Γιατί οι ζέβρες είναι ριγέ

Γιατί οι ζέβρες είναι ριγέ

Οι ζέβρες, που θεωρούνται «τα άλογα της σαβάνας», είναι από τα πλέον διακριτά ζώα στον πλανήτη, χάρη στις εντυπωσιακές τους ραβδώσεις. Οι τελευταίες είναι διακριτές τουλάχιστον για το ανθρώπινο μάτι, γιατί οι επιστήμονες που προσπαθούν επί δεκαετίες να ανακαλύψουν την αιτία αυτού του εξελικτικού χαρακτηριστικού στην εμφάνιση του συμπαθητικού τετράποδου εικάζουν ότι η παρουσία των ραβδώσεων κάνει τη ζέβρα δυσδιάκριτη σε άλλα είδη με τα οποία δεν θέλει να έρχεται σε επαφή.

Παρά τις προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας, δεν έχει ακόμη διατυπωθεί μια κοινά αποδεκτή άποψη για τον λόγο για τον οποίο εμφανίστηκαν οι ρίγες στις ζέβρες και στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες θεωρίες. Μια θεωρία είναι ότι οι ραβδώσεις μπερδεύουν την όραση των λιονταριών και άλλων θηρευτών της σαβάνας, εμποδίζοντάς τους να βλέπουν καθαρά το περίγραμμα του σώματος της ζέβρας, κάτι που αυξάνει τις πιθανότητές της να επιβιώσει όταν αποτελεί στόχο επιθέσεων.

Άλλη θεωρία είναι ότι οι ραβδώσεις μεταβάλλουν τα μοτίβα του πολωμένου φωτός και δεν επιτρέπουν σε ενοχλητικά ή ακόμη και επικίνδυνα έντομα να την πλησιάζουν.
Υπάρχει και μια θεωρία που αναφέρει ότι οι ραβδώσεις λειτουργούν ως ένα είδος κλιματιστικού, δημιουργώντας διαφορετικά ρεύματα αέρα, που δροσίζουν το ζώο στις υψηλές αφρικανικές θερμοκρασίες.Ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ πραγματοποίησε μια ακόμη μελέτη για αυτό το ζήτημα και το συμπέρασμα που προέκυψε από αυτή είναι ότι οι ραβδώσεις βοηθούν τις ζέβρες να αποφεύγουν τις αλογόμυγες ή πιο σωστά να αποφεύγουν τη μεγάλη συγκέντρωση αυτών των παρασιτικών εντόμων πάνω τους.

Οι ερευνητές κάλυψαν το σώμα αλόγων με υφάσματα που ήταν τυπωμένα πάνω τους ραβδώσεις διαφόρων σχημάτων και χρωμάτων και παρακολούθησαν το επίπεδο προσέλκυσης εντόμων. Διαπίστωσαν ότι οι ασπρόμαυρες ραβδώσεις με το συγκεκριμένο μέγεθος και μοτίβο που διαθέτουν οι ζέβρες ήταν εκείνο που προσέλκυε λιγότερο τις αλογόμυγες. Η ερευνητική ομάδα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τώρα νέα μελέτη για να διαπιστώσει γιατί αυτό το πετυχημένο, όπως φαίνεται, εξελικτικό αμυντικό τρικ είναι αποκλειστικό προνόμιο της ζέβρας και δεν αναπτύχθηκε σε κάποιο άλλο ζώο.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ