Μικρά οικονομικά…

Μικρά οικονομικά…

Κέρδη 1,1 δισ. ευρώ είχε η Εθνική Τράπεζα το 2022, η δε οργανική κερδοφορία της ενισχύθηκε κατά 45%, στα 664 εκατ. ευρώ. Ο διευθύνων σύμβουλος Π. Μυλωνάς επισήμανε ότι οι καλές επιδόσεις δημιουργούν προϋποθέσεις για διανομή μερίσματος, το οποίο έχει προϋπολογιστεί στα 100 εκατ. ευρώ. Επίσης, η ΕΤΕ θα εξετάσει και την επαναγορά μετοχών που ελέγχει το ΤΧΣ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί, από τα 2.350.000 νοικοκυριά που έχουν υποβάλει αίτηση για το «market pass» τα 1.750.000 «θυσίασαν» το 20% του επιδόματος για να πάρουν «ζεστό» χρήμα. Προτίμησαν να δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους και να μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν με όποιον τρόπο θέλουν, σε αντίθεση με την άυλη ψηφιακή κάρτα, της οποίας τα χρήματα μπορούν να αξιοποιηθούν μόνο σε καταστήματα τροφίμων (από σούπερ μάρκετ και κρεοπωλεία μέχρι φούρνους). Στις 20 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν οι πληρωμές για όσους υπέβαλαν αίτηση μέσα στον Μάρτιο.

Μετά το Πάσχα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τη νέα ρύθμιση των 36 – 72 δόσεων, η οποία αφορά οφειλές που δημιουργήθηκαν από τον Νοέμβριο του 2021 μέχρι και την 1η Φεβρουαρίου του 2023. Επίσης, θα ξεκινήσει η διαδικασία για να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και της πανδημίας (36 – 72 δόσεις) οι 200.000 οφειλέτες που τις έχουν χάσει. Όσοι σταμάτησαν να πληρώνουν τις δόσεις ή δημιούργησαν νέα χρέη στην Εφορία μετά την 1η Φεβρουαρίου του 2023 δεν θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση των 72 δόσεων.

Έλα, ντε… Ποιος ο λόγος που ακριβαίνουν τα αυγά στην Ελλάδα και στην Ευρώπη; Ανατιμήσεις που φτάνουν ακόμη και στο 85% (Τσεχία) διαπιστώνει η Eurostat σε ευρωπαϊκές χώρες. Κατά μέσο όρο, στην Ευρωπαϊκή Ένωση η τιμή των αυγών τον Ιανουάριο του 2023 αυξήθηκε κατά 30% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022, στη δε Ελλάδα η αύξηση ήταν 25% μέσα σε έναν χρόνο. Η εκτίναξη των τιμών οφείλεται στη νόσο των πτηνών και στην άνοδο του κόστους των ζωοτροφών και της ενέργειας. Η ετήσια παραγωγή αυγών για κατανάλωση το 2019 ανήλθε σε 1.672 εκατ.

Εργαζόμενοι… ταξιδιώτες φέρνουν έσοδα στη χώρα. Η θέσπιση της Digital Nomads Visa έχει βάλει την Ελλάδα στη λίστα των χωρών που προσφέρουν κίνητρα ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης εργαζομένων υψηλού επιπέδου.


ΤΟ ΠΑΡΟΝ

Σχολιάστε εδώ