδρου Aleksandar Vučić, τον οποίον θα ήθελα να ευχαριστήσω για την θερμή υποδοχή και φιλοξενία που επεφύλαξε σε μένα και τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας.
Η σημερινή συνάντηση μας έδωσε τη δυνατότητα να επιβεβαιώσουμε, ακόμη μια φορά, τις άριστες διμερείς μας σχέσεις σε όλα τα επίπεδα. Σχέσεις σταθερές και αδιατάρακτες εδώ και 150 και πλέον χρόνια, οι οποίες αντανακλούν τους σημαντικούς ιστορικούς, πολιτικούς και πολιτισμικούς δεσμούς, καθώς και τη φιλία που συνδέει τους λαούς μας.
Ο στρατηγικός χαρακτήρας που απέκτησαν οι εξαιρετικές ελληνοσερβικές σχέσεις με την Κοινή Διακήρυξη που υπογράψαμε στην Αθήνα κατά το Γ΄ Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, αποτελεί ορόσημο στην συνεργασία μας, η οποία εμπλουτίζεται σε σειρά τομέων, όπως η άμυνα, η οικονομία, η ασφάλεια, η ενέργεια, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, ο αθλητισμός και η παιδεία.
Αμοιβαία επιθυμία είναι η επιτάχυνση εφαρμογής της Διακήρυξης, προσβλέποντας σε ένα μέλλον ειρήνης, ανάπτυξης και ευημερίας, όχι μόνο για τις χώρες μας, αλλά και για την γειτονιά μας, τα Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή.
Η αδικαιολόγητη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο συνεχιζόμενος πόλεμος μας υπενθύμισε για μια ακόμη φορά, με τον πλέον σκληρό τρόπο, ότι η ειρήνη δεν είναι δεδομένη. Θα πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι για αυτήν έμπρακτα, με βάση τις αρχές και τις αξίες του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Οι τάσεις του αναχρονιστικού αναθεωρητισμού και του επεκτατισμού, από όπου και αν προέρχονται, είναι πλήρως καταδικαστέες και δεν έχουν θέση στην Ευρώπη του 21ου αιώνα.
Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία αποτελεί σημείο καμπής για το ευρωπαϊκό περιβάλλον ασφαλείας. Η στρατιωτική σύγκρουση έχει καταστεί μακροχρόνια και δεν διαφαίνονται, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, προοπτικές διπλωματικής διευθέτησης.
Στο σημείο αυτό, ενημέρωσα τον Πρόεδρο Vučić για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπου βιώνουμε ύφεση της έντασης, και επανέλαβα ότι η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ του διαλόγου, του διεθνούς δικαίου και της εδραίωσης σχέσεων καλής γειτονίας, υπό τον όρο του πλήρους σεβασμού των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση εμφορείται από κοινές αξίες και αρχές, μεταξύ των οποίων εξέχουσα θέση κατέχει ο σεβασμός και η τήρηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου με στόχο την ειρηνική συνύπαρξη και την πρόοδο όχι μόνο των μελών της, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η χώρα μου, όπως είναι γνωστό, είχε πάντα την άποψη ότι η Σερβία ανήκει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Για τον λόγο αυτόν εξέφρασα, για μια ακόμη φορά, τη σταθερή και αταλάντευτη υποστήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή ενσωμάτωση της Σερβίας και στις σημαντικές μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που καταβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση.
Ο Πρόεδρος Vučić με ενημέρωσε και για τις τελευταίες εξελίξεις στον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινας. Υποστηρίζουμε σταθερά τον διάλογο αυτόν, που στόχο έχει την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών και την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Λύσης που θα εμπεδώσει τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, θα δώσει σημαντική ώθηση στην ευρωπαϊκή της πορεία και θα εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την πρόσφατη επίτευξη συναίνεσης των δύο πλευρών ως προς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής πρότασης για την ομαλοποίηση των σχέσεών τους. Η ειλικρινής βούληση για εξεύρεση λύσης θα συμβάλει στην προώθηση της ευρωπαϊκής τους πορείας.
Η εφαρμογή εξάλλου της ευρωπαϊκής πρότασης θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα εμπέδωσης της σταθερότητας στην περιοχή και ενίσχυσης της πολιτικής και οικονομικής θέσης της Σερβίας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό, να επαναλάβω ότι, όπως τόνισε πρόσφατα και ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε με τον κύριο Πρόεδρο στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, στις 17 Φεβρουαρίου, η θέση μας απέναντι στο Κόσοβο παραμένει σταθερή και αμετάβλητη.
Και πάλι ευχαριστώ τον Πρόεδρο Vučić και προσδοκώ να τον υποδεχθώ στην Αθήνα για να συνεχίσουμε τον εποικοδομητικό μας διάλογο».
Χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συναντήθηκε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Σερβίας.
Την κυρία Σακελλαροπούλου συνοδεύει ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κωνσταντίνος Φραγκογιάννης.