Ηλίας Μαγκλίνης: Ήταν μύθος προτού τον δω ζωντανά στο γήπεδο

Ηλίας Μαγκλίνης: Ήταν μύθος προτού τον δω ζωντανά στο γήπεδο

[Εξομολογήσεις]

-Δεν είχε αποβληθεί ποτέ…
-Ήταν για χρόνια ο Μίμης Παπαϊωάννου ο πρώτος σκόρερ

«Ο Παπαϊωάννου πέθανε στα 81 του. Ήταν ήδη μύθος προτού τον δω ζωντανά στο γήπεδο. Ο πατέρας μου μιλούσε για τους μύθους των δικών του παιδικών χρόνων, όταν αγάπησε την ΑΕΚ της δεκαετίας του ’30, τον Νεγρεπόντη.

Μιλούσε για τον μύθο της εφηβείας του, τον Μαρόπουλο, μιλούσε για τον μύθο της νιότης του, τον Νεστορίδη, αλλά με τον Παπαϊωάννου είχε κόλλημα.

Σε μια ηλικία, μετά τα σαράντα, οπότε αρχίζει να επικρατεί η γειωτική απομάγευση, είχε χώρο μέσα του για τέτοια παραμυθιάσματα. Και ο Μίμης Παπαϊωάννου προσέφερε άφθονο υλικό. Στη δική μου ψυχή τη σκυτάλη πήρε μετά ο Μαύρος…

Στην ουσία, δεν είδα ποτέ τον Παπαϊωάννου να παίζει. Γιατί τότε μεγάλωσα με την αίσθηση του μύθου; Δεν ευθυνόταν μονάχα ο πατέρας μου, η αίσθηση υπερέβαινε τον στενό ενωσίτικο κόσμο.

Ναι, ο Παπαϊωάννου δεν είχε αποβληθεί ποτέ. Ναι, έπαιξε στην ΑΕΚ από το 1962 έως το 1979 κι έβαλε 233 γκολ. Ήταν για χρόνια ο πρώτος της σκόρερ, πρώτος στην ιστορία της Α’ Εθνικής. Παραλίγο να γίνει μεταγραφή στη Ρεάλ.

Για ένα χρόνο έκοψε την μπάλα, όταν ναυάγησε η μεταγραφή, και γύρισε την Ευρώπη τραγουδώντας με τον Καζαντζίδη. Είχε τρομερό αριστερό πόδι, οργάνωνε το παιχνίδι της ομάδας, ήταν ηγέτης. Ένας πράος φανατικός; Σπάνιο είδος. Πόσοι μέσα στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ γνωρίζουν, κάθε φορά που η ομάδα βάζει γκολ και ακούγεται ο ύμνος, ότι τον ερμηνεύει ο Παπαϊωάννου;

Όχι ότι συμπάθησα ποτέ αυτό τον ύμνο, ειδικά εκείνο τον στίχο ‘‘σουτάρετε και σπάστε τα δοκάρια’’. Αλλά αυτός είναι ο ύμνος της ομάδας και τον τραγουδάει ένας ιστορικός σκόρερ και ηγέτης της».

Υπογραφή: Ηλίας Μαγκλίνης


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ