Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Ανεπαρκής, καθυστερημένη και προεκλογική η αύξηση του κατώτατου μισθού

Μαρ. Ξενογιαννακοπούλου στο “Π”: Ανεπαρκής, καθυστερημένη και προεκλογική η αύξηση του κατώτατου μισθού

Της
ΜΑΡΙΛΙΖΑΣ ΞΕΝΟΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Τομεάρχου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ,
Βουλευτού Β1 Βόρειας Αθήνας


Ο κ. Μητσοτάκης, αφού με τον «νόμο Χατζηδάκη» διέλυσε τις εργασιακές σχέσεις και δύο χρόνια τώρα έχει αφήσει τους εργαζομένους στο έλεος της αισχροκέρδειας, με δραματική μείωση των εισοδημάτων τους από τους λογαριασμούς, τις δόσεις δανείων και το σούπερ μάρκετ, λίγο πριν από τις εκλογές ανακοίνωσε μια καθυστερημένη και ανεπαρκή αύξηση του κατώτατου μισθού, που δεν ισοσταθμίζει καν τις απώλειες από τον πληθωρισμό.

Σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ, ήδη από τον Σεπτέμβριο η αγοραστική δύναμη του κατώτατου μισθού είχε καταγράψει απώλεια περίπου 20% εξαιτίας του κύματος ακρίβειας, του μέσου μισθού 9,9% και του μέσου μισθού μερικής απασχόλησης 28%. Έκτοτε η κατάσταση έχει επιδεινωθεί, καθώς έχουν μεσολαβήσει έξι μήνες εκρηκτικών ανατιμήσεων, ειδικά στα τρόφιμα. Επίσης, το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ελλάδα υπολείπεται κατά 54,2 ποσοστιαίες μονάδες από τον στόχο που έχει θέσει η Κομισιόν για κάλυψη των εργαζομένων κατά 80% από συλλογικές συμβάσεις.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ευθύνη για τη συνεχή αύξηση των τιμών, την απουσία ελέγχων στην αγορά και τα υπερέσοδα από τον ΦΠΑ, με τα οποία επιδοτεί την αισχροκέρδεια στην αγορά ενέργειας. Ο κ. Σταϊκούρας, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν θα υπάρξει μείωση ούτε σταθεροποίηση των τιμών, αλλά θα συνεχιστούν οι αυξήσεις, επιμένει στη μη μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα.

Το πρόσφατο παράδειγμα της Ισπανίας δείχνει ότι η αύξηση του μισθού και η μείωση του ΦΠΑ οδηγούν σε ανάπτυξη. Συγκεκριμένα, η Ισπανία πέτυχε αύξηση του ΑΕΠ 5,5% αυξάνοντας τον κατώτατο μισθό κατά 36% από το 2018, μηδενίζοντας τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και θεσπίζοντας εισφορά στα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας και των τραπεζών.

Ο βασικός μισθός κατευθύνεται στο σύνολό του στην κατανάλωση. Η ουσιαστική αύξησή του θα ενισχύσει τη ζήτηση και θα στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 880 ευρώ, τη θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής ανάλογα με τον πληθωρισμό στους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, το ξεπάγωμα των τριετιών, την κατοχύρωση και διεύρυνση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την επανίδρυση και την ενίσχυση του ΣΕΠΕ και την κατάργηση του αντεργατικού «νόμου Χατζηδάκη».

Παράλληλα, προτείνουμε μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αποφασιστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας και της αγοράς τροφίμων, αφορολόγητο στα 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζομένους με μπλοκάκι), ένα αποτελεσματικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και βιώσιμη διευθέτηση του ιδιωτικού χρέους.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ