Τριπλές εκλογές στα σχέδια του Μητσοτάκη

Τριπλές εκλογές στα σχέδια του Μητσοτάκη

Αυτοδυναμία γιοκ και στις δεύτερες κάλπες δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

–Οι όροι του Ν. Ανδρουλάκη μπλοκάρουν τη συνεργασία Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ
–Αγωνία στην κυβέρνηση για την επόμενη μέρα

Αμετακίνητος στον στόχο για νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο (14 ή 21 του μήνα) και αυτοδυναμία παραμένει ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι οι δημοσκοπήσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη καταδεικνύουν ότι οι πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν εξανεμιστεί και… εξαϋλωθεί! Και το επικρατέστερο σενάριο για την επόμενη ημέρα είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας με κορμό είτε τη Νέα Δημοκρατία είτε τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο διάστημα του τελευταίου χρόνου τουλάχιστον, ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι θα οδηγήσει τη χώρα σε δεύτερες εκλογές, καθώς στις πρώτες η εξασφάλιση της πολυπόθητης αυτοδυναμίας είναι στόχος ανέφικτος. Έχει επίσης αποσαφηνίσει ότι, αν και στις επαναληπτικές εκλογές δεν επιτύχει την αυτοδυναμία, θα απευθυνθεί προς την πλευρά του ΠΑΣΟΚ για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Παράλληλα, έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας τόσο με τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και με την Ελληνική Λύση. Μέχρις εκεί το τοπίο είναι καθαρό. Ωστόσο, η… πάγια (;) θέση που έχει εκφράσει ο Ν. Ανδρουλάκης, περί μη συνεργασίας σε κυβέρνηση με πρωθυπουργό είτε τον Κυρ. Μητσοτάκη είτε τον Αλ. Τσίπρα, περιπλέκει τα πράγματα, δεδομένου ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον συγκεκριμένο όρο και να «εκχωρήσει» την καρέκλα του πρωθυπουργού.

Ως εκ τούτου, οι όποιες προσπάθειες για συνεννόηση και συνεργασία θα αποβούν άκαρπες. Από το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνουν ότι επικεφαλής πρωθυπουργός πρέπει να είναι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος και τονίζουν ότι, αν ο Ν. Ανδρουλάκης ακυρώσει η υπονομεύσει τις διαδικασίες, η χώρα θα πάει σε τρίτες εκλογές και αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα υποστεί τις συνέπειες για την παράταση της αβεβαιότητας και της πολιτικής αστάθειας.

Δεν είναι λίγοι πάντως εκείνοι στην κυβερνητική παράταξη που εκτιμούν ότι, υπό την πίεση της κοινωνίας, αλλά και της οικονομίας, ο κ. Ανδρουλάκης θα αναγκαστεί να άρει τους όρους του και να συνδράμει στη συγκρότηση κυβέρνησης για το… καλό της χώρας και του ελληνικού λαού. Υπάρχουν ασφαλώς και γαλάζια στελέχη, κυρίως όσα κινούνται στην πτέρυγα της παραδοσιακής Δεξιάς, που προκρίνουν τη λύση της συνεργασίας με την Ελληνική Λύση, αντί για το ΠΑΣΟΚ, με το επιχείρημα ότι ιδεολογικά είναι πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. «Μας χωρίζει χάος με το κόμμα που κ. Βελόπουλου», είπε χαρακτηριστικά σε παλαιότερες δηλώσεις του ο κ. Μητσοτάκης, αποκλείοντας έτσι κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.

Με τη ρευστότητα που παρουσιάζει το πολιτικό σκηνικό και τις αναταράξεις που δονούν την ελληνική κοινωνία, τα παραπάνω σενάρια αποτελούν στην πραγματικότητα… ασκήσεις επί χάρτου.

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να αναμένει κανείς να δει πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα τις επόμενες εβδομάδες και πού κατευθυνθούν τα (πολιτικά) πράγματα. Από τις δημοσκοπήσεις που θα έρθουν θα φανεί αν η Νέα Δημοκρατία θα ανακάμψει ή όχι και αν θα ανακτήσει ή όχι τις δυνάμεις που έχασε λόγω της τραγωδίας στα Τέ­μπη. Παράλληλα, θα φανεί καθαρά αν η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ θα επωφεληθεί ουσιαστικά από τη φθορά της κυβέρνησης και ταυτόχρονα θα καταφέρει να συσπειρώσει τις δυνάμεις εκείνες που δεν επιθυμούν την παραμονή της Νέας Δημοκρατίας και του Κυρ. Μητσοτάκη στην εξουσία.


Καθαρή νίκη στις πρώτες εκλογές θέλουν στη Νέα Δημοκρατία

Νίκη με καθαρή διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο στόχος του Κυρ. Μητσοτάκη για τις πρώτες εκλογές, με την απλή αναλογική, την ίδια στιγμή που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μικραίνει η απόσταση μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου αποφεύγουν να μιλήσουν δημόσια για αριθμούς, έ­χουν βάλει τον πήχη της διαφοράς στις τέσσερις και πλέ­ον μονάδες. Υπό την απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ότι η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί πολύ πάνω από το 30%.

Ο πρωθυπουργός έχει στόχο μια καθαρή νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ για τρεις βασικούς λόγους:
Πρώτον, διότι δεν θα υπάρξει η παραμικρή αμφισβήτηση ως προς το αποτέλεσμα και τον νικητή των εκλογών. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πολύ πιθανό, αν η διαφορά είναι κάτω από τρεις μονάδες, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα και να μιλήσει για αλλοίωσή του.

Δεύτερον, αν η διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρή, θα αποτυπωθεί η βούληση του κόσμου για την κατεύθυνση προς την οποία πρέπει να κινηθεί η χώρα. «Η πρώτη κάλπη πρέπει να μας πει ποιος πρέπει να κυβερνήσει τη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του.

Τρίτον, στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει διάχυτη η εντύπωση και η ανησυχία ότι, παρά τις περί του αντιθέτου διακηρύξεις του, ο κ. Τσίπρας, αν του δοθεί η ευκαιρία, θα προχωρήσει στη συγκρότηση «κυβέρνησης των ηττημένων». Για τον λόγο αυτό, ο κ. Μητσοτάκης θέλει μια καθαρή νίκη και τον ΣΥΡΙΖΑ σε χαμηλό ποσοστό, ώστε να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ και το ΜέΡΑ25. Να χρειάζεται, δηλαδή, κι άλλο κόμμα για να συγκε­ντρώσει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ