Η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των συνδικάτων να επανεξετάσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις –  Νέες απεργίες ξεκίνησαν

Η γαλλική κυβέρνηση απορρίπτει το αίτημα των συνδικάτων να επανεξετάσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις – Νέες απεργίες ξεκίνησαν

Είναι ο 10ος κύκλος απεργιών και διαδηλώσεων των τελευταίων μηνών. Η σημερινή απεργία είναι ήδη από το πρωί ιδιαίτερα αισθητή στους τομείς των μεταφορών καθώς επίσης και της εκπαίδευσης. Από την πλευρά των συνδικάτων υπήρξαν ωστόσο σήμερα κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της διαβούλευσης με το κυβερνητικό στρατόπεδο.Εκατομμύρια άνθρωποι διαδηλώνουν και συμμετέχουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις από τα μέσα Ιανουαρίου για να δείξουν την αντίθεσή τους στα σχέδια του Μακρόν να κάνει τους περισσότερους από αυτούς να εργαστούν δύο επιπλέον χρόνια έως τα 64.

Η κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν απέρριψε την Τρίτη ένα νέο αίτημα των συνδικάτων να επανεξεταστεί ένα βαθιά αντιδημοφιλές συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, εξοργίζοντας τους ηγέτες των εργαζομένων που είπαν ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει διέξοδο από την κρίση.

Εν τω μεταξύ, καθώς οι διαδηλωτές σε όλη τη Γαλλία οργάνωσαν γενικά ειρηνικές πορείες για δέκατη πανεθνική ημέρα απεργιών και διαμαρτυριών, ξέσπασαν συγκρούσεις σε ορισμένες περιοχές.

Στη δυτική πόλη της Νάντης, πυρπολήθηκε η πρόσοψη ενός υποκαταστήματος της τράπεζας BNP Paribas. Επίσης στη δυτική Γαλλία, διαδηλωτές απέκλεισαν τον περιφερειακό δρόμο της Ρεν και έβαλαν φωτιά σε ένα εγκαταλελειμμένο αυτοκίνητο. Στην πόλη Ρουέν της Νορμανδίας, οι αρχές επιβεβαίωσαν ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις.

«Προτείναμε μια διέξοδο… και είναι απαράδεκτο να μας λιθοβολούν ξανά», είπε ο επικεφαλής του συνδικάτου CFDT, Λοράν Μπερζέρ, στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη συγκέντρωσης στο Παρίσι.

Ο ίδιος και άλλοι ηγέτες των συνδικάτων είχαν προτρέψει ξανά την κυβέρνηση να αναστείλει το νομοσχέδιο, προτείνοντας αυτή τη φορά τη χρήση εξωτερικών μεσολαβητών, καθώς η κυβέρνηση και τα συνδικάτα παραμένουν πολύ μακριά.

Όμως, ώρες αργότερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Όλιβερ Βέραν απέρριψε την ιδέα, λέγοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο ήταν πρόθυμο να συζητήσει άλλες αλλαγές πολιτικής, αλλά όχι να επανεξετάσει το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τζέραλντ Νταρμανίν δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι αρχές αναμένουν «πολύ σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια τάξη» στις διαδηλώσεις την Τρίτη.

Συνολικά 13.000 αστυνομικοί αναμενόταν να αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Με πληροφορίες και φωτο απο το REUTERS/Stephane Mahe

 


Σχολιάστε εδώ